perjantai 24. helmikuuta 2012

Karjalanpiirakat


n. 20 kpl isoja piirakoita

Riisitäyte:

4 dl kylmää vettä
3 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
n.0,5 rkl suolaa
50 g voita

Laita vesi kiehumaan ja lisää siihen riisit ja suola.
Anna porista n. 10 min välillä sekoitellen ja lisää sitten maito.
Pienennä levy ihan pienelle ja anna puuron hautua kannen alla välillä sekoittaen noin tunnin verran.
Kun puuro alkaa olemaan valmista, lisää vielä voi sekaan.

Ruiskuori:

3 dl kylmää vettä
1,5 dl vehnäjauhoa
3,5-4 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa


Ruispohjia kannattaa alkaa tekemään noin puolituntia ennen kuin puuro on valmista.

Sekoita veden sekaan suola ja vehnäjauhot. Kun vehnäjauhot ovat hyvin sekoitettu esim. puuhaarukalla, lisää sitten ruisjauhoja pienissä erissä 3,5 dl. Lisää tarvittaessa vielä lisää jauhoja, mutta varo ettei taikinasta tule liian kuiva, sillä muuten kauliminen on vaikeaa.


Ripottele pöydälle hieman ruisjauhoja ja kumoa taikina sen päälle. Muotoile taikinasta jauhojen avulla n. 5 cm paksuinen pötkö ja pilko siitän. 2 cm paksuisia paloja n. 20 kpl.
Ripottele taas pöydälle ruisjauhoja ja painele taikinapaloista pyöreitä lättänöitä ja kaulitse lopuksi kaulimella ohueksi n. 1-2 mm paksuiseksi.
Itselläni ei ole piirakkapulikkaa, mutta onnistui tuo kauliminen tavallisellakin kaulimella.



Ripottele kaulitun taikinalätyn päälle ruisjauhoja ja asettele aina seuraava lätty sen päälle. Näin saat pinottua kaulitut taikinakuoret pinoksi, eivätkä ne tartu toisiinsa kiinni.
Jos tuntuu siltä että valmiit kuoret meinaavat kuivua kasassaan, laita niiden päälle tuorekelmua.



Piirakan kasaaminen:

Ota yksi kuori pinosta ja poista tarvittaessa suurimmat irtojauhot pinnalta vaikkapa pullasudilla.
Lusikoi keskelle puuroa n. 2-3 rkl riippuen tietysti taikinakuoren koosta. Levitä puuro tasaiseksi soikilon muotoiseksi, noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Jättä reunoille tilaa noin. 2 cm.

Liiat jauhot lähtee näppärästi pullasudilla

Muista reunavarat!


Taita reunojen molemmilta puolita taikina kuvan mukaisesti.
Taita reunat puuron päälle

Rypyttämiseen on monta tapaa ja itse teen näin:
Asetan kädet molemmin puolin piirakkaa ja aloitan etusormella ja peukalolla rypytyksen piirakan keskeltä itseeni päin.
Toinen puoli rypytetään luonnollisesti keskeltä itsestä pois päin, mutta helpointa varmaan kääntää piirakka kun olet rypyttänyt toisen pään ainakin ensikertalaiselle.
Tyylillä ei niin väliä, kunhan aikaan saadaan piirakoita!

Rypytys keskeltä itseen päin peukalon ja etusormen avulla

Asettele piirakat pellille ja paista 250 asteessa n. 15-20 minuuttia kunnes pinta alkaa ruskettua.
Kasta lämpimät piirakat maito-voi seoksessa ja anna vetäytyä vähän aikaa leivinliinan alla.


Maito-voiseos:

3 dl täysmaitoa
100 g voita

Kuumenna maitoa ja lisää voi sekaan.

Saat piirakoista maidottomia kun keität riisin vedessä ja korvaat voin maidottomalla margariinilla. Lopussa käytettävän maito-voiseoksen voi tehdä vedestä ja margariinista.







Jos munavoi tuntuu liian raskaalta lisukkeelta, kannattaa kokeilla karjalanpiirakoiden päälle munakokkelia.






1 kommentti: