Pullapäivä


Pullataikina

5dl täysmaitoa
1,5 dl sokeria
2 pss kuivahiivaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 1kg puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g voita


Lisää maitoon kardemumma ja sokeri - kuumenna kädenlämpöä hieman lämpimämmäksi.
Sekoita kuivahiiva maitoon ja tämän jälkeen suola.
Lisää puolet jauhoista kananmunan kanssa myös maitoon ja aloita vaivaaminen.
Lisää hiljalleen jauhoja ja pehmyt voi ja sekoittele taikinaa ainakin 15 minuttia, jotta saat siihen hyvän sitkon ja taikina irtoaa käsistä.
Varo lisäämästä liikaa jauhoja, sillä tuloksena on muuten pellillinen kiviä.
Eli taikina saa olla aika löysähköä, kunhan vain jaksat vaivata sitä tarpeeksi, niin se ei enää tartu käsiin ja myöskään itse leivonnan aikana ei tarvitse käyttää yhtään jauhoja.

Jos kaapistasi löytyy monitoimikone tai muu veivari, niin pääset vähemmällä hiellä,. Itseltäni löytyy pieni sähkövatkain, jonka mukana tuli pikkuruiset taikinakoukut.
Olen sillä pystynyt pyöräyttämään puolenlitran taikinat hyvin ja tarvittaessa olen jatkanut käsin alustamista loppuvaiheessa. Mutta kun muistaa maltillisesti laittaa jauhoja, niin tälläinen pieni sähkövatkuli jaksaa pyörittää pehmeän taikinan, eikä tule vahingossakaan tehtyä liian kovaa pullaa :).
Kun taikina irtoaa hyvin kupista ja on vauvanpyllymäistä, sen voi jättää kohoamaan lämpimään paikkaan leivinliinan alle kunnes se on kasvanut kaksinkertaiseksi möhkäleeksi,

Kippaa taikina kulhosta pöydälle ja rutistele suurimmat ilmakuplat pois käsin veivaamalla.
Jos olet ollut maltillinen ja jaksanut alustusvaiheessa vaivata taikinaa tarpeeksi, et tässä vaiheessa siis tarvitse pöydälle mitään jauhoja estämään tarttumista!
Tee taikinasta pötkö ja leikkaa samankokoisiksi pieniksi kämmenen alle sopiviksi palloiksi ( itselläni tulee tästä määrästä n. 3 pellillistä/30 pullaa).
Kieputa kämmenien alla kauniita palloja ja laita pellille muistaen kohoamisvarat.
Anna kohota n. 20 minuttia leivinliinan alla ja sitten voit aloittaa pullan tuunauksen!

Meillä tuli tällä kertaa muutamaa eri sorttia:  
Voisilmäpullia, omenasosepullia ja Wienernougatpullia.


Voisilmäpullat saat helposti kun leikkaat pieniä paloja voista ja tökkäät palat sormella pullan keskelle. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla.


Hillopullat n. 5 kpl tein yhdestä desistä omenasosetta, jota saa kaupanhyllystä valmiina. Lisää tähän vain sokeria makusi mukaan ja pari teelusikallista maissitärkkelystä. Paina juomalasin pohjalla pullan keskelle syvennys, johon lusikoit sosetta. Pulla kannattaa voidella kananmunalla ennen kuin laitat hillon, niin homma ei mene niin sottaiseksi. Pinnalle voi ripotella kanelia ja reunat koristella raesokerilla.


Wienernougatpullat: Kotoa löytyi myös Fazerin Wienernougata ja leivontaan tarkoitettua Wienernougat mantelirouhetta. Painoin nougatpalan pullan keskelle, voitelin kananmunalla ja koristelin mantelirouheella.


Paista pullia uunin keskitasossa n. 10 min. Moni ohje neuvoo lämmöksi 225 astetta, mutta itse paistan pullat 200 asteessa. Tämäkin on tietysti uunikohtaista ja kokeilemalla asia selviää.

Äidin ja tyttären kaakaohetki



Tämä kaakao on espanjalaistyylinen, sillä maitopohjaa suurustetaan hieman maissitärkkelyksellä. Se tekee kaakaosta ihanan täyteläistä ja pehmeää juoda. Jos tähän asti on tottunut hörppimään vain Oboyta, niin ehdottomasti kannattaa repäistä ja kokeilla tätä herkullista versiota!

Herkkukaakao kahdelle:

5 dl täysmaitoa
1,5 rkl maissitärkkelystä
n. 2 rkl sokeria tai maun mukaan
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
50 g tummaa suklaata raasteena (n. 5 isoa palaa Fazerin tummaa leivontasuklaata)
pinnalle koristeeksi vispattua kuohukermaa (vatkaa n. 1 dl)

Kaada kattilaan maito ja lisää maissitärkkelys.
Sekoita vispilällä koko aika ja kiehauta maitoa pieni hetki, että tärkkelys suurustuu.
Nosta kattila liedeltä ja lisää silputtu suklaa, kaakao ja sokeri.
Sekoita ja käytä tarvittaessa vielä levyllä, mutta älä keitä enää.
Kaada mukeihin ja lusikoi päälle kermavaahtoa. Koristele suklaahipuilla -  nam nam....

Perinteinen jauhelihakeitto kahdelle

Ulkona tuiskuaa lunta ja tuuli vihmoo - siispä ruaksi jauhelihakeittoa!
Keiton seuraksi käy tuore kauravuokaleipä.

Itse menin helpomman kautta ja käytin kaupan pakastealtaan keittojuureksia, mutta mikä estää kuorimasta paria porkkanaa sun muita juureksia itse. Ohjeessa käytin porsaan jauhelihaa, sillä olen alkanut karsastamaan naudanlihan makua vuosien saatossa. Toki voi laittaa nauta-sikaa tai vaikkapa broilerin jauhelihaa.

Jauhelihakeitto kahdelle:

n. 5 kpl  pienehköä perunaa kuorittuna ja kuutioituna
1 pussi keittojuureskuutioita (200 g)
5dl vettä
1,5-2 rkl liha- tai kasvisfondia tai 1 kpl lihaliemikuutiota. (Itse suosin fondeja, sillä sisältävät vähemmän lisäaineita kuin liemikuutiot.)
1  laakerinlehti
ripaus mustapippuria

200g porsaan jauhelihaa maustettuna kevyesti suolalla, pippurilla ja valkosipulilla
persiljaa 3rkl tuoretta tai kuivattua

Pilko kuoritut perunat ja huuhtele.
Lisää kattilaan perunat, keittojuurekset, puoli litraa vettä, fondi ja mausteet.
Keitä miedosti poreillen 15-20 min. Itse pidän siitä että keittovihannekset ovat hieman ylikypsiä.
Jos sinulla on kuivattua persiljaa, se kannattaa lisätä liemeen jo keittovaiheessa, mutta tuore persilja lisätään vasta juuri ennen tarjoilua, niin se ei menetä väriään.
Ruskista jauheliha pannulla ja mausta miedosti. Itse lisäsin sekaan yhden valkosipulinkynnen murskattuna.
Kun keittopohja on kypsää, lisää jauheliha sekaan, tarkista maku ja nauti :).

Kauraleipää vuoassa 2kpl


Kauraleipä on yksi lemppareistani ja vuoassa niin helppo tehdä!

Tässä "emännän käsituntuma"-resepti:

Keitä puoleen litraan vettä löysähkö puuro ja lisää siihen ruokalusikallinen suolaa.
Jäähdytä noin 40 asteiseksi ja lisää yksi pussi kuivahiivaa ja pari ruokalusikallista siirappia tai hunajaa joukkoon. Sekoittele kunnes hiiva on liennut puuroon. 

Lisää n. 4dl vehnäjauhoja puuroon ja vaivaa sekaan lisää jauhoja vielä noin toiset 4 desiä vähitellen.
Taikinaan voi tarvittaessa lisätä muutaman ruokalusikallisen öljyä, varsinkin jos leipää syödään vielä seuraavana päivänä, niin pysyy tuoreempana.

Vaivaa taikinaa kymmenen minuttia, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Sen ei pitäisi tarttua kauheasti enään käsiin, mutta sormien pitäisi kuitenkin upota taikinaan hyvin. Ei liian kovaa taikinaa siis. Lopputuloksen pitäisi olla tunnoltaan vauvanpyllymäinen :D.

Jaa tämä taikina kahteen osaan ja muotoile pitkulaisiksi pötköiksi leipävuokiin.
Itselläni on 25 cm pitkiä teflon-pinnotteisia vuokia, joten niitä ei tarvitse edes rasvata ja leivät irtoavat hyvin.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja leivät uunin päälle kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi.

Kun leivät ovat kohonneet, voit valuttaa hunajaa tai siirappia ohuena nauhana leipien päälle ja ripotella tähän kaurahiutaleita. Hunajasta tulee mukava säväys leivän pintaan.
Paista leipiä puolituntia hieman keskitasoa alempana kauniin ruskeiksi.
Kumoa kuumat leivät heti uunista otettua, niin ne lähtevät parhaiten irti.
Jos annat niiden odotella liikaa vuoissa, rapeaan pintaan muodostuu kosteutta ja leipä varmasti jämähtää vuokaan!
Itse annan leipien tuulettua vartin verran ilman liinaa ja leikkaan vasta sitten. Näin pinta on rapea ja sisus pysyy hieman paremmin koossa.

Vohvelileivokset mascarponekermalla




Tässä meidän tämän päivän aamiainen :)! Teki mieli vohveleita ja kaapista löytyi ristiäisten jäljiltä mascarponea ja kermaa, joten olihan ne heti käytettävä hyödyksi.


Vohvelireseptin löydät tästä. Tein vaniljavohveleita, eli jätin kanelin pois ja lisäsin hieman vaniljasokeria lisää.
Tyttärelle täytteeksi tuli vadelmahilloa, mascarponekermaa ja kuningatarhilloa. Päälle nonparelleja ja vaaleaa siirappia. Itse valitsin omenasoseen, mascarponekerman, kanelin ja vaalean siirapin, nams!
Vohvelit siis erotellaan pieniksi sydämiksi ja väleihin kasaillaan mieluisat täytteet ja eikun syömään!

Mascarponekerma

1 purkki mascarponea
2dl kermaa
maun mukaan tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita mascarpone ja kerma samaan kulhoon mausteineen ja vatkaa löysähköksi vaahdoksi.

Maailman helpoimmat uuniperunat


Unohda foliot ja suolat kun teet uuniperunoita - pistä uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pese perunat ja kuivaa ne hyvin.
Kannattaa valita joku jauhoisempi lajike ja mieluiten suurikokoisia, jotta niistä saa jotain suuhunsakin.

Asettele perunat pellille ja anna kypsyä uunissa tunnin verran.
Tee perunan kuoreen x-kirjainta muistuttavat viillot. Laita peruna liinan väliin ja puristele varovasti kämmentesi välissä sitä, niin saat perunan möyheäksi.
Yksinkertaisimmillaan ja parhaimmillaan tämä herkku on itse tehdyn valkosipulivoinokareen kanssa!

Uunikuivatut tomaatit

Uunikuivattuja tomaatteja ei kannata alkaa parin tomaatin takia tekemään, sillä kuivausaika on 3-6 tuntia. Jos kotoasi sattuu löytymään leivinuuni, niin suosittelen ehdottomasti tekemään nämä siellä!
Sähköuunissa 3 tuntia riittää mainiosti, jos ei raaski kauempaa sitä päällä puksuttaa.
Nämä sopivat niin salaatteihin kuin lämpimän ruoan lisäkkeeksi joko kylmänä tai lämmitettynä.


* 500-1000g kirsikkatomaatteja
* 2-4 ruokalusikallista oliiviöljyä
* ripaus suolaa ja mustapippuria
* päälle voi myös laittaa tuoreita oreganon oksia



Puolita tomaatit ja sivele päälle öljyä. Aseta puolikkaat leikkuupinta ylöspäin pellille ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
Kuivata 100 asteisessa uunissa n. 3 tuntia.
Anna jäähtyä ja laita mieluiten lasipurkkiin, niin pysyvät parempina. Tomaatit säilyvät jääkaapissa ainakin pari viikkoa..

Kuohkeat kanelivohvelit

























Kuohkeat kanelivohvelit


n. 10-15 kpl

3 kananmunaa
3dl punaista maitoa
ripaus suolaa
2dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
2 tl jauhettua kanelia
0,5dl sokeria
n.5rkl voisulaa

Erottele munista valkuaiset eri kulhoon ja lisää niihin 0,5 dl sokeria. Jätä tämä seos odottamaan ja jatka toisessa kulhossa taikinan tekoa keltuaiset mukana.
Keltuaisten sekaan lisätään maito ja siivilöidyt kuivat aineet.

Lisää voisula koko aika sekoittaen, ettei rasva jähmety taikinaan paakuiksi.
Taikinan kannattaa antaa levätä huoneenlämmössä noin puolituntia, jolloin jauhot saavat turvota rauhassa ja rakenteesta tulee parmpi.

Laita vohvelirauta kuumenemaan ja vatkaa juuri ennen paistamista valkuais-sokeriseos kiinteäksi vaahdoksi ja lisää varovasti taikinan sekaan nostellen. Älä enää vatkaa voimakkaasti, että taikina pysyy kuohkeana!

Omaan vohvelirautaani taikinaa meni vajaa desi per annos.
Voita ei tarvitse sivellä itse rautaan, kunhan se on tarpeeksi kuuma, niin vohveli kyllä irtoaa itsestään, kun on tarpeeksi paistunut.
Paista ja nauti vaikka omenasoseen kera!

P.S. Jos et tykkää kanelista, jätä kaneli pois ja laita vaniljasokeria 1 tl - saat kuohkeat vaniljavohvelit :).