tiistai 28. elokuuta 2012

Kanttarelli-broilerpihvit



Gluteeniton

2-3 hengelle n. 9 kpl pieniä pihvejä (halkaisija 5 cm)



n. puoli litraa kanttarelleja

2 pientä sipulia

n. 2 rkl voita paistamiseen

0,5 tl timjamia (tuoretta tai kuivattua)

ripaus suolaa ja mustapippuria


0,5 dl tattarinäkkileipää pieneksi murustettuna (n. 2 kpl Euronat luomu näkkäriä)

0,5 dl vettä tai kermaa

0,5 tl kana tai kasvisfondia (jos ei löydy, niin lisää hieman suolaa)

0,5 tl suolaa

ripaus mustapippuaria

1 pieni valkosipulin kynsi murskattuna


1 kananmuna


250g broilerin tai kalkkunan paistijauhelihaa



Ota jauheliha hyvissä ajoin huoneenlämpöön tasaantumaan.
Puhdista kanttarellit ja hienonna ne pieneksi.
Kuutioi myös sipuli pieneksi ja käytä pannulla sienien kanssa, niin että sienistä lähtee pois turhaa nestettä ja sipuli pehmenee.
Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja silputulla timjamilla.

Hienonna kaksi tattarinäkkäriä pieneksi ja lisää vesi, fondi ja muut mausteet. Sekoita joukkoon myös paistamasi sieniseos. Lisää viimeisenä kananmuna ja jauheliha ja sekoita massa tasaiseksi.

Lusikoi seosta vaikkapa tefloniseen muffinipeltiin ja paista pihvien koosta riippuen n. 20-25 min 200 asteessa, uunin keskitasolla.



torstai 23. elokuuta 2012

Omena-raparperipiiraat

 

4 kpl pieniä piiraita (12cm) tai 1 kpl isoa piirakkaa

Taikina:


250 g pehmyttä voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1dl kaurahiutaleita

1 tl vaniljasokeria


Mittaa kaikki aineet kulhoon ja nypi nopeasti sormin "mureaksi" taikinaksi.
Jaa taikina viiteen samankokoiseen osaan ja ota yksi osa sivuun ja laita se jääkaappiin odottamaan hetkeksi.
Vuoraa neljä pientä vuokaa taikinalla. Itse käytin Brunon kertakäyttöisiä pikkupiirasvuokia, joiden halkaisija on 12 cm ja vetoisuus 3,5 dl. Vastaavasti voit tehdä taikinasta myös yhden ison piirakan.


Täyte:

500 g kermarahkaa

1 kananmuna

1 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljasokeria


Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja lusikoi taikinakuppejen pohjalle. Rahka ei välttämättä tarvitse kananmunaa, mutta itse tykkään sitä hieman käyttää, sillä se antaa juustomaisemman rakenteen piirakkaan.

Pinnalle:


n. 8 kpl keskikokoisia omenoita

4 pintä tai 2 suurta raparperin vartta

0,25 dl sokeria

2 rkl kanelia


Kuutioi omenat ja raparperit. Halutessasi voit kuoria omenat ja raparperin paksuimmat kohdat.
Jaa palat tasaisesti neljän piiraan päälle ja sirottele niille vielä sokeria ja kanelia.

Murustele lopuksi vielä piiraiden pinnalle jääkaappiin jemmaamasi taikinanloppu.

Paista n. 200 asteessa, keskitasoa hieman alempana n. 40-50 min




keskiviikko 22. elokuuta 2012

Perinteinen kesäkeitto, vuodelta 1947



Resepti kirjasta Nuoren emännän keittiö opas, Aili Lindström,
kustantaja Tammi, vuodelta 1947.

1 litra vettä
3 porkkanaa
1 kup herneitä
1 pieni kukkakaali
10 sokeriherneenpalkoa,
pieni lanttu (jonka itse jätin pois)
3 perunaa
6 retiisiä,
persiljaa
1 rkl vehnä- tai ohrajauhoa,
1 litra kuorittua maitoa (tähän käy punainen täysmaitokin)
suolaa

Juurikasvit kuoritaan ja leikataan pieniksi kuutioiksi. Kaali lohkotaan palasiksi.
Kaikki kasvikset pannaan kiehuvaan, suolattuun veteen kiehumaan. Kun ne ovat pehmeät,
lisätään maito, johon jauhot on sekoitettu. Keitto saa kiehua 10 min.
Ennen pöytään viemistä lisätään mausteeksi hienonnettua persiljaa.


tiistai 21. elokuuta 2012

Oman maan omenamehu


Vihdoin on omena-aika!
Hankin huutonetistä muutamalla kympillä mehulingon ja tänään kokeilimme sillä pienet maistiaiset.
Suurinosa kypsistä ompuista olivat valkeakuulasta ja sen malto on aika jauhoista, tuntui että mehulinkokin puuroutui siitä ihan tukkeeseen ja mehun pintaan muodostui paljon paksua hedelmämassaa.
Tämän mössön kun vielä valutti tiheän siivilän läpi, niin saatiin ihan kelpo juotavaa.
Maku on yksinkertaistettuna luonnollinen ja maanläheinen verrattuna kaupan tölkkimehuihin.
Suurin yllätykseni taisi olla se, että tämä tuotos maistui myös muksuille sellaisenaan ilman lisäsokereita.
Asiaa luultavasti auttoi myös se, kun tyttäreni poimi itse omenat, joista mehun valmistimme.

Omenat kannattaa pestä ennen mehulinkoon survomista, mutta muuten ne voidaan sellaisinaan kuorineen päivineen. Tietysti tummuneet ja matoiset kohdat kannattaa kaivertaa pois, mutta mehuun käy muuten jos jonkin näköiset ja kokoiset omenat.
Parhaimmillaan tällainen tuoremehu on tietysti tuoreena.



Maistui se omppu muillekkin

torstai 2. elokuuta 2012

Kesänmakuinen kakku


Jotain hyvää tekisi mieli kahvin kanssa...
Kolmen munan kakkupohja pakkasesta sulamaan ja keräämään pihalta marjoja!
Miten kesä onkaan ihanaa aikaa, kun kaikki on niin tuoretta ja valinnan varaa löytyy. 
Jos syöjiä ei ole paljoa, voi kakkupohjan tehdä pyöreään vuokaan ohuena ja halkaista kypsänä kahtia. Näin saa puolikuun muotoisen kakun herkkupöytään.

Yksinkertaisin kakkupohja tulee vanhalla varmalla ohjeella, eli kaikkia aineksia mitataan laseihin saman verran.
Kakkupohjissa lasketaan yleensä puolikas kananmuna per syöjä, eli 3 munan kakusta saa ainakin kuusi ihmistä syödäksensä.
Kaikki raaka-aineet kannattaa olla huoneenlämpöisiä, jotta pohja onnistuu parhaiten.

Sokerikakkupohja:


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Mittaa kananmunat yhteen lasiin ( esim 3 kpl), toiseen saman verran sokeria ja kolmanteen vehnäjauhoja
Lisää jauhoihin 1 tl leivinjauhetta.

Vatkaa sokeri ja munat hyväksi vaaleahkoksi vaahdoksi ja siivilöi joukkoon jauhot varoen. Sekoita varovaisesti ja älä vaivaa liikaa taikinaa, ettei tule sitkoa ja taikina lässähdä.

Kaada taikina voideltuun pyöreään kakkuvuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla.
Paista n. 20 min kolmen munan kakkua. Jos teet kuuden munan kakun, paistoaika on vastaavasti n. 40 min.

Anna jäähtyä. Sillä välin voit käydä vaikka poimimassa kakkuun marjoja noin yhden litran verran.

Soseuta puolet marjoista haarukalla huolimattomasti ja lisää marjojen kirpeydestä riippuen 0,5-1,5 dl sokeria. Sekaan voi jäädä paljon sattumia, ettei survoksesta tule liian vetelää kakun väliin.

Leikkaa pyöreä ohut kakkupohja kahtia ja kostuta molemmat tilkalla (vajaa puoli desiä) maitoa joka on maustettu ripauksella vaniljasokeria.

Rahkainen kerma:


3-4 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g maitorahkaa
5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa ja lisää rahka nostellen joukkoon.

Kakun kasaaminen:

Laita alimmalle kakkupohjalle paljon marjasurvosta ja lusikoi sen päälle puolet rahkaisesta kermasta.
Asettele toinen kakkupohja päälle ja kuorruta lopulla kermalla lusikkaa apuna käyttäen.
Pinta voi jäädä kauniin aaltomaiseksi.
Ripottele pinnalle marjoja ja tarvittaessa ripottele vielä niiden päälle tomusokeria.