lauantai 23. marraskuuta 2013

Piparkakkuakan Tarte Tatin


Minun piti postata tämä jo syksyllä kuumimpaan omenasesonkiaikaan, mutta niinpä vain jäi tekemättä.
Mutta ei hätää! Tämä sopii myös joulun alla, kun omenoiden sekaan on lisätty kanelia, inivääriä, neilikkaa ja kardemummaa. Höyryävän kakun seuraksi sopii esimerkiksi rommi-rusina jäätelö.

Omenoiksi kannattaa valita hieman kovempi maltoinen ja happamampi omena, esim. Granny Smith. Itse tein syksyllä niistä omenista mitä nyt pihalta sattui löytymään, joten ne olivat liian jauhoisia ja makeita tähän hommaan.
Oikeassa tarte Tatin-kakussa omenat puolitetaan ja siemenkota poistetaan, mutta itse lohkoin omenat hieman pienemmiksi.

Helpommalla pääset, jos kaapistasi löytyy uunin kestävä pannu, sillä omenat karamellisoidaan pannussa jonka jälkeen taikinakuori asetetaan pannun päälle ja paistetaan uunissa. Tefalilta ainakin löytyy monia pannuja mitkä ovat uunin kestäviä, mutta kannattaa tarkastaa lämpötilan kesto, sillä haitari oli eri mallien kohdalla 175-260 C. Valurautapannu on tässä myös oiva. Jos uunia kestävää pannua ei sinulta löydy, voit kaataa karamellisoidut omenat piirakkavuokaan ennen uuniin menoa.

Näitä tarvitset:


Uunin kestävä pannu (halkaisija 24-28 cm)


Taikina:

100g kylmää voita
3dl vehnäjauhoja
1 dl (tomu)sokeria
1 kananmuna


Täyte:

n. 5-8kpl hapahkoja omenoita
100g voita
2 dl sokeria
ripaus kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa --> piparkakkumaustetta


Tee ensin takina. Voi kannattaa olla aika kylmää, jotta taikinasta ei tule liian vetelää. Kuutioi voi pieneksi ja nypi jauhojen ja sokerin kanssa kulhossa. Lisää kananmuna ja nypi se taikinan joukkoon tasaisesti. Älä kuitenkaan vaivaa ja nypi liikaa, ettei taikina sitkostu ja voi sula liikaa. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.

Kuori ja lohko omenat. Isommat omenalohkot pysyvät kuumennuksessa paremmin kasassa, mutta tämä tietenkin makuasia.
Kuumenna pannussa voi ja sokeri ja lisää omenat joukkoon. Halutessasi lisää piparkakkumaustetta ripaus.
Anna omenien hautua pannulla miedohkolla lämmöllä n. 20 min. Varo polttamasta sokeria! Kun omenat ovat karamellisoituneet kauniin ruskeiksi on taikinan vuoro.

Taikina kannattaa muotoilla leivinpaperin päällä, mistä se on helppo kipata pannun päälle.
Kauli tai painele käsin pannun kokoinen ympyrä ja kippaa se leivinpaperin avulla kanneksi pannun päälle.
Painele haarukalla muutama ilmareikä taikinakanteen.
Paista 200 asteisessa uunissa noin puolituntia kunnes taikinan pinta on kauniin ruskea.
Anna luomuksen jäähtyä n.15 min ja kumoa se sitten ylösalaisin tarjoilulautaselle tai levinpaperin päälle. Älä anna pannun jäähtyä liian kauan, sillä muuten kakku saattaa jämähtää kiinni.

Muotoile taikinasta kansi pannuun leivinpaperin päällä.
Kippaa taikina pannun päälle.
Painele haarukalla muutama reikä taikinaan, jotta se ei kupruile.
Paista uunissa kauniin ruskeaksi.
Kumoa kakku tarpeeksi kuumana.
Nautiskele vaikkapa jäätelön kanssa <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti