keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Nyhtöpossuburgeri



Päätinpä minäkin kokeilla tämän hetken kuuminta ruokaa, eli pulled pork - nyhtöpossua.
Versioita on monia ja kovasti pähkäilin millä tyylillä itse kokeilisin. Joissain ohjeissa kaikki tehdään alusta alkaen itse ja liha marinoidaan vuorokausi ennen paistoa, mutta itse päädyin pintamausteisiin ja valmissoosiin. Helppoa ja halpaa ruokaa, mutta ei valmistu aivan hetkessä. Todellista slow foodia siis. :)
Monissa ohjeissa temppuiltiin myös paistomittarien kanssa, mutta mielestäni se on aivan turha, sillä ei ole epäilystäkään, eteikö liha olisi tarpeeksi mureaa ja kypsää oltuaan yli 6 tuntia uunissa. 
Ruokalajin juju on nimenomaan erittäin pitkässä ja maltillisessa kypsyttämisessä, joten liha kannattaa laittaa nukkumaan mennessä uuniin ja ottaa aamulla pois.

Pulled pork

n. 1 kg Possun lapaa tai kasleria
n. 0,5 dl kuivaa grillausmausteseosta
1,5-2 dl valmista bbq-kastiketta
4 rkl suolaa


Hiero grillausmauste ja suola lihan pintaan ja kaada lopuksi pintaan myös bbq-kastiketta. Anna lihan makuuntua huoneenlämmössä tunti tai pari. 
Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita liha vuoassa paistumaan ilman folioita tms. jotta pinta saa kauniin värin. Tunnin kuluttua laske uunin lämpötila 100 asteeseen ja peitä vuoka foliolla.
Liha voi rauhassa hautua uunissa n. 7 tuntia, minkä jälkeen uunin voi sammuttaa ja antaa lihan tasaantua pari tuntia uunin jälkilämmössä. Leivinuunin omistajille tämä on taas oiva ruokalaji!
Kaslerpala maksaa n. 7e, joten kallista herkkua tämä ei siis ole.
Kun liha on hieman jäähtyny, se revitään pieniksi suikaleiksi kattilassa ja lisätään lopuksi maun mukaan paistinlientä, bbq-kastiketta ja tarvittaessa suolaa.
Nautiskele esim. leivällä, hampurilaisen välissä tai muusin kera.

Suosittelen tekemään itse hampurilaissämpylät, jos on aikaa. Hyvän hampurilaissämpylän salaisuus on pitkä kohotusaika huoneenlämmössä, eli ei siis missään uunin päällä liian kuumassa. Näin leipää kohoaa kuohkeaksi.

Light Brioche Buns - hampurilaissämpylät


Muunnettu The New York Times-lehden reseptistä.
2,4 dl kädenlämpöistä vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2,5 tl sokeria
2 suurta munaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
tai kuten ohjeessa
(n. 7 dl leipäjauhoa
ja 1 dl puolikarkeata vehnäjauhoa)
1,5 tl suolaa
2,5 rkl pehmeää voita


Lämmitä vesi ja maito 42 asteiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Anna seistä 5 min.
Lisää joukkoon kananmuna.
Nypi jauhojen sekaan pehmyt voi ja suola. Leipäjaohoja ei kai joka kaupasta löydy, mutta ne saavat aikaan paremman rakenteen sämpylään. Itse käytin puolikarkeita vehnäjauhoja kokonaan, kun ei muuta ollut.
Kaada hiiva-munaseos jauhojen joukkoon ja vaivaa löysähköä taikinaa n. 10 min.
Anna kohota 1-2 tuntia liinan alla ja leivo sitten taikinasta jauhojen avulla 8 kpl pullia. Makuasia teetkö kuinka lättänöitä.
Peitä liinalla ja anna kohota hiljalleen huoneenlämmössä 1-2 tuntia. Mitä viileämpi huone, sen kauemmin kohoaminen kestää. 
Voitele kohonneet pullat kananmunallla, mihin on vatkattu joukkoon n. 1 rkl vettä paremman levittyvyyden vuoksi. Pinnalle voi halutessaan ripotella seessaminsiemeniä tai kuminaa.
Paista 200 asteessa n. 15 min, ja peitä hetkeksi liinalla, jotta pullat pehmenevät.

Cole slaw

puolikas pienestä valkokaalista suikaleena
1-2 porkkanaa raasteena
1 sipuli pienenä kuutiona
1 kpl murskattua valkosipulia
n. 1 dl majoneesia
n. 1 dl creme fraichea
3 rlk Dijon sinappia
bbq-kastiketta oman maun mukaan
ripaus sokeria tai rkl hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
suolaa, cayannepippuria


Sekoita kaikki keskenään ja tarkasta maku. Anna makujen hetki tasaantua jääkaapissa.
Käytä hampurilaisen täytteenä tai syö sellaisenaan nyhtöpossun kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti