perjantai 25. huhtikuuta 2014

Herkkusuun kinuskidonitsit


Jipii, vappu lähestyy, joten on donitsin aika!

Muistakaa myös laittaa sima käymään, sillä viileässä hitaasti käytetty sima on maukkaamman makuista kuin nopeasti lämpimässä jäytetty. Siman tekeytyminen kylmässä valmiiksi kestää noin viikon, joten nyt on viimeiset hetket käsillä sen asian suhteen.

Monissa ohjeissa käsketään kuumentamaan öljy 170 asteiseksi ja varmistamaan se mittarilla.
Moista toimenpidettä ei tarvitse tehdä, jos muistaa olla tarkkaavainen öljyn kanssa ja laittaa kokeeksi pienen taikinapalan kuumaan öljyyn.
Jos taikina alkaa porisemaan ja ruskettumaan, on öljy sopivan lämmintä. Monet rasvat leimahtavat liekkeihin vasta 300 asteen kieppeillä, joten aika paljon on pelivaraa, kunhan muistaa säädellä lieden lämpötilaa paiston aikana, jos huomaa öljyn olevan liian kuumaa tai kylmää.

Muista myös aina varata kattilalle kansi, jolla voit nopeasti tukahduttaa liekit, jos rasva sattuisikin leimahtamaan liekkeihin. Vettä ei parane paistorasvan sekaan heittää, sillä sitä tapahtumaa voisi lähinnä kuvata "ilo"tulitukseksi ja ympäri keittiötä roiskuva tulensekainen rasvasade ei välttämättä tee hyvää pintamateriaaleille saati kehollesi.

Reseptin taisin joskus bongata Maku-lehdestä ja tein oman version.


Herkkusuun kinuskidonitsit


n. 15- 20 kpl koosta riippuen


  • 2 kpl kananmunia
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa 
  • 2 dl maitoa
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • n.6,5 dl vehnäjauhoja
  • 40 g sulaa voita
  • 2 pakettia (yht. n. 1 kg) kookosrasvaa paistamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 
Lisää sekaan kuivat aineet ja nesteet. 
Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan levätä kymmenisen minuttia kulhossa.Kauli se sitten leivinpaperin päällä vajaan senttimetrin paksuiseksi levyksi ja painele juomalasin tai muotin avulla ympyröitä, joiden keskelle reiän saa näppärästi vaikkapa sormilla venyttäen.

Kuumenna öljy 170 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. 
Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle hetkeksi, jotta ylimääräiset rasvat imeytyvät paperiin.


Kinuskikuorrute



  • 2 dl kuohukermaa
  • 2dl fariinisokeria
  • 3 rkl voita kun seos on jo valmista


Mittaa sokeri ja kerma kattilaan ja keitä iloisesti kuplien n. 10 min.
Mittaa kiehumisaika siis vasta siitä, kun seos alkaa kuplimaan.
Kun kinuski on sakeutunut ja tuntua tahmaiselta, on seos valmista. Nosta kattila liedeltä ja lisää voita muutama nokare.
Kasta donitsit kuumassa kinuskissa ja koristele haluamallasi tavalla.
Dippailun kanssa ei kannata hidastella, sillä kun kinuski alkaa jäähtymään ja kovettumaan, ei se enään tartu donitsien pintaan.
Jos tämä sattuu käymään, nosta kinuski takaisin liedelle ja hämmennä miedolla lämmöllä hetki, jotta seos taas juoksevoituu.
Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin hasselpähkinärouhetta ja syötäviä pehmeitä koristehelmiä.

Muista pitää pienet lapset ja jaloissa pyörivät eläimet kauempana näistä munkkitouhuista, jotta säästytään suuremmilta tapaturmilta. :)

Kaunista viikonloppua! 



3 kommenttia:

  1. Jokohan tämä kommentointi taas toimisi... :)

    VastaaPoista
  2. Onko tuo kookosrasva siis kiinteää ja sulaa öljymäiseksi lämmetessään?

    VastaaPoista
  3. Juuri näin. Uppopaistoon soveltuvaa kookosrasvaa löytyy yleensä kaupan kylmähyllystä puolen kilon paketeissa rasvahyllystä. :) Kookosrasvoja löytyy myös luontaistuotehyllyistä, mutta ne ovat vähemmän käsiteltyjä joten eivät välttämättä sovellu paistamiseen niin hyvin. Ne käyvät kyllä muuhun ruoanlaittoon, ovat terveellisiä ja itse käytän sellaista myös ihonhoitoon. :)

    VastaaPoista