perjantai 2. toukokuuta 2014

Sitruunaiset bataattitikut ja minttu tsatsiki


Sitruunalla maustettu öljy käy oivasti yhteen bataatin kanssa. Tämä raikas setti käy lisukkeeksi hyvin kalalle tai broilerille, mutta on herkullinen hiukopala myös tällaisenaan. Kokeile grillilihojen keveäksi kaveriksi.

Sitruunaiset bataattilohkot

Kahdelle
  • 1 iso bataatti (n.800g)
  • 0,5 dl sitruunan makuista öljyä (esim. avokado- tai oliiviöljy) tai  "paremman puutteessa" tavallista öljyä ja 1/2-1 sitruunan raastettu kuori
  • rosmariinia 2 oksaa silputtuna tai 1 tl kuivattua
  • rakuunaa silputtuna tai kuivattuna
  • 2 rkl hunajaa
  • suolaa, mustapippuria maun mukaan
Kuori bataatti ja leikkaa siitä n. sormenpaksuisia tikkuja suureen sekoituskulhoon. Mittaa muut aineet myös kulhoon ja sekoita.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa leivinpaperin päällä n. 25 min.
Voit leikata bataatista myös pyöreitä, n. 0,5 cm paksuisia viipaleita ja kypsentää ne grillissä esim. foliovuoassa.
Lisää tarvittaessa suolaa.

Huom. bataatti kypsyessään muuttuu aika löysäksi, joten älä kypsytä liian kauan, jos haluat säilyttää rakenteen. 

Tsatsiki

  • n. 150g kurkkua raasteena (puolikas kurkku)
  • suolaa
  • 2,5 dl kreikkalaista paksua jugurttia tai paremman puutteessa turkkilaista
  • 1 valkosipulinkynsi murskana
  • tuoretta tai kuivattua minttua silppuna maun mukaan (n.1-2 tl)
  • Ripaus sokeria tai 1 tl hunajaa
  • (oliiviöljyä)


Jos kurkku aiheuttaa närästystä, kannattaa se kuoria.  Raasta kurkku karkealla terällä ja sirottele sekaan suolaa n. 0,5 tl. Valuta kurkkuraastetta siivilässä n. 10 min ja puristele vielä käsin loput mehut pois. Mitä enemmän nestettä saat pois kurkusta, sen parempana ja paksumpana tsatsiki pysyy.
Sekoita kurkkuraaste, jugurtti ja muut aineet keskenään.
Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua, jotta maut kerkeävät tasautua. Mielellään ainakin puolituntia, mutta hätäiselle kelpaa 15 minuuttiakin.
Maista vielä ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa.
Päälle voit lorauttaa oliiviöljyä mauksi ja koristeeksi.

Lisää osoitteessa piparkakkutalonakka.fi
http://blogit.iltalehti.fi/minna-valtonen/
Vielä kerkeää osallistua myös arvontaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti