perjantai 13. kesäkuuta 2014

Raparperi-tiikeripiirakka

Raparperi-tiikeripiirakka
Vaihtelua ainaiseen kaneli-raparperi-makuyhdistelmälle. Taikinapohja on kuitenkin tuttu ja turvallinen, murea ja mehevä.
Ohje on tavallista piirakkavuokaa isompi, itsellä oli 27 x 37 kokoinen korkeareunainen pelti. Jos käytät lasista vuokaa, huomioi hieman pidempi paistoaika, sillä lasi ei johda niin hyvin lämpöä kuin metalliset vuoat.

Raparperi-tiikeripiirakka


Vaalea taikina:
  • 220 g pehmyttä voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl maitoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
Tumma taikina:
  • 200g pehmyttä voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2,75 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl maitoa tai appelsiinimehua
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (100g tummaa suklaata rouheena)
Pinnalle:
  • n. 7 keskikokoista raparperia kuutioina
  • 1-1,5 dl tomusokeria
  • Tumma ja vaalea murotaikina (katso ohje)
Mittaa kahteen eri kulhoon pehmyt voi. Toiseen tummaa taikinaa varten ja toiseen vaaleaa. Rasvan pitää siis olla hyvin pehmennyttä, jotta taikinasta tulee hyvä ja tasainen.

Vaalea pohja:

Lisää pehmeään rasvaan sokeri ja sekoita
Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi, hieman murumaiseksi massaksi.
Ota taikinasta sivuun n. kahvikupillisen verran (1,5dl) ja laita se jääkaappiin odottamaan käyttöä. Siitä tulee murotaikina siis piirakan päälle.

Lisää kulhoon jääneeseen taikinaan kananmuna, maito, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle syväreunaiselle pellille joka on n. 27x37 kooltaan. Vuoka on siis oltava hieman isompi kuin tavallinen pyöreä piirakkavuoka.

Tumma pohja:

Valmistetaan lähes samoin kun vaalea.
Lisää pehmeään rasvaan sokeri ja sekoita.
Lisää jauhot ja kaakao.
Ota taikinasta jääkaappiin jemmaan n. 1,5 dl.
Lisää kulhoon jääneeseen taikinaan kananmuna, maito tai appelsiinimehu, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suklaarouhe. Voit halutessasi jättää suklaan pois.
Sekoita tasaiseksi ja kaada raitoina vaalean taikinan päälle pellille.
Tehosta raitoja hieman vetelemällä lusikalla taikinaa sinne tänne.

Pinnalle:

Pilko raparperit kulhossa ja sekoita niiden sekaan tomusokeri.
Kaada raparperit taikinan päälle tasaisesti.
Ota jääkaappiin varaamasi tumma- ja vaalea murotaikina ja murustele se sormin pitkin piirakkaa.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Reseptejä löydät myös Iltalehden blogista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti