lauantai 6. syyskuuta 2014

Syksyisiin päiviin: Kurpitsakeitto



Olipa ihanaa tehdä kurpitsakeittoa pitkästä aikaa. Pehmeä keitto sopii hyvin syksyksi kääntyviin päiviin ja ei ole myöskään hinnalla pilattu.
Kaupasta saa myös suuria kurpitsoja, joten jos kaikkea ei tule kerralla käytettyä, kannattaa loppu kurpitsa kuutioida pakkaseen odottamaan seuraavaa keittopäivää.

Kurpitsakeitto

Neljälle



  • vajaa 1 kg painoinen kurpitsa tai isommasta lohko, kuorittuna n. 500-600 g kurpitsaa
  • 1 salotti- tai keltasipuli
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 kpl jauhoisia, keskikokoisia perunoita
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • 5 dl kana- tai kasvislientä
  • 1 dl kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • persiljaa


Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa.
Käytä sipuli ja kurpitsat paprikajauheen kanssa kuumalla pannulla, kunnes sipuli pehmenee ja kurpitsa hieman tummuu. Lisää lopuksi valkosipulinkynnet murskana ja kuumenna vielä muutama minuutti.
Varo polttamasta sipulia ja kurpitsaa mustaksi, sillä muuten palanut maku siirtyy myös keittoon.
Kaada paistos kattilaan jossa on 5 dl kanalientä ja lisää myös kuutioidut perunat.
Kanaliemi siksi, että se käy kurpitsan kanssa hyvin ja antaa täyteläisemmän maun keittoon kuin kasvisliemi. Kasvisruokailijat voivat toki korvata kanaliemen kasvisliemellä.
Keitä n. 15-20 min, kunnes kaikki ovat pehmeitä.
Soseuta sauvasekoittajalla ja lisää kerma, pippuria, persiljasilppua ja tarvittaessa suolaa.
Ohenna tarvittaessa kermalla tai kanaliemellä.



Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti