Isälle pökäleyllätys - makoisat suklaasikarit

Isänpäivän kruunaa maukkaat suklaapököt. ;)


Kyllästyttääkö tavalliset täytekakut isänpäivänä? Isä voisi ilahtua pienestä vaihtelusta, joten ei muuta kun kyhäämään kaunista herkkulautasta. Komponentteja voi olla aika montakin, kunhan muistaa lautasta kootessa, että jokaista laittaa vain vähän. Näin lautanen pysyy kauniina ja ei tule liikoja herkkuövereitä.
Mukaan voi myös ujuttaa pienen snapsin isän lempijuomaa.

Meidän isänpäivälautaselle päätyi aina niin ihanaa kermaista bavaroise-vanukasta, marjoja, isän lempikaramelli, ja suklaasikari.

Suklaasikarin ulkomuoto saa ehkä vilkkaimman mielikuvituksen omaavilla aikaan hilpeyttä, mutta makuhan se on tärkein. Lasten kanssa kieputeltiin sitten lautasellinen pököjä isukille. Pienet sormet suklaakuorrutekipossa ja sen jälkeen ympäri valkoisia kaapistoja, ei ehkä ole se toimivin juttu, joten kuorruttaminen kannattaa jättää ehkä vähän isommille.
Jos ei ruskeat herkkupökäleet miellytä, voit toki muotoilla massasta palloja tai jopa sydämiä.

Suklaasikarit teimme kakkutikkarimassasta ja halutessaan taikinan sekaan voi lorauttaa hieman konjakkia tai likööriä makua antamaan.

Suklaasikarit


(gluteeniton tehtäessä jyttejauhoista)

10 kpl


Kakkupohja:

  • 70g pehmyttä voita
  • 3/4 dl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl vehnäjauhoja (tai gluteeniton 0,75dl jyttejauhoa)
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • 1 / 2 tl vaniljasokeria


Lisäksi myöhemmin taikinaan:

  • 2rkl likööriä tai konjakkia tai appelsiinimehua
  • n. 40g tuorejuustoa
  • 0,75 dl tomusokeria

Suklaakuorrute:

  • 80 g tummaa suklaata
  • 0,5 dl kuumaa kahvia
  • 2 rkl voisulaa

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen.
Vatkaa pehmyt voi sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa sekaisin.
Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao jauhoihin ja siivilöi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille n. puolen sentin paksuiseksi levyksi.

Paista keskitasolla n. 15 min ja anna jäähtyä liinan alla n. 15-30 min.

Kun kakkupohja on jäähtynyt, poista tummuneet reunat tarvittaessa ja murenna kakku kulhoon. Lisää tuorejuuston sekaan likööri ja tomusokeri ja vaivaa seos kakkumurujen kanssa  tasaiseksi massaksi.  Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tuorejuustoa hieman. 

Muotoile taikinasta 10 pötköä tai palloa ja asettele ne leivinpaperin päälle jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään n. tunniksi.
Kun pötkylät ovat jähmettyneet, valmista kuorrute.

Lisää kuumaan kahviin suklaanpalat ja voi.  Kun seos on sulanut kasta pötköt kuorrutteessa ja korsitele halutessasi hasselpähkinärouheella ja siivilän läpi ripoteltavalla kaakaolla.
Säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Kakkutaikina menossa uuniin.

Suklaasikareiden teon sotkuisin osuus.


Ihana bavarois-resepti löytyy täältä.
Créme bavaroise
Créme bavaroise


Isänpäivän lounaaksi käy hyvin vaikkapa perinteinen, maukas riistakäristys perunamuusilla, uuniporkkanoilla ja voissa haudutetulla sipulilla.


3 kommenttia

  1. Wau, onpa näyttävä jälkiruoka-annos. Ihana kun tuon voi tehdä myös gluteenittomana, juuri tässä gluteenitonta isänpäiväherkkureseptiä etsiskelinkin...

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hups,kommenttini taisi hävitä jonnekin.Mutta ihana sikari siis ja herkullisen näköinen.Creme Bavaroise herätti heti mielleyhtymän,ja täällähän se onkin hyvin suosittu jälkkäri,mutta vähän eri näköinen,yleensä tällainen
    http://www.cookshare.co.il/modules/Recipes/photos/4bc98749b08a4.jpg

    VastaaPoista