maanantai 29. joulukuuta 2014

Uuden vuoden juhlapöytään banoffee-pavlova

Tämä vuosi on ollut hieno iloineen ja suruineen. Toivottavasti tuleva vuosi tuo meille kaikille mukanaan paljon onnea ja uusia mahtavia kokemuksia. 
Kiitos siitä, että olet lukenut blogiani.  <3 

Hyvää uutta vuotta 2015!

Makein terveisin, Minna




Banoffeen ja pavlovan yhdistelmä toimii niin hyvin,  että voisin kysyä itseltäni miksi en aiemmin ole tehnyt tätä.
Höyhenen kevyt rakenne,  mutta sitäkin tuhdimpi makea makuelämys taltuttaa varmasti uuden vuoden juhlien makeannälän.



Marenkipohjat voi paistaa edellisenä päivänä jo valmiiksi ja kerman vatkata jääkaappiin odottamaan esillelaittoa.
Jos sinulla on menossa mukana innokkaita pikkukokkeja, ole tarkkana ettei kukaan käy lisäämässä lämpöä uuniin kesken kaiken. Meillä meinasi tulla hieman ruskeita marenkipohjia tästä syystä. 



Banoffee-pavlova

1 iso lähes pellin kokoinen neliö (normaalilla uunilla tehtäessä) tai
n. 10-12 kpl pieniä annoksia (kiertoilmauunissa kahdelle pellille, n.5-6kpl/per pelti)


Marenkipohja


  • 4 valkuaista
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 1,5 tl hunajaviinietikkaa


Marenkivaahdon onnistumisen takaa täysin kuivat ja puhtaat välineet. Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä ja mielellään hieman vanhempia. Aivan tuoreista kananmunista ei tule hyvää vaahtoa.
Valkuaisen ja keltuaisen erottelussa keltuaista ei saa päästä pisaraakaan valkuaisen sekaan, tai seos ei vaahtoudu kunnolla. Munat kannattaakin siksi erotella yksitellen vaikkapa pienen kulhon avulla ja kaataa eroteltu valkuainen vatkauskulhoon vasta sitten.

Kuumenna uuni 125 asteeseen tai kiertoilma n. 100 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sisää 1 dl sokeria sekaan. 
Vatkaa n. 5 min ja lisää loput sokerit, maissitärkkelys ja etikka. 
Vatkaa vielä hetki, kunnes rakenne on vahvaa vaahtoa ja pysyy muodossaan.

Lusikoi leivinpaperin päälle "huolimattomasti" joko yksi isohko levy, mikä on reunoilta hieman paksumpi tai kiertoilmauunilla tehtäessä 2 pellillistä pieniä annoksia (5-6 kpl per pelti).
Paista n.1.5h. 
Marenki voi olla sisältä hieman sitkeähköä, joten rutikuivaksi ei tarvitse paistaa.

Pinnalle


  • n. 6 kpl banaaneja (puoli banaania per annos)
  • 5 dl kermaa
  • kinuskia
  • kaakaojauhetta tai suklaarouhetta



Kinuski

  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl voita


Kinuskin saat nopeasti keittämällä muutaman minuutin 2 dl kermaa ja 2 dl fariinisokeria. Lopuksi sekaan voi lisätä 2 rkl voita.

Yleensä banofeessa käytetään kondensoidusta maidosta tehtyä kinuskia, joten sekin käy. Itse pidän enemmän tästä fariinisokeriversiosta.

Kokoaminen

Viipaloi banaania marenkipohjien päälle.
Banaanien päälle valutetaan ohuelti kinuskia ja niiden päälle lusikoidaan kerma.
Koristele kinuskilla ja kaakaojauheella tai suklaarouheella. Nauti heti.



2 kommenttia: