perjantai 25. huhtikuuta 2014

Herkkusuun kinuskidonitsit


Jipii, vappu lähestyy, joten on donitsin aika!

Muistakaa myös laittaa sima käymään, sillä viileässä hitaasti käytetty sima on maukkaamman makuista kuin nopeasti lämpimässä jäytetty. Siman tekeytyminen kylmässä valmiiksi kestää noin viikon, joten nyt on viimeiset hetket käsillä sen asian suhteen.

Monissa ohjeissa käsketään kuumentamaan öljy 170 asteiseksi ja varmistamaan se mittarilla.
Moista toimenpidettä ei tarvitse tehdä, jos muistaa olla tarkkaavainen öljyn kanssa ja laittaa kokeeksi pienen taikinapalan kuumaan öljyyn.
Jos taikina alkaa porisemaan ja ruskettumaan, on öljy sopivan lämmintä. Monet rasvat leimahtavat liekkeihin vasta 300 asteen kieppeillä, joten aika paljon on pelivaraa, kunhan muistaa säädellä lieden lämpötilaa paiston aikana, jos huomaa öljyn olevan liian kuumaa tai kylmää.

Muista myös aina varata kattilalle kansi, jolla voit nopeasti tukahduttaa liekit, jos rasva sattuisikin leimahtamaan liekkeihin. Vettä ei parane paistorasvan sekaan heittää, sillä sitä tapahtumaa voisi lähinnä kuvata "ilo"tulitukseksi ja ympäri keittiötä roiskuva tulensekainen rasvasade ei välttämättä tee hyvää pintamateriaaleille saati kehollesi.

Reseptin taisin joskus bongata Maku-lehdestä ja tein oman version.


Herkkusuun kinuskidonitsit


n. 15- 20 kpl koosta riippuen


  • 2 kpl kananmunia
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa 
  • 2 dl maitoa
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • n.6,5 dl vehnäjauhoja
  • 40 g sulaa voita
  • 2 pakettia (yht. n. 1 kg) kookosrasvaa paistamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 
Lisää sekaan kuivat aineet ja nesteet. 
Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan levätä kymmenisen minuttia kulhossa.Kauli se sitten leivinpaperin päällä vajaan senttimetrin paksuiseksi levyksi ja painele juomalasin tai muotin avulla ympyröitä, joiden keskelle reiän saa näppärästi vaikkapa sormilla venyttäen.

Kuumenna öljy 170 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. 
Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle hetkeksi, jotta ylimääräiset rasvat imeytyvät paperiin.


Kinuskikuorrute



  • 2 dl kuohukermaa
  • 2dl fariinisokeria
  • 3 rkl voita kun seos on jo valmista


Mittaa sokeri ja kerma kattilaan ja keitä iloisesti kuplien n. 10 min.
Mittaa kiehumisaika siis vasta siitä, kun seos alkaa kuplimaan.
Kun kinuski on sakeutunut ja tuntua tahmaiselta, on seos valmista. Nosta kattila liedeltä ja lisää voita muutama nokare.
Kasta donitsit kuumassa kinuskissa ja koristele haluamallasi tavalla.
Dippailun kanssa ei kannata hidastella, sillä kun kinuski alkaa jäähtymään ja kovettumaan, ei se enään tartu donitsien pintaan.
Jos tämä sattuu käymään, nosta kinuski takaisin liedelle ja hämmennä miedolla lämmöllä hetki, jotta seos taas juoksevoituu.
Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin hasselpähkinärouhetta ja syötäviä pehmeitä koristehelmiä.

Muista pitää pienet lapset ja jaloissa pyörivät eläimet kauempana näistä munkkitouhuista, jotta säästytään suuremmilta tapaturmilta. :)

Kaunista viikonloppua! 



torstai 24. huhtikuuta 2014

Ensimmäinen arvonta! Voita Stockmann muumimuki!





Kauniin kevään kunniaksi päätin järjestää ensimmäisen blogiarvonnan!

Palkintona on keräilijöiden himoitsema Stockmann muumimuki, 150 Edited Collection.


"Stockmannin 150-vuotisjuhlavuodelle suunniteltu Arabian muumimuki, 150 Edited Collection.
Stockmannin kausimukia koristaa kuvitus, jonka Tove Jansson suunnitteli Stockmannille 1950-luvulla."

Poiminta sivulta http://muumimuki.fi/tuote/stockman-150-erikoismuki/

Tykkäykset toimivat arpoina, joten jos tykkäät Piparkakkutalon Akasta Facebookissa, liityt vielä lukijaksi Piparkakkutalon Akan blogiin ja Piparkakkutalon Akka kyökissä blogiin - saat näistä jokaisesta yhden arvan.

 http://piparkakkutalon-akka.blogspot.fi/
 http://piparkakkuakankyokki.blogspot.fi/
 https://www.facebook.com/PiparkakkutalonAkka

Sponsorina toimii mun miekkonen, joka meni ahneuksissaan ostamaan muutaman Stockamukin aikoinaan. ;)
Arvonta suoritetaan maanantaina 19.05.2014 ja voittajaa huudellaan täällä blogissa ja facebooksivuilla.

Muista jakaa tämä linkki muillekin. :)

Onnea arvontaan! :)

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Grillattua tankoparsaa salaattipedillä


Löydät reseptit myös osoitteesta: http://blogit.iltalehti.fi/minna-valtonen/
Mahtavien säiden kunniaksi oli aika avata meidän piskuinen kesäkeittiö! Hieman puunaamista vielä vaatii tuo hökkeli, ainakin matto pestävä. ;)
Grillin virkaa toimittaa 50-lukulainen kaasu-uunivanhus ja valurautainen parilla. Voin sanoa, että toimii paremmin kuin hyvin.
Jos sinulta ei löydy grilliä tai parillaa, voit tehdä nämä joko uunissa tai pannullakin.

Grilliherkut salaattipedillä

kahdelle
500 g vihreää tankoparsaa
n.140 g pekonisiivuja (yksi kappale per parsa)
 
n. 500g painoinen bataatti
hieman öljyä bataattien pintaan
n. 200 g halloumi juustoa
muutama kappale kirsikkatomaatteja
 
70 g rucola-salaattia
1/2 ruukkua herneenversoja
 
Salaatin kastike:
n. 0,25 dl tuorepuristettua avocado- tai oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
puolikkaan sitruunan mehu
(pari ruokalusikallista hunajaa)
suolaa, mustapippuria
 
 
Siisti tankoparsojen päät ja kuori tarvittaessa hieman, jos kuori tuntuu kovin paksulta.
Kiepauta pekonisiivut parsojen ympärille ja jätä ne odottamaan hetkeksi.
Salaatinkastike kannattaa tehdä jo makuuntumaan.
Raasta pestyn sitruunan kuorta hienolla terällä ja mittaa muut aineet sekaan ja vatkaa hieman kastiketta.
Jätä tämäkin odottelemaan hetkeksi.
Kuori bataatti ja leikkaa siitä vajaan sentin paksuisia viipaleita. Voitele kevyesti öljyllä pinnasta, jotta ne eivät paistettaessa tartu kiinni parillaan.
Viipaloi halloumi juusto myös vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Kuumenna parila kuumaksi ja paista ensin bataatit. Tietysti jos sinulla on iso grilli, niin mahdut paistamaan kaikki samalla kertaa. Bataatit voi jättää hieman rapsakoiksi, joten reilu 5 min puoli riittää. Mausta suolalla.
Paista parsat molemmin puolin niin, että pekoni ruskistuu.
Kun nämä kypsyvät grillissä, valmista sillä aikaa salaatti.
Kiepauta kulhossa kastike ja rucola sekaisin ja nosta tarjoiluvadille kasaksi.
Kulhoon jääneitä kastikkeen rippeitä ei kannata heittää pois, vaan kiepauta herneenversot vielä samassa ja jätä ne hetkeksi odottamaan.
Grillaa myös halloumi juusto molemmin puolin sekä öljyllä sivellyt tomaatinpuolikkaat.
Nostele sitten kaikki grilliherkut salaattipedille.
Käytä vielä nopeasti kastikkeessa kierittelemäsi herneenversot myös parilan lämmössä ja nosta ne mukaan tarjoiluvadille.
Kokkailusta yli jääneen sitruunanpuolikkaan voi kirpeyttä halutessaan puristella vielä tämän herkun päälle.










torstai 17. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen herkut

Laitan tähän linkit muutamiin hyviksi havaittuihin resepteihin.
Oletko jo huomannut, että reseptejäni voi lueskella myös Iltalehden sivuilta? :)

Suklaiset mämmikakut






Suklaiset mämmikakut


Reseptejäni löydät nyt myös Iltalehden blogisivulta: http://blogit.iltalehti.fi/minna-valtonen/

n. 16 kpl muffinivuoissa, n. 8 kpl paistonkestävissä annosvuoissa tai 1 kakku irtopohjavuoassa (halkaisija n. 24 cm)

150 g voita
200 g tummaa suklaata
3 kpl kananmunaa
0,75 dl sokeria
250 g mämmiä
puolikkaan appelsiinin mehu
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Sulata voi ja lisää pienitty suklaa sekaan. Anna sulaa sillä aikaa kun vatkaat munat ja sokerit toisessa kulhossa vaahdoksi.
Mittaa toiseen isoon kulhoon mämmi, appelsiinimehu, jauho ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
Kaada mämmiseoksen joukkoon n. 1/3 munavaahdosta ja sekoita varoen seos sileäksi.
Lisää sitten loput munavaahdosta ja sula suklaaseos mämmin joukkoon ja kääntele varovasti taikina tasaiseksi.
Älä sekoita tai vaivaa liikaa, vaan nostele ilmavasti kumilastalla.
Annostele taikina muffinivuokiin n. 16 kpl tai voitele 8 uuninkestävää annosvuokaa (n.3 dl vetoisia).
Taikinaa voi laittaa aika paljon, ainakin 2/3 vuoasta, sillä nämä eivät turpoa niin paljoa kun muffinit.
Voit halutessasi kelmuttaa kupit ja laittaa jääkaappiin odottamaan ruokailua, sillä nämä ovat parhaita vielä lämpimänä. Voit myös pakastaa kupit.

Ota huomioon: kylmäsäilytyksestä uuniin laitettaessa paistoaika pitenee muutamalla minutilla.

Paistoajat:

Mutakakun kanssa paistoajat ovat aika uuni- ja makukohtaisia. Jos et pidä niin löysähköstä keskustasta, paista hieman pidempään. Puinen cocktailtikku on hyvä apuväline kypsyyttä kokeiltaessa. 

Uuni 200 astetta
Muffinivuoat n. 15 min, keskitasolla
Keraamiset annosvuoat n. 20 min, hieman keskitasoa alempana
Kakku n. 35 min, alatasolla


Kun tulee paiston aika, lämmitä uuni 200 asteeseen.
Paista keskitasolla n. 15 minuuttia pieniä muffinivuokia tai n. 20 min pienissä annosuunivuoissa.
Taikina on pehmeää kypsyttyäänkin, joten älä turhaan korvenna kakkusia liian kauan ettei suklaa pala.
Tarjoa appelsiinilla höystetyn mascarponevaahdon kanssa tai vanilja- tai tiikerijäätelön kera.

Kakun voi tehdä myös yhdeksi isoksi esim. irtopohjavuoassa. Paistoaika on silloin n. 35 min.
Jos kakku alkaa tummumaan liikaa paiston aikana, peitä se leivinpaperilla.


Tarjoile appelsiinilla höystetyn mascarponevaahdon tai tiikerijäätelön kera.

Mascarponevaahto

2 dl vispikermaa
250 g mascarpone-tuorejuustoa (paremman puutteessa kelpaa myös Philadelphia-tuorejuusto)
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori


Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vatkaa vaahdoksi.Oman maun mukaan voi jättää hieman löysähköksi, tai vatkata hieman paksummaksi
Appelsiini kannattaa raastaa hienoimmalla terällä. Laita raastimen pintaa vasten tuorekelmu, niin raastettu hieno kuori on helpompi saada pois teristä.
Anna vaahdon tekeytyä jääkaapissa mielellään noin puolituntia.




Lammas cocktailpalat - snack pops




Löydät reseptejäni nyt myös Iltalehden blogisivuilta: http://blogit.iltalehti.fi/minna-valtonen/

n. 40 kpl koosta riippuen

Massa:


150 g tummaa saaristolaisleipää/mallasleipää
0,5 dl maitoa tai laimeaa lihalientä
150 g kypsää lampaanlihaa, esim. savulammasta
0,5 dl pieneksi raastettua Emmental Mustaleima- juustoa
150 g Philadelpia naturel tuorejuustoa
yrttejä silputtuna n. 0,5 dl (esim. persiljaa, rosmariinia ja minttua)


Pinnalle:

n. 1 dl pienellä terällä raastettua juustoraastetta
n. 1 dl yrttisilppua
n. 0,5 - 1 dl saaristolaisleipää muruina


Murskaa leipä monitoimikoneessa tai sauvasekoittimen teholeikkurikulhossa pieneksi muruksi.
Kaada murut ja maito sekoituskulhoon kostumaan.
Raasta juusto pienellä terällä ja silppua liha pieneksi silpuksi, lisää leipäsilpun sekaan.
Pieni yrtit veitsellä ja lisää ne tuorejuuston kanssa leipämurun sekaan. Voit samalla silputa myös kuorrutukseen tulevat yrtit. Niihin menee n. 1 dl silppua.
Sekoita tiukka massa sekaisin joko yleiskoneen sekoitusvispilällä tai käsin.
Massa ei saa olla liian löysää, jotta muovailtavat pallot pitävät muotonsa.
Pyöritä käsin n. tikkaripallon kokoisia pullia leivinpaperin päälle ja pyörittele lopuksi lautasella jossa on aiemmin varaamasi 1 dl yrttisilppua, pienellä terällä raastettua juustoraastetta sekä leivänmuruja.

Voit asetella pallot tarjoiluvatiin valmiiksi ja pistää kelmun kanssa jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Nämä voi tehdä jo päivää ennen juhlia jääkaappiin odottamaan.
Helppoja, nopeita ja hyviä hienompiinkin juhliin tai kahvipöytään.





maanantai 7. huhtikuuta 2014

Linssisalaatti



Tämä salaatti menee niin kylmänä kuin kuumana vaikkapa broilerin lisukkeena.

Näitä tarvitset 4 hengelle:


3 dl kuivattuja punaisia linssejä
7dl kanalientä linssejen keittoon
suolaa
3 rkl tuorepuristettua oliiviöljyä
1 salotti- tai punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
pieni pala raastettua inkivääriä
suolaa, cayannepippuria
3 rkl hunajaa
puolikas limen- tai sitruunanmehu
puolikas keltainen paprika
2 kpl porkkanaa raasteena
persiljaa
basilikaa


Keitä linssit kanaliemessä ohjeen mukaan, mutta yleensä n. 15 min. Kaada siivilään valumaan suurimmat nesteet pois.

Linssisalaatti kylmänä jatkuu näin: 

Kuullota pannulla öljyssä sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kaada seos suureen sekoituskulhoon ja mittaa niiden päälle hunaja.
Purista limen mehu sipuliseokseen ja lisää ripaus suolaa ja cayannepippuria.
Raasta porkkanat ja pilko paprika kuutioiksi ja lisää nämä kaikki sekoituskulhoon ja sekoita.
Lisää pienityt yrtit ja jäähtyneet linssit. Tarkista maku.

Linssisalaatti lämpimänä:

Kaikki raaka-aineet kannattaa pilkkoa valmiiksi, jolloin valmistaminen nopeutuu.
Kuullota suuressa pannussa sipuli, valkosipuli ja inkivääri.
Lisää pannulle limemehu, porkkanaraaste ja paprikat ja kääntele muutama minutti, jotta raaka-aineet hieman lämpenevät. Älä kuitenkaan kypsennä.
Lisää lopuksi linssit ja yrtit ja lisää suolaa maun mukaan,




keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Jugurttipannukakut



n. 10-15 kpl (keskikokoisia)

3 kpl kananmunia
4rkl vaahterasiirappia
0,5 tl suolaa
250g turkkilaista jugurttia tai muuta paksua maustamatonta jugurttia
2 dl täysjyväohrajauhoja
3 dl erikoisvehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl täysmaitoa
1 dl voisulaa 


Vatkaa munat ja siirappi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon jugurtti, suola ja voisula ja tämän jälkeen vuorotellen siivilöityä jauhoseosta ja maitoa.
Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaamalla vaivaa, ettei kuohkeus kärsi ja taikinasta tule liian sitkeää.
Paista voin kanssa pannulla miedolla lämmöllä, jotta pannukakut kerkeävät kypsyä myös sisältä.
Itse käytän blinipannua, mutta isokin käy.
Nautiskele vaahterasiirapin kera.