keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Mansikka-jogurttitötteröt




Tästä maukas jäätelön korvike juhannuspöytiin.
Käytin normaaleista tavoistani poiketen vispautuvaa kasvirasvasekoitetta kerman sijaan, sillä se kestää paremmin vatkaamista ja rakenne/suutuntuma muutenkin pysyy parempana. Kitalakeen ei myöskään jää rasvaista kelmua, kuten monesti kermaisilla jäädykkeillä on tapana.
Jäädykkeeseen kannattaa valita mahdollisimman paksu natural-jogurtti, jota ei ole "huijattu paksummaksi" suurusteilla.
Jäätelövohvelit löytyvät yleensä kaupan keksihyllyiltä, ja kuivattuja mansikoita kuivahedelmä/pähkinäosastolta.


Jogurttijäädyke

Kahdeksalle



  • 8 kpl jäätelövohveleita, esim. Pappagallo
  • 8 kpl suklaapaloja, esim. Geisha
  • 8 kpl pakastuksen kestäviä pieniä kuppeja tai kertakäyttöpikareita, mihin saat tötteröt pystyyn 


Jäädyke:


  • 1,5 dl vispautuvaa kasvirasvasekoitetta, esim. Flora vispi
  • 0,75 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl paksua jogurttia esim. kreikkalaista tai turkkilaista
  • 10 g pakastekuivattuja mansikkalastuja murskattuna lähes jauhoksi


Kuumenna uuni 100 asteeseen.
Asettele vohvelitötteröt pellille ja laita jokaisen sisään suklaakonvehti tai tavallinen suklaanpala.
Kun uuni on lämmennyt, sammuta se ja nosta vohvelipelti uuniin n. 5 minuutiksi, jotta suklaat sulaa.
Ole kuitenkin tarkkana, että vohvelit eivät käristy. Tarkoituksena on vain sulattaa suklaa tötterön sisään.
Kun suklaat ovat pehmenneet, nosta tötteröt pois uunista ja sivele sormella tai lusikalla sulanutta suklaata ympäri tötterön sisäpintaa. Nosta valmiit pieniin kuppeihin tai pikareihin pystyyn jäähtymään.

Sillä aikaa vatkaa vispi, tomusokeri ja vaniljasokeri kovahkoksi vaahdoksi.
Lisää jogurtti ja vatkaa vielä hiukan.
Lisää lopuksi murskaamasi kuivatut mansikat ja sekoita.
Itse murskasin mansikat niiden myyntipakkauksessaan. Kannattaa tehdä aika pientä murskaa, jos pursotat jogurttimassan pursottimella, sillä muuten tylla (pursotinsuutin ) menee tukkoon.
Lusikoi massa pursotinpussiin ja pursota vohveleiden sisään.
Jos ei löydy pursotinpussia, niin lusikoi täyte tötteröihin.
Koristele tötteröt vielä kuivatulla mansikkamurskalla ja nosta pakkaseen jäätymään muutmaksi tunniksi pystyasennossa (eli tukipikari mukaan pakkaseen).

Jäädyketötteröt kannattaa nostaa huoneenlämpöön n. 10 min ennen tarjoilua.

Reseptejä löydät myös Iltalehden blogista.
Muista myös piparkakkutalonakka.fi










maanantai 16. kesäkuuta 2014

Blogiarvonta: Grillausvälinesetin voittaja on ratkennut!

Kiitos kaikille osallistuneille! Tänään koko päivä on mennyt kasvihuoneen pohjaa kyhätessä, joten arvonta jäi näin myöhäiseksi iltapuhteeksi. 200 sivutykkääjää aivan pikkuriikkisestä vajaaksi, joten lisäylläri jäi odottelemaan seuraavaa arvontaa, mutta grillausvälinesetin onnellinen voittaja on Tuula Valkonen. :)

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Raparperi-tiikeripiirakka

Raparperi-tiikeripiirakka
Vaihtelua ainaiseen kaneli-raparperi-makuyhdistelmälle. Taikinapohja on kuitenkin tuttu ja turvallinen, murea ja mehevä.
Ohje on tavallista piirakkavuokaa isompi, itsellä oli 27 x 37 kokoinen korkeareunainen pelti. Jos käytät lasista vuokaa, huomioi hieman pidempi paistoaika, sillä lasi ei johda niin hyvin lämpöä kuin metalliset vuoat.

Raparperi-tiikeripiirakka


Vaalea taikina:
  • 220 g pehmyttä voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl maitoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
Tumma taikina:
  • 200g pehmyttä voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2,75 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl maitoa tai appelsiinimehua
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (100g tummaa suklaata rouheena)
Pinnalle:
  • n. 7 keskikokoista raparperia kuutioina
  • 1-1,5 dl tomusokeria
  • Tumma ja vaalea murotaikina (katso ohje)
Mittaa kahteen eri kulhoon pehmyt voi. Toiseen tummaa taikinaa varten ja toiseen vaaleaa. Rasvan pitää siis olla hyvin pehmennyttä, jotta taikinasta tulee hyvä ja tasainen.

Vaalea pohja:

Lisää pehmeään rasvaan sokeri ja sekoita
Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi, hieman murumaiseksi massaksi.
Ota taikinasta sivuun n. kahvikupillisen verran (1,5dl) ja laita se jääkaappiin odottamaan käyttöä. Siitä tulee murotaikina siis piirakan päälle.

Lisää kulhoon jääneeseen taikinaan kananmuna, maito, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle syväreunaiselle pellille joka on n. 27x37 kooltaan. Vuoka on siis oltava hieman isompi kuin tavallinen pyöreä piirakkavuoka.

Tumma pohja:

Valmistetaan lähes samoin kun vaalea.
Lisää pehmeään rasvaan sokeri ja sekoita.
Lisää jauhot ja kaakao.
Ota taikinasta jääkaappiin jemmaan n. 1,5 dl.
Lisää kulhoon jääneeseen taikinaan kananmuna, maito tai appelsiinimehu, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suklaarouhe. Voit halutessasi jättää suklaan pois.
Sekoita tasaiseksi ja kaada raitoina vaalean taikinan päälle pellille.
Tehosta raitoja hieman vetelemällä lusikalla taikinaa sinne tänne.

Pinnalle:

Pilko raparperit kulhossa ja sekoita niiden sekaan tomusokeri.
Kaada raparperit taikinan päälle tasaisesti.
Ota jääkaappiin varaamasi tumma- ja vaalea murotaikina ja murustele se sormin pitkin piirakkaa.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Reseptejä löydät myös Iltalehden blogista.



torstai 12. kesäkuuta 2014

Nestlé Shredded Wheat BLOG-kampanja


Pääsin Buzzadorin kautta tähän kampanjaan kokeilemaan ja bloggaamaan Shredded Wheat -tuotteesta.
SHREDDED WHEAT on aivan uusi aamiaiskokemus, jossa on 67% täysjyväviljaa ja runsaasti kuitua. Rapeat tyynyt sisältävät maukasta vadelma-, mansikka- ja karpalososetta. Näin saat tasapainoisen aamiaisen ja hyvän päivän.  Tuote sopii niin aamiaiselle maidon kera tai välipalaksi sellaisenaan.
Koe uusi tasapainoinen aamupala
Nykyisin kuluttajat etsivät terveellistä ruokaa, joka samanaikaisesti maistuu hyvältä eikä sisällä tarpeettomia lisäaineita. Terveellisyys ja maku ovat kaksi asiaa, jotka on usein vaikea yhdistää, koska suola, sokeri ja rasva ovat osatekijöitä ns. hyvään makuun. Maku, ravitsemus ja terveys ovat tärkeitä kriteereitä Nestlén tuotekehittelyssä. 
Shredded Wheat -tuotteen lanseeraus on hyvä esimerkki Nestlén työpanoksesta maun ja ravitsemuskysymysten yhdistämisessä. Tuotteen tärkein raaka-aine on täysjyvävehnä (67 %), joka antaa tuotteelle korkean kuitupitoisuuden. Tyynyjen sisällä oleva marjatäyte (32 %) luo tuotteen herkullisen maun.

Ainekset:
Täysjyvävehnä (67,5%), hedelmäsekoitus (32,4%) (sokeri, kosteudensäilyttäjä (glyseroli), glukoosisiirappi, dekstroosi, tiivistetty hedelmäsose (vadelma 3,7%, mansikka 3,4%, karpalo 4,0%), hyytelöimisaine (pektiini), happamuudensäätöaine (sitruunahappo, trinatriumsitraatti, omenahappo), aromi, happamuudensäätöaine (kalsiumsitraatti).
Saattaa sisältää pieniä määriä suolapähkinää ja hasselpähkinää.

Lisää tietoa:
Omia kokemuksia:

Olin positiivisesti yllättynyt tuottesta, sillä se ei ollut yltiö imelä ja kuitua sisältävä kuori oli rapsakka, vaikka sisus olikin marjaisan pehmeä.
Muksut tykkäsivät napostella näitä sellaisenaan välipalan yhteydessä ja pihatouhuihin oli helppo ottaa näitä mukaan pieneksi palanpainikkeeksi kauniina päivinä.
Miinuksena se, että tuotetta ei löydy luomuna. Muuten se varmasti kuuluisi meidän aamiais- ja välipalapöytään silloin tällöin.

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Helppo jäätelökakku



Sain taannoin ystävältäni vinkin kokeilla hasselpähkinä-suklaalevitteestä tehtyä jäätelökakkua. Joten ei muuta kun tuumasta toimeen. Omassa versiossani jäätelö jaetaan kahtia ja toinen maustetaan Marianne-murskalla ja Pätkis-paloilla. Jos et välitä piparminttuisesta mausta, voit tehdä koko satsin pelkästä levitteestä ja riisimuroista tai lisätä pähkinämurskaa karkin tilalle. Näin jäätelökakusta ei tule niin imelä.
Väliin ladoin vielä muutaman voileipäjätskin (esim.Puffet), antamaan tukea ja vaihtelua rakenteeseen.
Pohjaan, eli tässä tapauksessa vuoan päällimmäiseksi voi kokeilla ohuen ohuita suklaakeksejä.

Helppo jäätelökakku

Iso kakku, riittää jopa kymmenelle

  • 1 litra vaniljajäätelöä
  • 1 dl hasselpähkinä-suklaalevitettä
  • 2 dl riisimuroja
  • n. 1 - 1,5 dl Marianne- tms. minttukarkkimurskaa
  • 2 dl Pätkis-paloja tai muuta pehmeää suklaata pieninä paloina
  • 4 kpl Sandwidch-jäätelöitä (esim. Puffet)
  • n. 5 kpl ohuita suklaakeksejä

Pinnalle:

  • Tummaa kaakaojauhetta
  • Täytteessä käytettyä karkkirouheita
  • Ohuita suklaakeksejä paloina

Jaa jäätelö kahteen eri kulhoon paloiksi pehmenemään.
Sekoita toiseen täytteeseen pähkinälevite ja riisimurot erillisessä kulhossa sekaisin.
Murskaa ja pilko karkkitäytteen karkit myös valmiiksi.
Vuoraa esim. 1,5-2 litrainen leipävuoka kelmulla jäätelökakkua varten.
Kun jäätelö on pehmyttä, sekoita toiseen pähkinä-riisiuroseos ja toiseen karamellimurska.
Jos et halua tehdä karkkimurskajäätelöä, tee pähkinälevitetäyte tuplana.
Kaada vuoan pohjalle ensin karkkijäätelö.
Lado sen päälle sandwich-jäätelöt. Itselläni tuli kapeaan leipävuokaan kaksi kerrosta.
Lopuksi kaada pähkinälevite-riisimurojäätelö vuokaan ja kopauttele vuokaa työpöytää vasten muutama kerta, jotta suurimmat ilmakuplat tulevat vuoasta ulos. Painele tarvittaessa lusikalla.
Koko komeuden päälle voi latoa ohuita suklaakeksejä, jotka muttuvat pohjaksi, kun kakku kumotaan vuoasta.
Anna jähmettyä pakastimessa ainakin 3 h.
Koristele siivilöidyllä kaakaolla ja karkkimurulla.

Vinkki: Jähmettynyt kakku voidaan myös pilkkoa annospaloiksi veitsellä ja pakata leivinpaperin päälle rasiaan takaisin pakkaseen. Näin sieltä on helppo napsia kakkupaloja kahvin seuraksi ja makeannälkään.

Lisää juttuja osoitteessa: piparkakkutalonakka.fi

torstai 5. kesäkuuta 2014

Makkaran ystäville - Chorizo-täytteiset herkkusienet



Makkaran ystäville hieman vaihtelua. Kokeile raakamakkaramassalla täytettyjä herkkusieniä!
Ohjeessa käytetään siis paprikaista chorizo-makkaraa, mutta toki muutkin raakamakkarat käyvät.

Vinkki: Kokeile siskonmakkaraa sienten täytteenä!

Chorizo-täytteiset herkkusienet

  • 6 kpl isoja herkkusieniä
  • n. 200g raakamakkaraa (n. 100g makkarasta tulee täyte kolmeen sieneen)
  • n.210 g pekonia (kaksi siivua per sieni)

Puhdista ja poista herkkusienien kannat hatuista.
Purista raakamakkaraa jokainen sieni täyteen ja kieräytä pari pekonia ympäri.
Tarvittaessa käytä apuna hammastikkua pekonin paikallaan pitämiseen.
Grillaa tai paista 225 asteisessa uunissa n. 15- 25 min, lämpötilasta riippuen, kunhan makkara on kypsynyt.
Voit myös ottaa pekoniin ensin väriä pannulla tai grillissä ja jatkaa kypsyttämistä uunissa.

Lisää löydät osoitteesta piparkakkutalonakka.fi
Voit seurailla Piparkakkutalon juttuja myös Facebookissa.



maanantai 2. kesäkuuta 2014

Saisiko olla taas vartaita? Broileri-hedelmävartaat



Monen kylmän päivän jälkeen aurinko pilkisteli taivaalla ja lämpötilatkin nousivat kahdenkympin paremmalle puolelle, joten oli aika avata taas kesäkeittiön ovet!
Pienen kesätilan luo helposti terasin tai parvekkeen nurkkaan kierrätetyistä tavaroista pienellä rahalla, kunhan vain käyttää hieman vaivaa ja aikaa tavaroiden etsiskelyyn ja tuunaukseen.
Meidän huvimajan lähes kaikki tavarat ovat second hand-tuotteita, eli hankittu kirppiksiltä, saatu sukulaisilta tai tuotu kotoa uusiokäyttöön. Olen aiemminkin hihkunut kuinka ihana ja hyvä on vanha 50-lukulainen kaasuhella, joka parilan kanssa muuntuu kaasugrilliksi.
Pöytäsaareke on Ikeasta alunperin ja ollut meidän omassa keittiössä. Maalasin jalat jämämaaleilla ja siitä tuli kuin uusi.
Purnukoita on haalittu Facebookin kierrätyssivustoilta. Jos kierrättäminen yhtään kiinnostaa, suosittelen etsiskelemään, josko FB:n syövereistä sattuisi löytymään paikkakuntakohtainen kirppissivusto.
Ulkona ja kesäkeittiössä kokkailu voittaa uudet hienot loistokeittiöt mielestäni 100 – 0. Ei tule kikkailtua liikaa ja ruoka on yksinkertaista, nopeaa ja maut pääsevät paremmin esille.
Kesässä parasta on tottakai uusi, tuore sato, joka ainakin luonnonkasvien kohdalla on nyt parhaimmillaan. Laitan lisää myöhemmin mm. mitä nokkosesta voi tehdä.
Eilen teimme vaihteeksi taas vartaita, mitkä maistuivat muksuillekin! Tässä resepti:

Broileri-hedelmävartaat


Neljälle
  • n.450-500g broilerin marinoimattomia sisäfileitä
  • n.4 rkl soijakastiketta
  • 4 rkl juoksevaa hunajaa
  • 4 rkl ruokaöljyä
  • 1-2 valkosipulinkynttä murskana tai 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl rakuunaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 kpl nektariineja tai persikoita lohkoina
  • puolikas ananas paloina tai 1 prk ananaspaloja
  • suolaa grillausvaiheessa tarpeen mukaan


Puolita  broilerin fileet keskeltä poikki pienemmiksi paloiksi astiaan, johon mittaat myös soijan, hunajan, öljyn ja mausteet. Lisäsuola kannattaa tarvittaessa ripotella vartaille vasta grillausvaiheessa, kun pinta on paistunut, sillä soijakastikkeessakin on suolaa.
Anna broileripalojen marinoitua huoneenlämmössä n. puolituntia ja pilko sillä välin hedelmät. Leikkaa nektariineista/persikoista ja ananaksista n. sormen paksuisia lohkoja ja paloja. Ei kannata tehdä liian ohuita, jotta pysyvät vartaissa paremmin.
Jos käytät puisia grillaustikkuja, anna niiden liota vedessä n. 20 min ennen kuin varrastat niihin lihat. Näin ne eivät pala grillissä niin herkästi.
Pujota vartaisiin hedelmiä ja broilereita ja sivele vielä broilerikupin pohjalta marinadinloput vartaisiin.
Grillaa n. 3-4 minuttia per puoli, kunnes liha on kypsää. Älä kuitenkaan korvenna ”varman päälle”, sillä muuten liha muuttuu kuivaksi ja sitkeäksi.
Seuraksi käyvät lohkoperunat tai grillissä kypsytetyt foliopotut.
Kastike kaveriksi syntyy helposti ranskankermasta.

Hunajainen yrttikastike ranskankermasta


  • 200g ranskankermaa
  • 3 rkl hunajaa
  • ripaus mustapippuria
  • suolaa maun mukaan
  • n. 1 dl ruohosipulia ja persiljaa silppuna
  • (1 valkosipulinkynsi murskattuna tai ripaus valkosipulijauhetta)

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa n. 30 min.
Lisää reseptejä ja juttuja, piparkakkutalonakka.fi

Muistakaahan meneillään oleva arvonta!