torstai 31. heinäkuuta 2014

Vaniljaiset tuorejuustomuffinssit ja keittiön tuunaus




Huh hellettä! Ulkona on ollut niin kuuma, että olen keskittynyt sisällä touhuamiseen. Kokkailukaan näillä säillä ei ole oikein maistunut, mutta sainpa sentään keittiössä jotain aikaan - nimittäin tuunattua hieman nurkkia. Vanhaan taloon olen suorittanut "pientä pintaremonttia" jo jokusen vuoden, mutta projektit ovat valmistuneet aika verkkaiseen tahtiin milloin minkäkin takia. 

Olen metsästänyt materiaaleja hiljalleen mm. Facebookin kierrätyssivustoilta, sillä omaan ja talon henkeen mielestäni käy tällainen kierrätysaihe.Vihdoin ja viimein sain pienen budjetin tuunausta taas eteenpäin, kun liian alas läntätty liesituuletin nostettiin ylemmäs ja saumasin mosaiikkilaatat.Vielä olisi paljon askarreltavaa, mutta voiton puolella silti ollaan!

Varaston uumenissa odottelee vanha pirttikalustokin, josta olen maaleja käynyt raapimassa irti aina sopivan tilaisuuden tullen. Se pitäisi keretä maalaamaan vielä ennen syksyn sateita ja talven pakkasia, että saataisiin se myös keittiöön.Jos tämä aihe kiinnostaa enemmänkin, niin muita juttuja löytyy kotiblogin puolella.

Tuunauksen etenemisen kunniaksi tein muffinsseja. Yleensä marjat laitetaan taikinan sekaan, mutta parhainpaan satoaikaan, en raaski maukkaita ja tuoreita herkkuja paistaa, joten näiden vaniljaisten tuorejuustomuffinien seuraksi sopivat tuoreet marjat ja hedelmät sellaisenaan.


Pienen budjetin keittöuudistus. 


Tuorejuustomuffinssit


12 kpl 

Taikina:


  • 150 g pehmyttä voita
  • 1,5dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria 
  • 1,5 dl maitoa



Täyte:




  • 200g tuorejuustoa
  • 0,75 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria tai 1/4 osa vaniljatangosta
  • 1 kananmunan keltuainen



Taikina:


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Vatkaa pehmyt voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat vatkaten joukkoon ja siivilöi sekaan jauhot ja maito. Sekoitatasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa. 
Itse pyöräytän vispiäkoneella nopeasti vain sen verran että jauhot sekoittuvat.
Lusikoi taikina 12 muffinivuokaan. Käytä mieluusti vuokien tukena muffinssipeltiä, jolloin vuoat eivät leviä.



Täyte:


Notkista tuorejuusto ja lisää sekaan muut aineet. Sekoita tasaiseksi ja lusikoi pursotinpussiin.
Pursota jokaisen muffinssin sisään tuorejuustomassaa n. 1-2 rkl. 
Vuoat tulevat aika täyteen, joten muffinssipelti tai korkeareunaiset paksummat vuoat sopivat paremmin, ettei taikina leviä pitkin uunia.


Paista 225 asteessa n. 13-15 minuuttia keskitasolla, ja nosta leivinliinan alle jäähtymään.

Tarjoile tuoreiden marjojen tai hedelmien kera.








keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Viilentävä rooibos-juoma



Näinä hellepäivinä ei ole kahvi niin kovasti maistunut, joten olemme lähes koko perheen voimin litkineet rooiboksesta tehtyä juomaa.

Rooibos ei sisällä kofeiinia ja sillä on paljon terveysvaikutuksia, joten perheen pienemmätkin voivat tätä maistaa. Meillä jopa 7- ja 2-vuotiaat lapsukaiset ovat tämän välipalajuomaksi kelpuuttaneet.
Punaiseksi teeksi toiselta nimeltään kutsuttu rooibos ei kuitenkaan ole teetä, vaan hernesukuinen yrttipensas, jota käytetään teen tavoin haudutettuna - niin kuumana kuin kylmänäkin.

Tähän rooibosjuomaan voit oman makumieltymyksesi mukaan valita hedelmämehun, mutta appelsiini ja mango toimivat ainakin takuuvarmasti. Halutessasi voit lisätä sitruunanmehua tuomaan hieman terävyyttä makuun. Lisämakeutus ei ole välttämätöntä, sillä rooibos itsessään on aika makeaa ja tuoremehut sisältävät myös paljon hedelmäsokeria.


Jäinen rooibos-juoma


5 lasillista


  • 3 tl rooibosta
  • 5 dl 90 asteista vettä
  • (4 rkl hunajaa)
  • 2,5 dl appelsiinimehua
  • 2,5 dl mangomehua
  • (puolikas sitruunan mehu)
  • 1 jääpalapussillinen hedelmämehusta tehtyjä jääpaloja


Aloita juoman teko jääpaloista. Niitä ei kannata tehdä vedestä, sillä sulaessaan palat laimentavat makua.
Itse käytän appelsiini- ja mangomehua.

Juoman valmistus:

Keitä 5 dl vettä kuumaksi ja lisää 3 tl rooibosta. Anna hautua rauhassa ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Lisää tarvittaessa hunaja kuumaan juomaan.
Siivilöi rooibostee jäähtyneenä ja lisää sekaan mehut.
Lisää jäätyneet mehupalat sekaan ja nautiskele.

Voit tehdä kerralla myös isomman satsin jääkaappiin esim. tyhjään 1,5 l virvoitusjuomapulloon, josta sitä on kiva naukkailla kuumina päivinä.


tiistai 22. heinäkuuta 2014

Itsetehdyt hampurilaissämpylät



Monesti kun hampurilaisia tehdään kotona, oikaistaan väärässä kohdassa - nimittäin sämpylöissä.
Helposti sortuu kaupan einespulliin, vaikka pienellä vaivalla saa kielen mennessään vieviä omatekoisia sämpylöitä.
Hyviä kastikkeita ja ketsuppeja on kaupanhyllyt pullollaan, joten säästä aikaasi mielummin niissä, jos et kaikkea halua itse tehdä.
Mutta jos intoa löytyy, niin suosittelen kokeilemaan esim. Terveiset ravintoketjun huipulta-blogista löytyvää raparperi-ketsupin ohjetta.

Joten nyt peukut taikinaan ja väsäämään hampurilaisia! Makuelämys omilla sämpylöillä on takuuvarmasti vaivan arvoinen. Resepti on muunneltu New York Times-lehden sivuilta.
Täytteeksi soveltuu grillin kautta naudanlihapihvi ja majoneesipohjainen kaalisalaatti.

Hampurilaissämpylät

8 kpl


  • 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 3 rkl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 rkl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • n. 8 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • 3 rkl pehmeää voita
  • (voiteluun kananmunaa)
  • (pinnalle seessaminsiemeniä)



Lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva ja sokeri sekaan.
Lisää myös rikottu kananmuna joukkoon.
Mittaa toiseen astiaan jauhot ja suola ja nypi sormin sekaan pehmyt voi.
Kaada hiivaneste jauhojen joukkoon ja vaivaa taikinaa 10 min, kunnes taikina ei enää tartu kippoon.
Älä lisää liikaa jauhoja, sillä taikinan pitää olla pehmeää. Vaivaaminen ja erikoisvehnäjauhot tekevät taikinasta paremmin ja helpommin muokattavan, joten muista hyvä vaivaaminen.
Välikohotusta ei tarvita, joten jaa taikina kahdeksaan samankokoiseen osaan ja pyörittele palloja.
Jos olet jaksanut vaivata taikinan hyvin, pyörittämiseen ei oikeastaan tarvitse jauhoja yhtään ja taikina ei tartu pöytään kiinni.
Asettele pallot leivinpaperinpäälle pellille ja paina palloja hieman littanaksi.
Hidas kohtotus on tämän sämpylän salaisuus, joten anna taikinapallojen lepäillä rauhassa liinan alla viileähkössä huoneenlämössä n. 2 tuntia.
Mitä viileämpi huone, sen kauemmin kohoaminen kestää, mutta sen parempi rakenne sämpylään tulee.
(Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi seessaminsiemeniä.)
Paista 200 asteessa n. 15 min ja anna vetäytyä hetki liinan alla.

Näppärä kaalisalaatti hampurilaiselle ja grilliruoan kaveriksi


  • n. 300 g (varhais)kaalia pieneksi suikaloituna
  • 1 suuri porkkana raasteena
  • 1-2 pientä sipulinvartta suikaleena tai puoli punttia ruohosipulia
  • 1-1,5 dl majoneesia
  • 1-1,5 dl BBQ-kastiketta
  • suolaa, mustapippuria



Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna makuuntua jääkaapissa noin puolituntia.
Sopii hyvin grilliruoan seuraksi ja hampurilaisten ja hodareiden täytteeksi.



torstai 17. heinäkuuta 2014

Helpot lohivartaat grillissä


Aivan mahtavat säät ovat olleet monta päivää!
Meillä pidettiin hieman talkoita tämä viikko ja saimme tyttöporukalla urakoitua jopa saunanlauteet pihasaunalle. Kaunis sää houkuttaa ulos ja mikä sen hauskempaa kuin grillaus. Kuumalla säällä ei jaksa käyttää aikaa paljoa ruoan valmistamiseen, joten helpot grilliruoat ovat ainakin meillä valttia.

Helpot lohivartaat grillissä

neljälle
  • grillitikkuja, joko metallisia tai vedessä n. 20 min liotettuja puisia
  • n.600g ruodotonta ja nahatonta lohta (varaa n. 150-200g lohta per ruokailija)
  • 2 kpl sitruunoita
  • n. 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ripaus mustapippuria
  • suolaa
 
Liota puisia grillitikkuja vedessä, etteivät ne pala niin herkästi grillissä.
Purista yhden sitruunan mehu kulhoon. Lisää siihen myös öljy, valkosipulijauhe, mustapippuria ja ripaus suolaa.
Lohko toinen sitruuna ja puolita vielä lohkotkin puoliksi, nämä palat tulevat grillivartaiden päihin antamaan makua.
Leikkaa lohi parin-kolmen sentin paloiksi/kuutioiksi ja sekoita se tekemääsi sitruuna-öljy-seokseen.
Pujota ensin yksi sitruunan pala ja väliin lohta. Päähän voi laittaa vielä yhden sitruunanpalan.
Grillaa molemmin puolin  muutama minuutti ja mausta vielä tarvittaessa suolalla.
Meillä näiden seurana oli lohkoperunoita, jotka oli maustettu yksinkertaisesti valkosipuli ja paprikajauheella.
Lohko jauhoiset perunat lohkoiksi ja kieputa ne kulhossa oliiviöljyn ja mausteiden kanssa.
Paista n. 20 min 225 uunissa ja lisää suolaa. Päälle voi ripotella tuoreita yrttejä, kuten esim. mäkimeiramia tai timjamia.
Mahtavia grillaussäitä kaikille!
Lisää osoitteessa www.piparkakkutalonakka.fi



keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Lautturin juustokakut - saunalauttailua Jyväsjärvellä


Lautturin juustokakut


Tämä postaus on tehty yhteistyössä:
www.saunalautta.fi

Sunnuntaina pääsimme lillumaan Jyväsjärvelle saunalautta M/S Löylyn kyydissä.
Lautalle mahtuu 12 henkilöä ja siellä on puulämmitteinen sauna, johon mahtuu kerrallaan noin 8-10 henkilöä. 
Saunassa saa pehmeät löylyt, jonka jälkeen on mahtava pulahtaa Jyväsjärven aaltoihin.
Tilavassa oleskelutilassa on isot ikkunat maisemien katseluun ja keskellä iso pöytä, johon kaikki mahtuu, jos sattuu satamaan. 
Ulkoterassilla voi paistatella päivää ja ihailla Jyväskylän rantamaisemia. Eväiden grillaus onnistuu kaasugrillissä.
Hädän hetkellä käytettävissä on myös vene wc.
Risteily kestää kaksi tuntia, mutta lisätunteja voi myös ostaa. Kahdeltatoista henkilöltä mahtava saunakokemus kustantaa vain muutaman kympin per henkilö, joten kannattaa käydä tutustumassa sivuihin www.saunalautta.fi.

Meidän porukassa jokainen toi vähän jotakin. 
Omat juomat saa jäähtymään saunalautan tarjoamiin jääpalavateihin, joten kuumanakin päivänä saa kylmää juotavaa.
Itse tein pieniä juustokakkuja, mitkä paistoin uunissa ennen retkeä.
Suolaisena vaihtoehtona meillä oli helppoja itsetehtyjä hampurilaisia cole slaw-salaatilla, josta teen vielä erikseen postauksen.

Juustokakusta saat  gluteenittoman vaihtamalla tavalliset keksit gluteenittomiin ja laktoosittoman käyttämällä laktoosittomia maitotuotteita.
Jos et ole kahviliköörin/kahvin ystävä, voit laittaa kermaa niiden sijaan.

Lautturin juustokakut


6kpl

6 pientä pilttipurkkia tai 6 kpl isompia, jos haluat päälle laittaa marjoja

Pohja:


  • 4 kpl eli n. 50g digestivekeksejä
  • n. 20 g sulaa voita


Juustomassa:


  • 200g tuorejuustoa
  • 200 g creme fraichea
  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 0,5 dl kahvilikööriä, kahvia tai kermaa


Murskaa keksit pieneksi ja lisää sekaan sula voi.
Jaa muroseos kuuteen pieneen pilttipurkkiin.

Notkista tuorejuusto ja sekoita sen sekaan kaikki muut aineet.
Sähkövatkaimella saat tasaisimman lopputuloksen.
Jaa massa jokaiseen purkkiin ja aseta ne korkeareunaiseen vuokaan, johon tehdään vesihaude purkeille.
Nosta vuoka uuniin ja kaada kädenlämpöistä vettä vuoan sisään niin, että lasipurkit ovat lähes kokonaan veden ympäröimiä..
Älä laita vuokiin kylmää vettä, sillä muuten kypsyminen kestää kauemmin. Liian kuuma vesi taas saattaa halkaista lasipurkit.
Laita uuni päälle 150 asteeseen ja anna lämmetä vuokineen n. 30 min.
Laske sitten lämpöä 125 asteeseen ja anna kypsyä vielä seuraavat 20-30 min.
Juustomassa nousee keskeltä hieman koholleen kypsyessään, jolloin voi uunin sammuttaa ja antaa kakkujen hautua jälkilämmöllä vielä n. 10 min.

Nosta valmiit kakut varoen hauteesta ja anna hieman jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa, ettei lasipurkit hajoa nopeasta lämmönvaihtelusta.

Kun lasipurkit ovat jäähtyneet, nosta kakut muutamaksi tunniksi jäähtymään jääkaappiin.
Purkit voi sulkea kansilla, tai peittää muffinivuoilla.
Tarjoa esim. kirsikoiden kera.












perjantai 4. heinäkuuta 2014

Uudet perunat smetana-olut-pekonikastikkeessa




Jes, flunssa alkaa hiljalleen poistua ja ruokakin maittaa.
Siispä hakemaan uusia perunoita ja niistä kesäistä ruokaa.
Uudet perunat smetana-olut-pekonikastikkeessa on helppo tehdä mutta täynnä hienostunutta makua. Kehtaa tarjota vaikka vieraillekkin.
Ruokajuomaksi sopii tietysti olut.
Itse käytin vaalea lager-olutta kastikepohjaan, mutta tummemmatkin käyvät kyllä yhtä hyvin.

Uudet perunat smetanakastikkeessa

Kahdelle


  • 500g uusia pieniä perunoita
  • n. 140 g/yksi paketti pekonia kuutioina
  • 1,5 dl lager-olutta
  • 0,5 tl kuminan siemeniä
  • mustapippuria myllystä
  • 1 kpl tuoretta valkosipulin vartta tai vaihtoehtoisesti muuta sipulinvartta
  • n. 120 g/yksi purkki smetanaa
  • maun mukaan timjamia
  • 4 kpl retiisiä siivuina


Kypsennä perunat mieluiten höyryssä (n. 20-25min), sillä rakenne jää paremmaksi kuin vedessä keitettynä.
Älä keitä liian kypsiksi, sillä uudet perunat menevät helposti liian vetisiksi ylikypsyttyään.
Silppua valkosipulinvarsi ohueksi siivuksi ja siivuta samalla myös retiisit.
Laita pannu kuumenemaan ja kuutioi sillä välin pekoni pieneksi.
Paista pekonit omassa rasvassaan rapsakoiksi ja lisää pannulle myös olut ja kuminansiemenet ja ripaus mustapippuria.
Keitä kokoon muutama minuutti.
Lisää sitten sekaan smetana ja keitä vielä n. 5 min.
Lopuksi sekaan valkosipulinvarsisilppu, timjami ja retiisiviipaleet.
Sekoita ja laita viimeisenä sekaan perunat.
Voit jättää osan yrteistä ja retiisiviipaleista annoksen koristelua varten ja asetella ne vasta annoksen päälle.



torstai 3. heinäkuuta 2014

Aamiaiseksi kakkua? Miksipä ei! Maistelussa "sitä sun tätä"-kuivakakku



Iski kauhea kuivakakkuhimo, joten täytyi kaivaa kaappien pohjalta kaikki mitä löytyi.
Kakusta tuli mehevä ja maukas, ei jaksanut odotella päiväkahville saakka, joten aamiaisena oli siis kakkua.
Jos ei aamua halua aloittaa makean merkeissä, käy tämän syöminen myös iltapaivällä.

Sitä sun tätä-kuivakakku



  • 150 g pehmyttä voita
  • 2,5 dl hienoa sokeria
  • 2 kananmunaa
  • n. 4,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai n. 4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 banaani hienoksi murskattuna (sekaan voi laittaa 2 rkl appelsiinimehua)
  • 2 dl kermaviiliä
  • n. 1,5 dl sitä sun tätä, eli mitä kaapista löytyy, esim. suklaarouhetta, karkkirouhetta, kuivahedelmiä, pähkinärouhetta...


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vaahdota pehmyt voi ja sokeri.
Lisää kananmunat ja sekoita vielä hetki.
Mittaa toiseen astiaan kuivat aineet ja siivilöi ne. Näin taikinaan ei tule niin herkästi paakkuja.
Murskaa banaani haarukalla soseeksi ja lisää sekaan halutessasi appelsiinimehua.
Sekoita jauhoseos, banaanisose ja kermaviili voi-kananmunaseokseen ja lisää lopuksi n. 1,5 dl esim. suklaarouhetta.

Voitele kakkuvuoka ja kaada koko komeus sinne.
Paista n. 50-60min keskitasoa hieman alempana.
Jos malttaa odottaa, niin kakun on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa yhden vuorokauden, jolloin rakenne ja maku vain parantuvat.


Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös: