torstai 25. syyskuuta 2014

Hirmuiseen makeannälkään - pekaanipähkinäkakku (munaton)


Jos sokerihammasta kolottaa eikä jaksa kauppaan, kaivetaan kaapista aineiksia ja keksitään mitä niistä voisi väsätä. Pekaanipähkinöistä, ylikypsästä banaanista ja kahvinkeittimeen jäähtyneestä kahvista muovautui makea kakkunen iltapäiväkahvin seuraksi.

Pekaanipähkinäkakku (munaton)

kakkuvuoka n. 28-30cm

Taikinapohja:


  • 1 kypsähkö banaani
  • 2 dl kylmää kahvia
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 75 g voita sulana
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 tl leivinjauhetta


Kuorrute:


  • 50 g voita
  • n. 4 dl pekaanipähkinää murskattuna
  • n. 1,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl (vaahtera)siirappia
  • 3-4 rkl kahvilikööriä tai kahvia


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kuori banaani ja sekoita se sileäksi tahnaksi sähkövatkaimella.
Lisää sekaan kahvi, fariinisokeri ja vaniljasokeri.
Lisää lopuksi voisula ja siivilöity venhnäjauho-leivinjauheseos.
Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää.
Kaada voideltuun ja leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.

Mittaa pannulle kuorrutteen voi ja anna sulaa.
Lisää pähkinämurska ja sokeri pannulle ja anna pähkinäiden karamellisoitua pannulla n. 5 min.
Varo polttamasta. Lisää lopuksi vaahterasiirappi ja kahvilikööri. Sekoittele vielä muutama minuutti ja kaada seos kakkutaikinan päälle.
Koristele muutamalla kokonaisella pekaanipähkinällä.
Paista 200 asteessa n. 30 min keskitasoa alempana. Suojaa pinta tarvittaessa leivinpaperilla tai foliolla, jos tuntuu että pinta alkaa ruskistumaan liikaa.

Anna hieman jäähtyä ja nauti vaikka vaniljajäätelön kera.





Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:


torstai 18. syyskuuta 2014

Kotikutoinen kotzone, broileripizzatasku



Eilen illalla teimme suolaisen nälkäämme kotitekoisia kotzoneja, eli pizzataskuja, joihin tulee salaatti ja kastikkeet väliin. En oikein keksi mikä muu tällä pizzalla olisi nimityksenä, sillä calzone taas on pizzatasku, jossa täytteet ovat leivottu taikinan sisään ja paistettu sitten vähän niinkuin pasteija.
Tässä pizzataskuversiossa pizzapohja tehdään normaaliin tapaan ohueksi, täytetään ohuelti paseeratulla tomaattimurskalla, juustolla, ja lihalla, paistetaan ja sen jälkeen lisätään kylmät täytteet ja kastikkeet ja taitetaan vasta sitten.
Leivinjauheella tehtyä pohjaa ei tarvitse erikseen nostattaa, joten aikaa säästyy ja samalla herkkävatsaiset välttävät myös hiivataikinan sivuvaikutukset. ;)
Jos ei broileri säväytä, tuunaa oman makusi mukaan vaikka pepperonitasku.

Pizzatasku suomalaiseen makuun

Broileripizzatasku

2 isoa 

Pohja:


  • 2 dl kylmää vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • n. 4 dl durumvehnäjauhoja


Täytteet:


  • n. 1-1,5 dl paseerattua tomaattia
  • 4 kpl valkosipulinkynsiä murskana
  • n. 4 dl juustoraastetta
  • sinihomejuustoa
  • 200g broilerin sisäfilettä kypsänä (mausta pelkästään suolalla ja pippurilla).
  • 2 tl oreganoa tai pizzamaustetta


Kylmät täytteet:


  • jäävuorisalaattia
  • tomaattia
  • punasipulia
  • ananaspaloja
  • chilimajoneesia


Täytteeseen tulevat broilerit kannattaa paistaa ensimmäisenä pannulla ja maustaa suolalla ja pippurilla, jotta ne ehtivät hieman vetäytyä ja jäähtyä ennen täytteeksi menoa. Älä paista liian kuivaksi, sillä kuminen liha ei ole kivaa syödä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Taikina:

Mittaa taikinakulhoon kaikki aineet ja vaivaa taikina sekaisin ja jaa se kahteen osaan.
Muotoile palleroista kahdelle pellille pizzapohjat.Käytä muotoilussa apuna jauhoja. Koita muovata mahdollisimman ohuet, niin taikina on helpompi taittaa kahtia valmiina. Jos sinulta löytyy pizzakivi, paista pizza ihmeessä siinä, mutta meillä mentiin tavallisella kiertoilmauunilla alalämmön turvin.

Kuumenna uuni n. 250 asteeseen. Jos uunistasi löytyy toiminto kiertoilmalla alalämmön kanssa, käytä sitä. Tällöin lämpötila voi olla jopa hieman alhaisempi n. 230 astetta.

Uunin kuumetessa täytä pizzat.

Mittaa reilu 1 dl paseerattua tomaattimurskaa astiaan johon on puristettu 4-6 kpl valkosipulin kynsiä.
Levitä pohjien päälle n. 0,5 dl per pizza.
Seuraavaksi juustoraastetta, aurajuustoa ja kypsää broilerin sisäfilettä revittynä.
Paista mahdollisimman alhaalla uunissa n. 8 min. Uunin pitää olla todella kuuma ja pellin todella alhaalla, jotta pizza todellakin kypsyy nopeasti.

Nosta pelti uunista ja anna pizzan hengähtää hetki. Levitä toiselle puolelle pizzaa kylmät salaattitäytteet maun mukaan ja taita kahtia. Leikkaa veitsellä puoliksi ja nauti.
Tämä on mahtava viikonloppumättö! :)


Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:


keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Olutpohjaan leivottu vuohenjuustofocaccia

Mittaa, vaivaa, kohota, paista. Helppo focaccia pöytään alle tunnissa!


Mittaa, vaivaa,kohota, paista! Helppo focaccia ilman aikaavievää välikohotusta valmiina pöytään alle tunnissa.

En kauheasti tykkää juoda olutta, mutta ruokaan sitä tulee laitettua aina silloin tällöin. Antaa mukavaa makua mm. possulle ja moniin taikinoihin.
Tämä ruokaisa leipä sopii hyvin myös edellisen postaukseni kurpitsakeitolle kumppaniksi.
Jos epäröit käyttää olutta taikinassa, voit tehdä taikinan myös kokonaan veteen, tai korvata osan oluesta vedellä.

Olutpohjaan leivottu vuohenjuusto focaccia


1 uunipellillinen


  • 3,5 dl olutta tai vettä
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • 11 g kuivahiivaa eli 1 pussi
  • 1 rkl sokeria tai siirappia
  • 0,5 rkl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 tl rosmariinia
  • (1 valkosipulinkynsi murskana)


Pinnalle




  • n. 0,5 dl oliiviöljyä pinnan voiteluun
  • n. 100g vuohenjuustoa
  • ripaus rosmariinia
  • ripaus sormisuolaa


Lämmitä olut 45 asteiseksi ja lisää sekaan sokeri/siirappi.
Mittaa toiseen kulhoon muut kuivat aineet, myös silputtua rosmariinia ja sekoita.
Lisää jauhoseos nesteeseen, lisää öljy ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.
Ota korkeareunainen uuninpelti ja vuoraa se leivinpaperilla. Itse olen tykännyt laittaa pari rkl öljyä vielä paperin päälle, jolloin pohjasta tulee rapsakka. Voit jättää myös leivinpaperin pois.
Muotoile taikina pellin muotoiseksi levyksi pienen määrän kanssa jauhoja ja anna kohota leivinliinan alla n. puolituntia.
Laita sillä välin uuni kuumenemaan 250 asteeseen .
Kun taikina on pellillä hieman kohonnut, painele sen pintaan vuohenjuustopaloja, voitele oliiviöljyllä ja ripottele hieman sormisuolaa ja rosmariinia vielä pintaan.
Paista reilu 10 min keskitasolla.
Tarvittaessa voit vielä sutia pienen oliiviöljyn leivän pintaan. Itse jätin tällä kertaa loppuvoitelun välistä, mutta heti syötävälle leivälle se kannattaa tehdä.
Anna hieman jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi.

Lisämakua kaipaaville: Muutama valkosipulinkynsi murskana voiteluun käytettävän öljyn seassa tuo makua.

Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:


lauantai 6. syyskuuta 2014

Syksyisiin päiviin: Kurpitsakeitto



Olipa ihanaa tehdä kurpitsakeittoa pitkästä aikaa. Pehmeä keitto sopii hyvin syksyksi kääntyviin päiviin ja ei ole myöskään hinnalla pilattu.
Kaupasta saa myös suuria kurpitsoja, joten jos kaikkea ei tule kerralla käytettyä, kannattaa loppu kurpitsa kuutioida pakkaseen odottamaan seuraavaa keittopäivää.

Kurpitsakeitto

Neljälle



  • vajaa 1 kg painoinen kurpitsa tai isommasta lohko, kuorittuna n. 500-600 g kurpitsaa
  • 1 salotti- tai keltasipuli
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 kpl jauhoisia, keskikokoisia perunoita
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • 5 dl kana- tai kasvislientä
  • 1 dl kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • persiljaa


Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa.
Käytä sipuli ja kurpitsat paprikajauheen kanssa kuumalla pannulla, kunnes sipuli pehmenee ja kurpitsa hieman tummuu. Lisää lopuksi valkosipulinkynnet murskana ja kuumenna vielä muutama minuutti.
Varo polttamasta sipulia ja kurpitsaa mustaksi, sillä muuten palanut maku siirtyy myös keittoon.
Kaada paistos kattilaan jossa on 5 dl kanalientä ja lisää myös kuutioidut perunat.
Kanaliemi siksi, että se käy kurpitsan kanssa hyvin ja antaa täyteläisemmän maun keittoon kuin kasvisliemi. Kasvisruokailijat voivat toki korvata kanaliemen kasvisliemellä.
Keitä n. 15-20 min, kunnes kaikki ovat pehmeitä.
Soseuta sauvasekoittajalla ja lisää kerma, pippuria, persiljasilppua ja tarvittaessa suolaa.
Ohenna tarvittaessa kermalla tai kanaliemellä.



Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Vaniljalla maustettua uunivanukasta ja karamellisoitua omenaa



Syksy on saapunut ja omenakausi parhaimmillaan. Uunivanukas on samantapainen kuin paahtovanukas ja sen seuraksi sopii hyvin syksyisillä mausteilla piristetty karamellisoitu omena tai raikkaamman version ystäville voit tarjota tämän tuoreiden lakkojen kera.
Nämä vanukkaat on helppo tehdä vaikka tyhjiin lasisiin lastenruokapurkkeihin, joita ainakin lapsiperheissä tahtoo tulla nurkkiin pyörimään.

Uunivanukas

5 pientä annosta



  • 2 dl kermaa
  • 0,75 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria tai puolikas vaniljatanko
  • 3 dl täysmaitoa
  • 3 keltuaista
  • 2 kananmunaa


Mittaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri tai puolikas, halkaistu vaniljatanko kattilaan.
Kiehauta kerma-sokeriseos ja kaada sen jälkeen seos toiseen kulhoon, jolloin se jäähtyy nopeammin.
Erottele kolmesta kananmunasta keltuaiset ja sekoita ne yhteen kahden kananmunan kanssa. (Eli siis 3 keltuaista + 2 kananmunaa valkuaisineen)
Kun kerma on hieman jäähtynyt, lisää täysmaito ja kananmunaseos. Poista vaniljatangon puolikkaat, jos käytit sitä.
Kypsytä vesihauteessa, eli kaada annosvuokiin  ja nosta vuoat reunalliseen uunivuokaan uuniin.
Kaada uunivuoan pohjalle kädenlämpöistä vettä sen verran että uunivanukkaiden vuoat pysyvät kuitenkin vedenpinnan yläpuolella.
Paista 150 asteessa n. 1 - 1,5h, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet.
Nosta vanukkaat pois vesihauteesta ja jäähdytä.
Vanukkaat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Muista suojata kupit hyvin, ettei vanukas ota makuja jääkaapista.

Karamellisoidut omenat



  • 5 kpl keskikokoista omenaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1,5 dl sokeria
  • n. 1,5 dl vettä
  • 3 kpl tähtianista


Kuori ja lohko omenat. Purista sitruuna niiden sekaan.
Mittaa pannulle sokeri ja kuumenna niin kauan kunnes se alkaa muuttaa väriään ruskeaksi. Ole tarkkana värin kanssa, ettei sokeri pala. Kun sokeri on kauniin pähkinäisen ruskeaa, kaada pannulle vesi ja sekoita.
Pienennä lämpöä ja lisää omenalohkot ja tähtianikset. Hauduta miedolla lämmöllä n. 15 min, kunne omenat ovat hautuneet pehmeiksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä.






Piparkakkutalonakka
Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös: