sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Helppo piparkakkutalo - tulostettava kaava


Tänään teimme maailman helpoimpia piparkakkutaloja. Printtaa alla olevasta linkistä talon muotti ja leikkaa se. Leikkaa sitten piparitaikinasta samalla mallilla taloja ja paista.
Vanilja pikeerin ohje mukana, jolla on kiva koristella taloja. 
Hyvän piparkakkutaikinan reseptin löydät myös blogistani.

perjantai 28. marraskuuta 2014

Mureat piparkakut vuodelta 1929


Voi että minä rakastan vanhoja reseptivihkoja!
Tuntuu kuin historia kuiskisi korviin ja jotain heräisi taas eloon, kun vaivaa lähes satavuotiaan reseptin mukaista taikinaa. Monet minulla olevasta vihon resepteistä on kirjoitettu 1920-luvulla, mikä on täällä Suomessa ollut modernismin aikaa.

maanantai 24. marraskuuta 2014

Viipurinrinkelit


Sain jo joku aika sitten mieheni tädiltä ihanan vanhan reseptikirjan 1900-luvun alusta.
Vihdoin olen saanut aikaiseksi kokeilla siletä paria reseptiä ja tässsä niistä yksi - Wiipurin rinkilät.
Ohjeita on monenlaisia, ja tässä ei taikinan valmistuksesta itsessään oikeen puhuttu mitään, mutta taikina muistuttaa yleensä aika paljon pullataikinaa.

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Herrasväen hirvipalapaisti

Tein pitkästä aikaa hirveä, ja täytyy sanoa että tulipa hyvää. Pohdin kuumeisesti paistanko kilon lihakimpaleen kokonaisena vai pieninkö sen palapaistiksi. Kaapista löytyi tölkki Kukkoa ja siitäpä tulikin hyvä paistiliemi pienellä suurustuksella.
Monesti hirven kanssa käytetään tummaa olutta tai punaviiniä, mutta vaalea pils keventää hyvin muuten niin tuhtia pakettia.
Pyöreyttä makuun antaa kermainen smetana, joka laitetaan sekaan ennen tarjoilua. Tarjoile seurana vaikkapa höyrytettyä ruusukaalia ja mustaherkukkahyytelöä.



keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Voimaglögi


Oletkos koskaan maistanut punajuuriglögiä? Kuulostaa ehkä kauhealta, mutta sitä se ei ole! Punajuuri antaa mahtavan värin ja omena- ja mustaviinimarjamehu seassa antavat makeutta.
Käytin reseptissä kylmäpuristettuja mehuja, joten jos haluaa että vitamiinit säilyvät juomassa, sitä ei kannata kuumentaa liian kuumaksi. 
Tämän juoman voimin on hyvä käydä taistoon marraskuun harmautta ja vihuliaisia flunssia vastaan!


Voimaglögi

n. 5 annosta

Glögipohja:


  • 4dl omenamehua
  • pala inkivääriä
  • 5 kokonaista neilikkaa
  • 5 kpl kardemumman siemeniä
  • 2 kpl tähtianiksia
  • 1/4 vaniljatankoa

...myöhemmin sekaan:


  • 5 dl punajuurimehua
  • 2 dl mustaherukkamehua
  • 0,5 dl- 1 dl puolukkamehua tai -likööriä
  • hunajaa



Mittaa omenamehu kattilaan ja lisää mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla n. 30min-1h.
Siivilöi mausteet pois ja lisää mausteliemen sekaan punajuuri- ja mustaherukkamehu, puolukkamehu tai -likööri, sekä maun mukaan hunajaa. Lämmitä glögi, mutta älä keitä.


keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Isälle pökäleyllätys - makoisat suklaasikarit

Isänpäivän kruunaa maukkaat suklaapököt. ;)


Kyllästyttääkö tavalliset täytekakut isänpäivänä? Isä voisi ilahtua pienestä vaihtelusta, joten ei muuta kun kyhäämään kaunista herkkulautasta. Komponentteja voi olla aika montakin, kunhan muistaa lautasta kootessa, että jokaista laittaa vain vähän. Näin lautanen pysyy kauniina ja ei tule liikoja herkkuövereitä.
Mukaan voi myös ujuttaa pienen snapsin isän lempijuomaa.

Meidän isänpäivälautaselle päätyi aina niin ihanaa kermaista bavaroise-vanukasta, marjoja, isän lempikaramelli, ja suklaasikari.

Suklaasikarin ulkomuoto saa ehkä vilkkaimman mielikuvituksen omaavilla aikaan hilpeyttä, mutta makuhan se on tärkein. Lasten kanssa kieputeltiin sitten lautasellinen pököjä isukille. Pienet sormet suklaakuorrutekipossa ja sen jälkeen ympäri valkoisia kaapistoja, ei ehkä ole se toimivin juttu, joten kuorruttaminen kannattaa jättää ehkä vähän isommille.
Jos ei ruskeat herkkupökäleet miellytä, voit toki muotoilla massasta palloja tai jopa sydämiä.

Suklaasikarit teimme kakkutikkarimassasta ja halutessaan taikinan sekaan voi lorauttaa hieman konjakkia tai likööriä makua antamaan.

Suklaasikarit


(gluteeniton tehtäessä jyttejauhoista)

10 kpl


Kakkupohja:

  • 70g pehmyttä voita
  • 3/4 dl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl vehnäjauhoja (tai gluteeniton 0,75dl jyttejauhoa)
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • 1 / 2 tl vaniljasokeria


Lisäksi myöhemmin taikinaan:

  • 2rkl likööriä tai konjakkia tai appelsiinimehua
  • n. 40g tuorejuustoa
  • 0,75 dl tomusokeria

Suklaakuorrute:

  • 80 g tummaa suklaata
  • 0,5 dl kuumaa kahvia
  • 2 rkl voisulaa

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen.
Vatkaa pehmyt voi sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa sekaisin.
Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao jauhoihin ja siivilöi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille n. puolen sentin paksuiseksi levyksi.

Paista keskitasolla n. 15 min ja anna jäähtyä liinan alla n. 15-30 min.

Kun kakkupohja on jäähtynyt, poista tummuneet reunat tarvittaessa ja murenna kakku kulhoon. Lisää tuorejuuston sekaan likööri ja tomusokeri ja vaivaa seos kakkumurujen kanssa  tasaiseksi massaksi.  Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tuorejuustoa hieman. 

Muotoile taikinasta 10 pötköä tai palloa ja asettele ne leivinpaperin päälle jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään n. tunniksi.
Kun pötkylät ovat jähmettyneet, valmista kuorrute.

Lisää kuumaan kahviin suklaanpalat ja voi.  Kun seos on sulanut kasta pötköt kuorrutteessa ja korsitele halutessasi hasselpähkinärouheella ja siivilän läpi ripoteltavalla kaakaolla.
Säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Kakkutaikina menossa uuniin.

Suklaasikareiden teon sotkuisin osuus.


Ihana bavarois-resepti löytyy täältä.
Créme bavaroise
Créme bavaroise


Isänpäivän lounaaksi käy hyvin vaikkapa perinteinen, maukas riistakäristys perunamuusilla, uuniporkkanoilla ja voissa haudutetulla sipulilla.