tiistai 17. maaliskuuta 2015

Näin hyvää saa sitruunaa ja omenaa yhdistämällä!


Mitä saa kun sitruunan ja omenan yhdistää?



No siitäpä tulee ihanan raikas ja keväinen makupari, vielä jos ohuet omenasuikaleet taiteilee ruusun muotoon. Nämä keväiset kukkaisleivokset sopivat hyvin vaikka pääsiäisen kahvipöytään.
Tein pohjan gluteenittomana, mutta mikään ei estä korvaamaan taikinaa tavallisella muropohjalla.

Idean ruusukkeiden kokeiluun sain pause-gourmande-sivustolta ja yhdistin raikkaan, keväisen sitruunapiiraan tähän lähestyvän pääsiäisen kunniaksi.

Käytin taikinaan Jyttejauhoa, ja se miksi juuri sen nimen mainitsen, ei ole mikään mainoskikka, vaan yksinkertainen syy nimen kertomiseen on se, että gluteenittomat jauhoseokset käyttäytyvät leivonnassa eri tavoin ja jokaisella merkillä tuntuu olevan eri käyttömäärät. Toki muitakin jauhoja voi käyttää, mutta määrä voi silloin olla eri.

Omenaviipaleet kannattaa maltilla siivuttaa niin ohuiksi kuin vain pystyy, sillä itselleni kävi pieni moka tämän kanssa ja paksut omenat olivat vaikeita taivuttaa muotoonsa ja ne sitten lohkeilivatkin rumasti osassa leivoksia. Myös pieni nahistuminen sokeri-sitruunaseoksessa pehmentää ja helpottaa siivujen käsittelyä.


Pienet sitruunapiiraat omenaruusukkeella

gluteeniton, munaton

Pohja:


  • 100 g pehmeää voita
  • 2 dl gluteenitonta jyttejauhoa
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl appelsiinimehua


Täyte:


  • 2 dl kermaviiliä
  • puolikkaan sitruunan raastettu kuori
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 0, 75 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria tai 0,5 tl jauhettua vaniljaa


Pinnalle:


  • 1-2 kpl omenaa erittäin ohuina siivuina
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 0, 5 dl sokeria


Leivoksen pintaan tulevat ohuet omenaviipaleet kannattaa valmistaa ensimmäisinä, jotta rapeat omenat kerkeävät pehmetä ennen ruusukkeen muotoon asettelemista.
Halkaise omenat neljään osaan ja poista veitsellä omenankota. Siivuta esim. mandoliinilla tai veitsellä mahdollisimman ohuita siivuja omenasta ja laita siivut tekeytymään sokeri-sitruunaseokseen.

Taikinan valmistus:

Nypi voi ja jauhoseos keskenään. Lisää lopuksi mehu ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina 8-10 osaan ja painele ne vuokiin.
Vuoaksi sopivat esim. pahviset tai folioiset kertakäyttövuoat.
Paista taikinakuppeja 10 min 175 asteessa ja nosta pois uunista. Pohja saattaa hieman nousta,  joten paina kuprut varovasti alas lusikalla.

Älä sammuta uunia, vaan nosta uunin lämpötila kuumenemaan 200 asteeseen sillä välin, kun kasaat leivokset.

Täytteen valmistus ja kokoaminen:

Sekoita kaikki aineet keskenään ja lusikoi n. 2 rkl jokaisen paistetun taikinavuoan keskelle.
Kun omenasiivut ovat hieman pehmenneet, asettele viipaleita täytteen päälle ruusun muotoon reunoilta aloittaen.
Nosta leivokset uuniin ja paista keskitasolla n. 20-25 min.



Alimmassa piiraassa näkyy kuinka liian paksut viipaleet eivät muotoudu kauniisti.






4 kommenttia:

  1. Tosi nätit ja hyvältä kuulostavat piirakat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Sitruuna ja omena sopii kyllä hyvin yhteen. Täytyy vaan ensi kerralla tosiaan siivuttaa ohuemmin tuo omena, kun oli hieman hankaluuksia taittelussa. :)

      Poista
  2. Näistä tuli kyllä kauniita, varmasti makukin mitä loistavin! :)

    VastaaPoista
  3. Tää on pakko kokeilla.. näyttää houkuttelevalle..ja ohje tuntuu helpolta.

    VastaaPoista