tiistai 24. maaliskuuta 2015

Tässä vaihtoehto pääsiäisen perinneruoille


Pääsiäisenä lammasta vai broilerin fileetä? Miten olisi, jos ainaisen broilerinkoiven korvaisikin broilerin maksalla?



Juhlavuutta ja sävyä makuun tuo ruokaan lisätty valkoviini, pinot gris viinirypälelajikkeesta.
Valitsin viiniksi kuivan  Jean-Baptiste Adam Pinot Gris-valkoviinin ja se sopi mielestäni loistavasti tämän yhdistelmän kanssa.
Broilerin miedon makuista maksaa myydään yleensä pakastettuna, mutta se on helppo ja nopea sulattaa viileässä vedessä, jolloin malsapalat tulee samalla myös huuhdottua.
Lisäkeeksi tein viinissä haudutettua quinoaa, mutta mikään ei estä sitä korvaamasta esim. riisillä tai cous cousilla (sisältää gluteenia).



Broilerinmaksaa ja paahdettua valkosipulia fenkoli-quinoapedillä

gluteeniton, maidoton
kahdelle

  • 300 g broilerin maksaa
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa, mustapippuria
  • salviaa muutama lehti
  • 2 kpl kokonaisia valkosipuleita
  • 1 rkl öljyä
  • 2 kpl fenkolia
  • 2 pientä salotti- tai keltasipulia
  • 2 rkl hunajaa
  • 1,5 dl quinoaa
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • n. 1,5 dl kanalientä


Sulata broilerin maksapalat viileässä vedessä liottamalla ja siivoa tarvittaessa isoimmat kalvot. Huuhtele vielä juoksevan veden alla ja kuivaa keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin.

Puolita valkosipulit kokonaisina ja aseta  palat uuninpellille, Kantapala pysyy yleensä paremmin koossa ja ne on kiva laittaa annokseen koristeeksi. Hajonneet kynnenpalat voi myös laittaa pellille, ja käyttää ruoan maustamiseen.
Sivele hieman öljyä pintaan ja paahda 175 asteisessa uunissa n. 45 min.

Nosta kypsät valkosipulit pois uunista ja kuumenna uuni 225 asteeseen fenkolia ja sipulia varten.
Säästä kaksi valkosipulin kantapalaa annokseen kokonaisena ja kuori toisen puolen valkosipulinkynnen palat odottamaan liemeen pääsyä. Kuorittuja valkosipulinkynsiä kannattaa pieniä veitsellä hieman.


Halkaise fenkolit ja paloittele puolikkaat 2-3 osaan. Huuhtele vedellä ja kuivaa.
Kuori sipulit ja pieni se myös isoiksi lohkoiksi.

Laita fenkolit ja sipulit pellille ja sirottele pintaan hieman öljyä, suolaa ja hunajaa. Paista uunissa 225 asteessa n. 15 min. ja jätä ne odottamaan jatkokäsittelyä.

Paista maksapalat pannulla öjyssä muutaman salvialehden kera molemmin puolin kauniin ruskeiksi, mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada pannuun maksan päälle 1,5 dl valkoviiniä ja kanalientä, ripottele pienityt valkosipulit (paitsi ne kaksi pohjapuolikasta jotka varattu koristeluun)  ja anna maksapalojen hautua kypsiksi n. 5-10 min kannen alla.

Mittaa 1,5 dl quinoaa keittiöpyyhkeellä vuorattuun siivilään ja huuhdo se kuumalla vedellä.

Nosta kypsät maksapalat hetkeksi sivuun pannulta ja suojaa ne vaikka foliolla.

Lisää huuhdeltu quinoa pannulle liemen sekaan.
Kaada pannulle myös uunissa paistetut fenkolit ja sipulit ja hauduta kannen alla n. 15 min. Lisää tarvittaessa kanalientä tai viiniä.

Kun quinoa on kypsää, kaada quinoa tarjoiluvatiin ja nosta maksapalat sekä valkosipulinpuolikkaat seoksen päälle.
Ripottele pintaan salviasilppua ja halutessasi loraus  öljyä ja suolaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti