keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Viilennystä kesän juhlapöytiin


Jäätelökakku on ehkä parasta tarjottavaa,  mitä voi olla kesäkuumilla. Kakun tekoon ei montaa minuuttia mene, kunhan muistaa että passiivinen valmistusaika ottaa kuitenkin noin viisi tuntia.


Valmiin kakun voi koristella kermavaahdolla, mansikoilla ja syötävillä kukilla. Ole tarkkana kukkia kerätessäsi, että eivät ole myrkyllisiä.
Syötäviä kukkia ovat mm. ahomansikan ja mansikan kukat sekä lehdet sekä keto-orvokki. Ruusunkukat yleensä ovat myös syötäviä, ja nypityt ruusunlehdet tekevätkin hienon säväyksen kakkuun kuin kakkuun.
Tällä kertaa sotkin jäätelömassan sekaan hieman mansikkasurvosta, mutta aivan yhtä hyvin sen voi jättää pois ja lisätä vasta koristeluvaiheessa päälle tuoreita marjoja.

Kakusta saa gluteenittoman helposti vaihtamalla keksit gluteenittomiksi ja varmistamalla että tumma suklaa on gluteenitonta.

Helppo jäätelökakku

18 cm pieni irtopohjavuoka, n. 6:lle henkilölle

Pohja:

  • 100 g keksimurua, esim digestive (gluteeniton)
  • 10 g suklaarouhetta

Massa:

  • 1 prk (304ml) sokeroitua kondensoitua maitoa/maitotiivistettä
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus vaniljaa
  • (n. 0,5 l mansikoita)
  • 80 g tummaa suklaata rouhittuna (esim. 90%)

Koristeluun:

  • kermavaahtoa
  • 0,5 l mansikoita
  • 20 g suklaarouhetta
  • kukkia (esim. mansikka, keto-orvokki, ruusu, syreeni)

Murenna keksi käsin tai pussissa kaulimen avulla ja ripottele se irtopohjavuoan pohjalle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Ripottele vielä hieman suklaarouhetta sekaan.

Jos lisäät mansikoita itse jäätelömassaan, siivoa puoli litraa mansikoita ja soseuta ne soseeksi.
Mittaa kulhoon kondensoitu maito, mascarpone-tuorejuusto, sekä kerma ja vatkaa vaahdoksi. Lisää lopuksi suklaarouhe ja mansikkasose ja sekoita sekaisin.
Kaada massa varovasti keksirouheen päälle vuokaan ja kopauta pari kertaa varovasti vuokaa, jotta isot ilmataskut häviävät. 
Pakasta ainakin 5 tuntia. 
Jähmeän kakun on hyvä antaa seisahtaa n. 15-20 min huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jotta sitä on helpompi leikata. Irroita kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Korsitele kermavaahdolla, tuoreilla marjoilla ja kukilla. 

2 kommenttia:

  1. On kyllä tosi kaunis ja kesäinen jädekakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina. :) Kesän kukat on kyllä helppo piristys ja koristus kakkuihin ja leivoksiin. Kunhan ei kieloja tai muita myrkyllisyyksiä laita. :D

      Poista