Miksi et tekisi sitä nurinperin?



Monesti tulee tuskasteltua marjapiirakoiden pohjataikinoiden kanssa. Kaulimista, tasoittelua, siloittelua, repeilyä... ja kun taikina on taisteltu vuokaan ja paistettu, todetaan pohja vielä raa`aksi tai muuten epämääräiseksi mössöksi.
Mustikkapiirakkataikinaa veivatessani mietin, miksi en tekisi jotain rättänän, keikauskakun ja murupaistoksen väliltä. Taikina on takuuvarmasti rapsakkaa ja aikaa ei mene pohjan kaulintaan.



Taikinamäärästä riittää kahteen piirakkavuoalliseen, joten puolet siitä kannattaa pakastaa odotamaan seuraavaa leivontakertaa. Muropohjia ja muita vastaavia taikinoita tehdessä kannattaa tehdä aina vähintään tupla-annos ja pakastaa se, jolloin seuraavalla leivontakerralla pääsee puolet nopeammin, kun vain sulattaa taikinan yön yli jääkaapissa.


Nurinperin mustikkapiirakka

6:lle

Taikina:

(taikina riittää kahteen piirakkaan)
  • 140g pehmyttä, normisuolaista voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • n. 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 dl ruisjauhoja


Täytteet:


(täytteen määrät riittävät yhteen piirakkaan)

Rahkatäyte:

  • 250g kermarahkaa
  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 1 kpl kananmunaa
  • ripaus jauhettua vaniljaa tai vaniljasokeria


Mustikkatäyte:

  • n. 5 dl mustikoita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 0,25dl hienoa sokeria


Nypi pehmeä voi muiden pohjan aineiden kanssa sekaisin. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteet.

Sekoita rahkatäyte ja kaada se voideltuun piirakkavuokaan. Itse käytin 1,3 litraista Le Creuset-vuokaa.
Lisää mustioihin hieman vehnäjauhoja ja sokeria ja kiepauta sekaisin. Kaada rahkatäytteen päälle vuokaan.
Ripottele päälle puolet taikinasta ja paista uunissa 200 asteessa keskitasolla n. 30 min. Pakasta jäljelle jäänyt puolikas taikinasta seuraavaa käyttöä varten.






6 kommenttia

  1. Hmm.. Teen tätä juuri nyt ja kohdassa missä aloin tehä rahkatäytettä aloin pohtia et livahtikohan toi muna väärään paikkaan reseptiä. Pohjasta ei tullu tietenkää murumaista ja jotenki pelkkä rahka ja sokeri ei vaan tunnu riittävältä kaadettavaksi asti..?

    VastaaPoista
  2. Voi kääks, olen pahoillani. :( Oli muna tosiaan livahtanut väärään kohtaan! Resepti korjattu. Anteeksi, kun meni leivonta plörinäksi virheeni vuoksi. Rahkasta tulee vuoan pohjalle ohut kerros, makuasia tietysti, ja sen voi tehdä tuplana jos tykkää tuhdimmasta. :)

    VastaaPoista
  3. Nou woriis :) eihän se makuun vaikuttanu, rakenteeseen vaan. Ja ku havaittin sen rahkaseoksen "ongelman", hoksin jo ite sen munan sinne lisätä. Maku oli kuiten hyvä hyvä. Tuli laitettua vaa jäisiä mustikoita nii melkosesti luovuttivat nestettä :D mut eihän tuokaa mikää hätä, voi tarjoilla vaniljajäätelön kans annoskulhoon aseteltuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että ei kuitenkaan aivan mönkään mennyt mokani takia. :) Toden totta, että pakasteen kautta mehustuvat aika reilusti nuo mustikat, joten silloin ehkä hieman isompi jauhomäärä voisi auttaa, mutta hyvähän se on kun täyte on mehevää. :) En ole itse vielä kokeillut pakastetuista tätä versiota.

      Poista
  4. Öö.. kermarahkaa? Kermaa+rahkaa vai jotain kermaista/rasvaista rahkaa? :D vai ihan normi rahkaa ? :o Vaikuttaa niin herkulta että pitää tehä jahka saan uusia mustikoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rainbowlta löytyy ainakin kermarahkaa. Nykyisin en muuta enää käytäkään. :D Täyteläisempää kun tavallinen maitorahka kerman ansiosta. :) Maitorahkakin käy toki, mutta on kumimaisempaa. http://www.rainbow.fi/tuotteet/rainbow/elintarvikkeet/maidot-kermat-ja-hapanmaitovalmisteet/rainbow-kermarahka-rasvaa-10-250-g/

      Poista