15. luukku


Gluteeniton lanttulaatikko

n. 6-8 hengelle
  • n. 900 g kuorittua lanttua (Paino kuorineen n. 1,5 kg)
  • Vettä keittämiseen
  • 1 tl suolaa keitinveteen

Lanttumassa


  • Keitetyt lantut soseena
  • 0,5 dl keitinvettä
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 0,75 - 1 tl suolaa
  • 1 maustemitta jauhettua neilikkaa
  • 1/3 maustemittaa jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 1/4 maustemitallista jauhettua valkopippuria
  • 0,5 dl tummaa siirappia
  • 2 kpl kananmunan keltuaisia
  • 2 rkl mantelijauhetta

Pinnalle ja vuokien voiteluun:


  • voita
  • mantelijauhetta
Kuori ja paloittele lantut veitsellä ja keitä ne pehmeiksi suolavedessä.
Kaada osa keitinvedestä talteen ja loput pois.
Muhenna pehmeät lantut soseeksi, joko survimella tai sähkövatkaimella.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää loput aineet.
Mieltymyksen mukaan, voit korvata puolidesiä keitinvettä + puolidesiä kermaa joko kokonaan (1 dl) kermalla tai keitinvedellä.
Kermaa käyttäessä maku on pehmeämpi, kuin pelkällä vedellä tehtynä.
Massaa tulee noin 1,5 litraa, joten tästä määrästä saa esim. 3 kpl pieniä  0,5 litrasia foliovuokia täyteen tai yhden ison vuallisen.
Voitele vuoat voilla ja kaada massa vuokiin ja tasaa pinta. Ripottele pintaan mantelijauhetta ja painele lusikan kärjellä aaltokuviot.
Laita myös muurama nokare voita päälle ja paista 150 asteessa noin kaksi tuntia.
Lanttulaatikot voi paistaa hyvissä ajoin valmiiksi ja pakastaa. Näin jouluruokailupäivänä jää vain lämmitys.
Vuoka kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä.
Lämmitys 150 astetta ja 30-60 min.

Kommentit

Suositut tekstit