5. luukku






Kaunis pullakranssi kelpaa myös kylään viemisiksi näin joulun alla.
Bongasin tämän hauskan tyylin tehdä pullakransseja joskus muistaakseni Pinterestin ihmeellisestä maailmasta.



Piparipullakranssi

Tarvitset:

  • 2,5 dl ohjeella tehty pullataikina

Esim. Näin:


  • 2,5 dl kädenlämpöistä täysmaitoa
  • 1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl taloussokeria
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • 0,75 tl hienoa suolaa
  • 1 kpl kananmunaa
  • 80 g huoneenlämpöistä voita
  • 8-10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Väliin:

  • 500 g piparkakkutaikinaa
  • n. 0,5 dl hienoa sokeria


Pintaan:

  • 1 kpl kananmunaa voiteluun
  • rae- tai kidesokeria koristeluun

Pullataikinan valmistus:

Sekoita reilu kädenlämpöiseen maitoon sokeri, kardmumma, suola ja hiiva. 
Lisää kananmuna ja puolet jauhoista. 
Vaivaa ja lisää voi. Lisää jauhoja niin kauan kunnes taikinasta tulee pehmeää mutta ei tartu liikoja kulhoonkaan. Tähähän auttaa myös vähintään 10 min taikinanveivaus, jolloin sitko muodostuu, mutta käsin tehtäessä saattaa mennä 20 minuuttiakin.
Liian paksu taikina on vaikea kaulia ohueksi, mutta liian löysä taas leviää muotoillessa.

Kranssin valmistus:

Kaulitse pullataikina ohueksi levyksi, n. 80 cm x 45 cm.
Tee samoin myös piparkakkutaikinalle mutta jätä reunat sentin verran lyhyemmiksi joka suunnasta. Piparitaikina kannattaa kaulita pitkän leivinpaperin päällä, josta se on helppo siirtää pullan päälle rullaten se ensin kaulimen ympärille ja siitä rullaten pullan päälle.
Ripottele hieman hienoa sokeria taikinan pintaan ja kieputa rullaksi korvapuustin tapaan pitkältä sivulta.
Nipistele liitoskohta kiinni ja venytä rullapötköä noin metrin mittaiseksi.
Halkaise terävällä veitsellä pötkö puoliksi pitkittäis suunnassa ja kieputtele nämä kaksi puolikasta kierteelle keskenään.
Asettele kranssin muotoon ja painele liitoskohta nätisti kiinni.
Anna kohota lämpimässä (esim. lämpimän uunin päällä, leivinliinan alla n. 20-30 min ja voitele kananmunalla. Ripottele pintaan esim. rae- tai taloussokeria.

Paista 200 asteessa n. 20- 25 min.








Kommentit

Suositut tekstit