8. luukku






Tänä vuonna teimme tällä ohjeella piparkakkutalon ja pikeerillä koristeltuja pipareita.
Taikina on juuri sopivan makuinen koristelluille piparkakuille, eikä mielestäni liian imelä.
Samalla kokeilin myös mantelipipareita, jonka idean sain joskus Pinterestissä olleesta kuvasta, jossa nallemuotilla tehdyt piparkakut pitelivät manteleita sylissään.
Meiltä löytyi tonttumuotti, mutta tähän käy myös tavalliset ukko- ja akkamuotit.




Piparkakkutalon piparkakkutaikina


1, 5 dl tummaa siirappia
2 dl taloussokeria
200 g voita
1 rkl inkiväärijauhetta
1 rkl kanelia
1 tl kaardemummaa
0,5 rkl neilikkaa
1 dl kuohukermaa
1 kpl kananmunaa
2 tl ruokasoodaa
n. 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet.
Mittaa kerma sekaan ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Lisää sooda ja kananmuna ja vaivaa jauhot sekaan muutamassa erässä.
Taikina jää aika löysäksi ja muovailuvahamaiseksi, mutta kovettuu jääkaapissa.
Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Pehmitä taikinaa käsissä ja kaulitse jauhojen avulla ohueksi levyksi.
Painele muotilla piparit ja asettele ne leivinpapperilla vuoratulle pellille.
Paista 200 asteessa muutama minuutti. On hyvä vahtia luukulla useasti, sillä ohuet piparit palavat nopeasti.


Mantelipiparit

Tarvitset:


  • piparkakkutaikinaa
  • tonttu-, ukko- tai akkamuotti
  • manteleita
  • tomusokeria

Painele muotilla tontut ja nostele pellille. Asettele jokaisen piparitontun rinnan päälle manteli ja nosta kädet mantelin päälle ja paina ne yhteen kevyesti käsien päistä.
Paista 200 asteessa muutama minuutti. Ripottele pintaan kevyesti tomusokeria.




Kommentit

  1. Tosi kivan näköiset piparit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitos. :) Ihastuin niin siihen Pinterestissä kiertäneeseen ideaan, jossa nallet pitelivät manteleita, että pakko oli kokeilla tonttu-versiota. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit