keskiviikko 9. joulukuuta 2015

9. luukku


Ruoka.fi-sivuston reseptikilpailuun osallistuvan reseptin sokerit saatu Dansukkerilta. Käy äänestämässä suosikkiasi, ja voit voittaa KitchenAid Artisan tehosekoittimen!




Juuresterriini

4-6 hengelle
gluteeniton


  • 400 g kuorittua lanttua
  • 300 g kuorittua porkkanaa
  • 100 g kuorittua jauhoista perunaa (esim. rosamunda)
  • 10 rkl tummaa siirappia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus inkiväärijauhetta
  • ripaus musta- tai valkopippuria
  • ripaus muskottipähkinää
  • 10 kpl kananmunia
  • 1 dl kermaa

Keitä kuoritut ja lohkotut lantut ja porkkana-peruna molemmat eri kattiloissa pehmeiksi.
Kaada vesi pois ja soseuta. Anna jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi. Talvella voi hyödyntää ulkotiloja jäähdyttämisen nopeuttamiseksi, kunhan muistaa suojata astiat kansilla metsäneläimiltä.

Mittaa jäähtyneisiin massoihin puolet jokaista raaka-ainetta, eli esim. lanttumassaan: 5 rkl siirappia, 0,5 tl suolaa, mausteita ja 5 kananmunaa.
Vatkaa kerma sähkövatkaimella vaahdoksi ja kiepauta tämän jälkeen samalla vispilällä kananmunat ja mausteet sekaisin juureskattiloissa.

Nostele puolet kermasta porkkana- ja toinen puoli lanttumassaan.

Vuoraa esim iso leipävuoka tai vaikka kaksi pientä foliovuokaa kelmulla ja kaada vuoan pohjalle lanttu- ja päälle porkkanamassaa.
Peitä vuoka tiiviisti kelmulla, jotta vesihöyry ei pääse vuoan sisään.

Paista höryssä tai vesihauteessa 125 asteessa n.1.5 h.
Jos valmistat terriinin vesihauteessa. varmista ennen massan tekoa, että sinulta löytyy tarpeeksi iso paistonkestävä vuoka, jonka sisälle terriinivuoka mahtuu. Täytä vedellä niin että terriinivuoan ollessa sen sisällä, vesi on miltein ylämitassaan.
Nosta vesiastia uuniin ja laita se lämpenemään jo juuresten kuorimisvaiheessa, jotta vesi kerkeää lämmetä.

Kokeilin itse tällä kertaa kypsyttää terriinin höyrykeittimessä. Tähän mahtui kaksi pientä vuokaa kerroksittain hyvin. Paistoaika tällaisessa pienessä keittimessä pienille vuoille oli kaksi tuntia (annoin vielä kypsyä jälkilämmöllä 15-20 min höyryn sammutettua), sillä höyrykeittimen lämpö ei ole niin korkea kuin uuneissa paistettaessa.

Anna terriinin jäähtyä ja kumoa se vasta kylmänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti