Kotiruokien kunkku


Yksi suosikkiruokiani lapsuudessa oli kananmunasoosi, mitä mummoni teki monesti esimerkiksi paistettujen ahvenien seuraksi.
Tämä soosi uppoaa kalan kanssa edelleen paremmin kuin hyvin. Ahvenen korvikkeeksi sopii hyvin herkullinen kuha, joka mielestäni muistuttaa paljonkin maultaan ahventa.

Tämän ruoan tekeminen kannattaa aloittaa kananmunien keitolla, jotta paistetun kalan ei tarvitse kauaa odotella kastikkeen valmistumista.

Kuhaa voissa paistettuna ja kananmunasoosia


Kahdelle, gluteeniton

Kuhaa voissa paistettuna


  • 2 kpl (n. 200g) nahatonta kuhan fileetä
  • n. 40 g voita
  • 1 pieni sipuli
  • pieni ripaus timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (2 rkl sitruunamehua)



Kuumenna pannu ja lisää voi. Lisää kalafileet  ja sipulisiivut pannulle, kun voi on kuplinut kuumaksi.
Pienennä keskilämmölle ja paista n. 3 min puoli. Timjamin voi lisätä jo paistettaessa kalan pintaan, mutta lisää suola, pippuri ja sitruunanmehu vasta kun kala on valmista.

Kananmunasoosi



  • 25 g voita
  • 2 rkl tattarijauhoa
  • 2 dl maitoa
  • n. 0, 25 dl kermaa
  • suolaa
  • 2 kypsää kananmunaa silputtuna
  • ruohosipulia


Keitä ensin kananmunat 10 min kuumassa vedessä, jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja pilko pieneksi.
Sulata kasarissa voi ja lisää jauho. Anna jauhon kypsyä minuutti pari, mutta älä ruskista. Lisää maito ja kerma vispilällä sekoittaen ja hauduta seosta muutama minuutti kypsäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, mutta kastike saa jäädä aika paksuksi.
Lisää suolaa maun mukaan ja nosta pois liedeltä.
Kananmuna kannattaa laittaa vasta viimeisenä juuri ennen syömistä, ettei valkuainen sitkisty.
Mausta vielä ruohosipulisilpulla.



Untuvia ja uuniruokaa

Blogissa on ollut hieman hiljaista, pääsiäisen jäljiltä. Pääsiäinen meni siis ihan hyvin, ja tuli käytyä siskon synttärikahveillakin Keski-Suomessa.

Reseptit pääsiäiseen



Kokosin tähän kaikki pääsiäiseen viittaavat reseptit yhteen nippuun.


Resepteistä löytyy makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja. Mämmileivoksia suosittelen kokeilemaan, vaikka mämmi ei muuten maistuisikaan.
Lisään lähipäivinä myös maukkaan lammasmergues pyttipannun ohjeen tänne, joka varmasti sopii myös pääsiäisen ruokapöytään.


Piparkakkutalon akka suosittelee:

Reseptit pääsiäiseen




Lammasmerguez-pyttipannu

Suklaiset mämmikakut

Cocktailpalat lampaasta

Broilerinmaksaa valkoviinissä haudutettuna

Kanapannu

Pasha lähes joka makuun

Sitruunapiiraat omenaruusukkeella

Pashajäädyke

Mehevä pyttipannu pääsiäiseksi


Helppo pyttipannu lammasmakkarasta sopii pääsiäiseen. Mausteinen ja maukas kokonaisuus, joka ei häpeile karitsanpotkille tai -kareelle. Ostamani lammasmerguez oli gluteenitonta, joten sopi myös keliaakikoille.

Lammasmergues-pyttipannu

  • n. 225 g (2 kpl) lammasmergues-makkaraa
  • 5 kpl keskikokoisia jauhoisia perunoita
  • 1 pieni sipuli
  • 1 fenkoli
  • 4 rkl voita paistamiseen
  • 1tl paprilajauhetta
  • 0,5 tl jauhettua korianteria
  • suolaa
  • pippuria
  • 4 kpl valkpsipulinkynsiä
  • 0,5 dl (gluteenitonta)olutta
  • 0,5 dl kermaa
  • tuoretta salviaa
Kuutioi peruna, sipuli, fenkoli ja makkara jokainen erikseen.
Paista perunakuutioita reilun voin kera n. 5 min ja lisää sitten sipulit ka fenkoli. Paista vielä hetki, että kasvikset saavat väriä.
Älä sekoittele liikaa, ettei seos muhennu.

Lisää makkarat, mausteet ja valkosipulinkynnet murskana ja paista muutama minuutti.
Kaada olut ja kerma päälle ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n. 5 min, kunnes perunat ovat pehmeitä.
Tarkasta suola ja ripottele pintaan silputtua salviaa maun mukaan.