sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kotiruokien kunkku


Yksi suosikkiruokiani lapsuudessa oli kananmunasoosi, mitä mummoni teki monesti esimerkiksi paistettujen ahvenien seuraksi.
Tämä soosi uppoaa kalan kanssa edelleen paremmin kuin hyvin. Ahvenen korvikkeeksi sopii hyvin herkullinen kuha, joka mielestäni muistuttaa paljonkin maultaan ahventa.

Tämän ruoan tekeminen kannattaa aloittaa kananmunien keitolla, jotta paistetun kalan ei tarvitse kauaa odotella kastikkeen valmistumista.

Kuhaa voissa paistettuna ja kananmunasoosia


Kahdelle, gluteeniton

Kuhaa voissa paistettuna


  • 2 kpl (n. 200g) nahatonta kuhan fileetä
  • n. 40 g voita
  • 1 pieni sipuli
  • pieni ripaus timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (2 rkl sitruunamehua)



Kuumenna pannu ja lisää voi. Lisää kalafileet  ja sipulisiivut pannulle, kun voi on kuplinut kuumaksi.
Pienennä keskilämmölle ja paista n. 3 min puoli. Timjamin voi lisätä jo paistettaessa kalan pintaan, mutta lisää suola, pippuri ja sitruunanmehu vasta kun kala on valmista.

Kananmunasoosi



  • 25 g voita
  • 2 rkl tattarijauhoa
  • 2 dl maitoa
  • n. 0, 25 dl kermaa
  • suolaa
  • 2 kypsää kananmunaa silputtuna
  • ruohosipulia


Keitä ensin kananmunat 10 min kuumassa vedessä, jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja pilko pieneksi.
Sulata kasarissa voi ja lisää jauho. Anna jauhon kypsyä minuutti pari, mutta älä ruskista. Lisää maito ja kerma vispilällä sekoittaen ja hauduta seosta muutama minuutti kypsäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, mutta kastike saa jäädä aika paksuksi.
Lisää suolaa maun mukaan ja nosta pois liedeltä.
Kananmuna kannattaa laittaa vasta viimeisenä juuri ennen syömistä, ettei valkuainen sitkisty.
Mausta vielä ruohosipulisilpulla.



tiistai 14. huhtikuuta 2015

Untuvia ja uuniruokaa

Blogissa on ollut hieman hiljaista, pääsiäisen jäljiltä. Pääsiäinen meni siis ihan hyvin, ja tuli käytyä siskon synttärikahveillakin Keski-Suomessa.

torstai 2. huhtikuuta 2015

Reseptit pääsiäiseen



Kokosin tähän kaikki pääsiäiseen viittaavat reseptit yhteen nippuun.


Resepteistä löytyy makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja. Mämmileivoksia suosittelen kokeilemaan, vaikka mämmi ei muuten maistuisikaan.
Lisään lähipäivinä myös maukkaan lammasmergues pyttipannun ohjeen tänne, joka varmasti sopii myös pääsiäisen ruokapöytään.


Mehevä pyttipannu pääsiäiseksi


Helppo pyttipannu lammasmakkarasta sopii pääsiäiseen. Mausteinen ja maukas kokonaisuus, joka ei häpeile karitsanpotkille tai -kareelle. Ostamani lammasmerguez oli gluteenitonta, joten sopi myös keliaakikoille.