Viilennystä kesän juhlapöytiin


Jäätelökakku on ehkä parasta tarjottavaa,  mitä voi olla kesäkuumilla. Kakun tekoon ei montaa minuuttia mene, kunhan muistaa että passiivinen valmistusaika ottaa kuitenkin noin viisi tuntia.


Valmiin kakun voi koristella kermavaahdolla, mansikoilla ja syötävillä kukilla. Ole tarkkana kukkia kerätessäsi, että eivät ole myrkyllisiä.
Syötäviä kukkia ovat mm. ahomansikan ja mansikan kukat sekä lehdet sekä keto-orvokki. Ruusunkukat yleensä ovat myös syötäviä, ja nypityt ruusunlehdet tekevätkin hienon säväyksen kakkuun kuin kakkuun.
Tällä kertaa sotkin jäätelömassan sekaan hieman mansikkasurvosta, mutta aivan yhtä hyvin sen voi jättää pois ja lisätä vasta koristeluvaiheessa päälle tuoreita marjoja.

Kakusta saa gluteenittoman helposti vaihtamalla keksit gluteenittomiksi ja varmistamalla että tumma suklaa on gluteenitonta.

Helppo jäätelökakku

18 cm pieni irtopohjavuoka, n. 6:lle henkilölle

Pohja:

  • 100 g keksimurua, esim digestive (gluteeniton)
  • 10 g suklaarouhetta

Massa:

  • 1 prk (304ml) sokeroitua kondensoitua maitoa/maitotiivistettä
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus vaniljaa
  • (n. 0,5 l mansikoita)
  • 80 g tummaa suklaata rouhittuna (esim. 90%)

Koristeluun:

  • kermavaahtoa
  • 0,5 l mansikoita
  • 20 g suklaarouhetta
  • kukkia (esim. mansikka, keto-orvokki, ruusu, syreeni)

Murenna keksi käsin tai pussissa kaulimen avulla ja ripottele se irtopohjavuoan pohjalle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Ripottele vielä hieman suklaarouhetta sekaan.

Jos lisäät mansikoita itse jäätelömassaan, siivoa puoli litraa mansikoita ja soseuta ne soseeksi.
Mittaa kulhoon kondensoitu maito, mascarpone-tuorejuusto, sekä kerma ja vatkaa vaahdoksi. Lisää lopuksi suklaarouhe ja mansikkasose ja sekoita sekaisin.
Kaada massa varovasti keksirouheen päälle vuokaan ja kopauta pari kertaa varovasti vuokaa, jotta isot ilmataskut häviävät. 
Pakasta ainakin 5 tuntia. 
Jähmeän kakun on hyvä antaa seisahtaa n. 15-20 min huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jotta sitä on helpompi leikata. Irroita kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Korsitele kermavaahdolla, tuoreilla marjoilla ja kukilla. 

Juhannushortoilijan salaatti


Hortoilu.fi-sivun juhannussalaatista inspiroituneena ryhdyin vihdoin ja viimein tutkiskelemaan mitä pihastamme löytyy.


Olen aika huono tunnistamaan kasveja,  mutta onneksi apunani oli viime vuonna hortakilpailussa voittamani,  Raija ja Jouko Kivimetsän, Hulluna hortaan-kirja.
Kaikkia hortasalaattiini käyttämiä kasveja ei kyseisessä opuksessa ollut,  mutta kirja antaa hyvän tietopohjan hortoilua vasta aloittelevalle resepteineen päivineen.

Facebookissa on kiertänyt juttuja myös syreenivedestä ja -suolasta. Syreeniä ei suositella kai jatkuvaan käyttöön. Tiedä sitten mitä tapahtuu,  jos koko aika käyttäisi.
Vesikannuun lisätyt kukat kuulema tuovat pikanttia makua,  ja se täytyy minunkin vielä kokeilla.

Mutta nyt itse salaattiin. Käytin siinä myös maksaruohoa,  jota pihamme suorastaan pursuilee. Suomessa kasvaa muutamaa lajia luonnonvaraisena ja osa lajeista taas on puutarhojen koristekasveja. En oikeastaan tiedä kumpia pihassamme kasvaa,  mutta en ole vielä onneksi kuollut niitä syödessäni.
Maksaruohon rakenne on aika hauska,  hieman geelimäinen,  mutta rapsakka. Käy leivän päälle kurkun korvikkeeksikin.
Jostain luin, että luonnonvaraisia maksaruohoja ei kannata kaikkia nyhtää maasta,  sillä sen kukat ovat harvinaisen apolloperhosen ravintoa.


Hortasalaatti on mauiltaan vahvempi kuin perus jääsalaattipohja,  joten aloittelijan suuhun villiyrtit saattavat tuntua hieman kitkeriltä.
Voikukkien makuunkin vaikuttaa kuulema lajike,  joten toiset maistuvat vähemmän kitkerimmiltä kuin toiset.
Löysin pihan perältä valtavan kokoisia voikukan lehtiä,  ja käytin niitä sidesalaatin tapaan. Suurimmat keskiruodot jätin käyttämättä.
Villisalaatin voi nauttia sellaisenaan öljyn kera tai yhdistää ruokaisemmaksi esimerkiksi grillattujen hedelmien ja juustojen kanssa.

Villi halloumisalaatti (juhannushortoilijan salaatti)

  • Voikukan lehtiä
  • Vuohenputkia
  • Siankärsämöä
  • Ahomansikan lehtiä
  • Keto-orvokin kukkia
  • Maksaruohoa
  • Maitohorsman lehtiä
  • Mäkimeiramia
  • Puna-apilan lehtiä
  • Öljyä (oliivi)
  • Mustapippuria, suolaa
  • Halloumi-juustoa
  • Persikkaa

Huuhdo yrtit viileällä vedellä ja riivi käsin pienemmäksi.
Siankärsämön pienet tupsut kannattaa vetäistä myös sormien välissä "vastakarvaan" irti puumaisemmasta varresta.
Lorauta päälle hyvää öljyä, ripaus mustapippuria ja suolaa.
Grillaa juusto ja persikkalohkot kuumassa grillissä tai paahda ne kuivalla, kuumalla pannulla pinnalta kauniin ruskeaksi.


Alkukesän suosikki gluteenittomana



Raparperia tursuaa meillä joka nurkasta ja tulipa siitä kokeiltua gluteenitonkin versio. Osa kakkupohjan keltuaisista jemmataan vaniljakastiketta varten,  joka keitellään oikeasta vaniljasta.

Kokeile vaikkapa juhannukseksi. :)




Piparkakkutalon gluteeniton raparperipiirakka



  • 2 valkuaista (varaa keltuaiset eri kulhoon)
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 dl vaaleaa jyttejauhoa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta


  • 3 isoa raparperia
  • n. 2 rkl (ceylonin)kanelia
  • n. 1,5 dl sokeria

Vatkaa munat, valkuaiset ja fariinisokeri vaahdoksi. Kauhean kovaa vaahtoa ei tästä saa, mutta seos kuohkeutuu jonkin verran kun jaksaa vatkata.

Lisää siivilän läpi muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
Kaada n. 28 cm irtopohjavuokaan ja ripottele pintaan paloiteltu ja sokeroitu raparperi.
Paista 180 asteessa n. 50min.

Kuohkea vaniljakastike



  • 2 keltuaista
  • 2 dl täysmaitoa
  • puolikas halkaistu vaniljatanko
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 1/4 dl sokeria
  • 1 dl kuohu- tai vispikermaa vatkattuna


Mittaa kattilaan kaikki muut aineet paitsi kerma.
Sekoittele vispilällä koko aika kunnes seos sakenee. Nosta liedeltä ja jäähdytä.
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi  ja nostele se jäähtyneen vaniljakiisselin sekaan.