Monesti tulee tuskasteltua marjapiirakoiden pohjataikinoiden kanssa. Kaulimista, tasoittelua, siloittelua, repeilyä... ja kun taikina on taisteltu vuokaan ja paistettu, todetaan pohja vielä raa`aksi tai muuten epämääräiseksi mössöksi.
Mustikkapiirakkataikinaa veivatessani mietin, miksi en tekisi jotain rättänän, keikauskakun ja murupaistoksen väliltä. Taikina on takuuvarmasti rapsakkaa ja aikaa ei mene pohjan kaulintaan.
Taikinamäärästä riittää kahteen piirakkavuoalliseen, joten puolet siitä kannattaa pakastaa odotamaan seuraavaa leivontakertaa. Muropohjia ja muita vastaavia taikinoita tehdessä kannattaa tehdä aina vähintään tupla-annos ja pakastaa se, jolloin seuraavalla leivontakerralla pääsee puolet nopeammin, kun vain sulattaa taikinan yön yli jääkaapissa.
Nurinperin mustikkapiirakka
6:lle
Taikina:
(taikina riittää kahteen piirakkaan)
- 140g pehmyttä, normisuolaista voita
- 1 dl hienoa sokeria
- n. 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 2 dl ruisjauhoja
Täytteet:
(täytteen määrät riittävät yhteen piirakkaan)
Rahkatäyte:
- 250g kermarahkaa
- 0,5 dl hienoa sokeria
- 1 kpl kananmunaa
- ripaus jauhettua vaniljaa tai vaniljasokeria
Mustikkatäyte:
- n. 5 dl mustikoita
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 0,25dl hienoa sokeria
Nypi pehmeä voi muiden pohjan aineiden kanssa sekaisin. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteet.
Sekoita rahkatäyte ja kaada se voideltuun piirakkavuokaan. Itse käytin 1,3 litraista Le Creuset-vuokaa.
Lisää mustioihin hieman vehnäjauhoja ja sokeria ja kiepauta sekaisin. Kaada rahkatäytteen päälle vuokaan.
Ripottele päälle puolet taikinasta ja paista uunissa 200 asteessa keskitasolla n. 30 min. Pakasta jäljelle jäänyt puolikas taikinasta seuraavaa käyttöä varten.