maanantai 11. tammikuuta 2016

Kipakan muorin soppaa


Pakkasia on riittänyt, joten lämmin keitto on maistunut monena päivänä. Vaikka perinteinen lohikeitto onkin herkkuani, tein vaihtelun vuoksi hieman erilaisen version. Täytyy sanoa, että valkosipuli ja varsiselleri sopivat erittäin hyvin lohen kanssa ja tuovat ne myös keittoliemeen mukavaa potkua.

Itse valitsen keittoihin jauhoisen perunalajikkeen, sillä tykkään että perunat hieman muhenevat ja suurustavat samalla lientä. Pehmeät perunapalat suorastaan sulavat suuhun maukkaan liemen kera. Jos tykkäät kiinteistä perunakuutioista, valitse luonnollisesti kiinteämpi lajike.
Kylmät säät auto-ongelmineen ovat kauniisti sanottuna saaneet kiukkuhermoni hieman herkistymään ja tästä syystä lähipäivinä  olemmekin vitsailleet perheen kesken minun temperamentilleni ja "Justiinamaisuudelleni". Ristitään tämä lempeän kipakka soppakin sitten kyökkinimelläni Justiinan lohikeitoksi!



Justiinan lohikeitto

neljälle
  • 300 g lohikuutiota
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1 kpl keskikokoinen sipulia
  • 300 g varsiselleriä paloina
  • 5 kpl porkkanoita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • mustapippuria myllystä maun mukaan
  • cayannepippuria jauhettuna maun mukaan
  • 5 kpl valkosipulin kynsiä
  • 10-12 dl vettä
  • 1 kpl kalaliemikuutioita
  • 5 kpl keskikokoista perunaa (jauhoinen lajike)
  • suolaa
  • persiljaa

Kuutoi lohi tai käytä pakastealtaasta valmiiksi löytyvää lohikuutiota.
Pilko sipuli pieneksi, varsiselleri pieniksi paloiksi. Lohko myös porkkana ja peruna.
Lisää kattilaan rasva, sipuli ja porkkana paprikajauheen kera ja hauduta niin että sipuli pehmenee.
Lisää varsiselleripalat, pippuria ja valkosipuli murskana ja anna hautua vielä muutama minuutti. Varo ruskistamasta.
Kaada vesi joukkoon kalaliemikuution ja perunakuutioiden kera. Lisää halutessasi suolaa.
Anna hautua kannen alla n. 20 min, riippuen kasvisten koosta.
Lisää kalat ja anna kypsyä vielä n. 5 min.
Lisää persiljasilppua maun mukaan ja lisää suolaa tarvittaessa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti