maanantai 27. kesäkuuta 2016

Haukikalaa



Saimme juhannuksena valmiiksi peratun hauen hyppysiimme, mikä juhannusiltana työnnettiin vielä uunin perälle kypsymään. Hauki ei ole mielestäni kaloista herkullisin, mutta pienehköistä vonkaleista saa vielä ihan maistuvaakin ruokaa. Jos taloudesta löytyy lihamyllyä tai kutteria, saa hauesta maistuvia pullia tai terriiniä.
Hauen liha on kuivaa ja mitä isommaksi se kasvaa, sen mutaisemmalta ja puisevammalta se maistuu.
Siksi tämä kala kannattaa hauduttaa runsaassa voissa tai kermassa. Paistopussi on hyvä apu tähän hommaan, niin kala ei pääse kuivumaan ja pussia käännellessä valelukin hoituu lähes itsestään. Pussin pohjalle jäänyt liemi maistuu uusien perunoiden kanssa tuoreella tillillä höystettynä.
Jos kalan perkaa itse, kannattaa se suomustaa, jotta nahan läpi pääsee suola imeytymään paremmin ja kuka nyt muutenkaan suomuja söisi.
Kidukset on myös hyvä leikata pois, sillä ne sisältävät paljon bakteereja.




Voissa haudutettu uunihauki

  • perattu hauki (1 kg)
  • 1 kevätsipuli tai puoli punttia ruohosipulia
  • tilliä
  • persiljaa
  • n. 2 tl suolaa tai maun mukaan
  • mustapippuria
  • 150 g voita
  • (1 kpl sitruunaa lohkoina)

Lisäksi:

  • uusia perunoita
  • tillisilppua
  • kalan paistolientä


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Huuhtele ja kuivaa hauki. Hiero suolaa ja pippuria kalan pintaan sekä vatsan sisään.
Täytä kalan vatsa persiljalla, tillillä ja voilla. On makuasia käyttääkö kokonaisia yrttitupsuja vai silppua. Osan yrteistä ja sitruunalohkot voi laittaa myös paistopussin pohjalle.
Sulje pussi ja aseta se reunalliseen paistovuokaan tai peltiin. Tee pieni reikä pussin kulmaan, josta paistohöyryt pääsevät pois.
Paista n. 30 min ja huljuttele sen jälkeen pussia niin, että voisula valelee kalaa kauttaaltaan.
Pienennä uuni 175 aasteeseen ja paista vielä n. 30 min hauen koosta riippuen. Kala on valmista kun ruodot irtoavat helposti.
Keitä uudet perunat mieluiten höyryssä. Näin ne eivät vetisty niin helposti. Nosta perunat tarjoilukulhoon ja kaada päälle kalapussin lientä sekä tuoretta tillisilppua.


1 kommentti:

  1. Herkullisen näköinen annos. Kala on niin hyvää.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista