Ruokaisa broileri-pastasalaatti | gluteeniton


Tämä resepti on tehty Schärille. Resepti löytyy Schär-reseptiarkistosta.

Broileri-pastasalaatti

kahdelle hengelle
gluteeniton, maidoton



  • 50 g salaattimix seosta
  • 50 g kurkkusiivuja
  • 20 g porkkanalastuja
  • 5 g punasipulia
  • 20 g aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)
  • 300 g kypsää broilerinrintaa
  • 4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • 4 rkl dukkah-mausteseosta tai seesaminsiemeniä

Keitä pasta miedossa suolaliemessä n. 12 min.
Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä.
Pese ja kuivaa salaatti ja asettele se tarjoiluvadille pastan kanssa.
Siivuta kurkkusta juustohöylällä ohuita suikaleita ja kieputa ne rulliksi salaattiin.
Kuori porkkana ja vuole siitä kuorimaveitsellä ohuita lastuja. Ripottele ne salaatin pintaan.
Pilko muutama aurinkokuivattu tomaatti ja lisää ne mukaan.
Siivuta punasipulia renkaiksi, ja asettele ne salaattiin.
Lisää myös siivutettua broileria, aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja ripottele pintaan dukkah-mausteseosta.


Rahkamunakas - makeana tai suolaisena


Kaapissa oli iso kasa kermarahkaa, jota mieheni syö useasti. Itselleni iski eräs aamu himo kokeilla rahkaisaa munakasta, jonka voi syödä joko suolaisena tai makeana versiona lisukkeista riippuen.

Itse tehty kebab ja riisin terveellisempi korvike

Kukkakaali on vuoden 2016 vihannes ja siitä saa maukkaan riisin korvikkeen.

Meneillään on kebabvillitys, joten täytyi sitä itsekin kokeilla hieman jälkijunassa muista. Näillä resepteillä ei ole mitään tekemistä alkuperäisten persialaisten tai turkkilaisten ohjeiden kanssa, mutta mututuntumalla tein sellaiset ohjeet, kun parhaaksi tuntui.
Kebablihamassa paistetaan erittäin miedossa lämmössä pitkään ja hartaasti, joten maltti on valttia.

Mehevät sämpylät



Suosikkimakuni sämpylöissä on ollut jo jonkin aikaa aprikoosi. Saattaa kuulostaa vähän hassulta maukuvaihtoehdolta, mutta kuivattu aprikoosi silputtuna leipätaikinassa on mielestäni aivan huippu.
Sattumat eivät ole rakenteeltaan tai maultaan liian dominoivia, mutta silti ne huomaa hyvin. Suosittelen kokeilemaan! Sopii hyvin esim. aamiaiselle tai broileriruokien kaveriksi.



Aprikoosi-kaurasämpylät

N. 30 kpl


  • 4 dl vettä
  • 25 g voita
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 50 g aprikoosia silputtuna
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 0,5 -1 rkl suolaa (riippuen suolan laadusta. Merisuolaa tarvitsee vähemmän kuin esim. mineraalisuolaa päästäkseen samaan makuun)
  • n. 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja


Kiehauta vesi ja voi.
Kaada kuuma vesi taikinakulhoon, jossa kaurahiutaleet ja silputut aprikoosit.
Sekoittele ja anna jäähtyä +42 asteiseksi.
Lisää kaikki muut aineet paitsi jauhoista noin puolet.
Lisää hiljalleen loput jauhot vaivaten, niin että taikinasta tulee vauvanpeppumaista.
Vaivaamista saa tehdä vähintään kymmenen minuuttia, jotta taikinaan muodostuu hyvä sitko.
Suolakin suositellaan laittamaan vasta vaivauksen loppuvaiheessa, sitkon paremman muodostumisen takia ilman suolaa, mutta itse laiskana olen hulauttanut sen samaan aikaan muiden aineiden kanssa.

Anna taikinan levähtää 10 min ja muotoile siitä kaksi tankoa pienen jauhomäärän avulla.
Palastele samankokoisia paloja (n. 30g) ja muotoile haluamaasi malliin. Jos ongelmana on saada samankokoisia sämpylöitä, käytä rohkeasti keittiövaakaa jokaisen palan punnitsemiseen. Siinä samalla silmä ja käsi harjaantuu.

Kohota lämpimän uunin päällä mieluiten muovipussissa tai elintarvikemuovin alla, jolloin taikinan pinta pysyy pehmeämpänä ja sämpylät kohoavat paremmin.
Kun sämpylät ovat kohonneet, voit viiltää niiden pintaan pari viiltoa terävällö veitsellä.

Oma kikkani hyvien ja mehevien sämpylöiden saamiseksi kotiuunissa on suihkauttaa uuniin suihkupullosta pari painallusta vettä. Jokaisen omassa päätäntävallassa tietenkin on, uskaltaako omalle uunilleen niin tehdä, mutta näin olen todennut parhaiden sämpylöiden valmistuvan ilman uunin höyrytoimintoa.

Eli siis pelti uuniin, nopea suhautus vettä ja luukku kiinni.
Paista n. 10 min 225 asteessa.
Jäähdytä leivinliinan alla, jos haluat pehmeitä sämpylöitä tai anna levähtää hetki ilman liinaa, jos tykkäät rapsakoista kuorista.



Kipakan muorin soppaa


Pakkasia on riittänyt, joten lämmin keitto on maistunut monena päivänä. Vaikka perinteinen lohikeitto onkin herkkuani, tein vaihtelun vuoksi hieman erilaisen version. Täytyy sanoa, että valkosipuli ja varsiselleri sopivat erittäin hyvin lohen kanssa ja tuovat ne myös keittoliemeen mukavaa potkua.

Itse valitsen keittoihin jauhoisen perunalajikkeen, sillä tykkään että perunat hieman muhenevat ja suurustavat samalla lientä. Pehmeät perunapalat suorastaan sulavat suuhun maukkaan liemen kera. Jos tykkäät kiinteistä perunakuutioista, valitse luonnollisesti kiinteämpi lajike.
Kylmät säät auto-ongelmineen ovat kauniisti sanottuna saaneet kiukkuhermoni hieman herkistymään ja tästä syystä lähipäivinä  olemmekin vitsailleet perheen kesken minun temperamentilleni ja "Justiinamaisuudelleni". Ristitään tämä lempeän kipakka soppakin sitten kyökkinimelläni Justiinan lohikeitoksi!



Justiinan lohikeitto

neljälle
  • 300 g lohikuutiota
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1 kpl keskikokoinen sipulia
  • 300 g varsiselleriä paloina
  • 5 kpl porkkanoita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • mustapippuria myllystä maun mukaan
  • cayannepippuria jauhettuna maun mukaan
  • 5 kpl valkosipulin kynsiä
  • 10-12 dl vettä
  • 1 kpl kalaliemikuutioita
  • 5 kpl keskikokoista perunaa (jauhoinen lajike)
  • suolaa
  • persiljaa

Kuutoi lohi tai käytä pakastealtaasta valmiiksi löytyvää lohikuutiota.
Pilko sipuli pieneksi, varsiselleri pieniksi paloiksi. Lohko myös porkkana ja peruna.
Lisää kattilaan rasva, sipuli ja porkkana paprikajauheen kera ja hauduta niin että sipuli pehmenee.
Lisää varsiselleripalat, pippuria ja valkosipuli murskana ja anna hautua vielä muutama minuutti. Varo ruskistamasta.
Kaada vesi joukkoon kalaliemikuution ja perunakuutioiden kera. Lisää halutessasi suolaa.
Anna hautua kannen alla n. 20 min, riippuen kasvisten koosta.
Lisää kalat ja anna kypsyä vielä n. 5 min.
Lisää persiljasilppua maun mukaan ja lisää suolaa tarvittaessa.