tiistai 23. helmikuuta 2016

Lihaisat pullat

Meidän perheessä kun osa syö vähähiilihydraattisesti, tuottaa se hieman päänvaivaa, jos haluaa että kaikki syövät samaa ruokaa. Lihapulliin monesti laitetaan korppujauhoja tai leipää parantamaan rakennetta ja sitomaan nestettä ja rasvaa, mutta aivan hyviä niistä tulee ilman jatkeitakin. Lihaisat lihapullat ovat mielestäni paljon ruokaisempiakin, kun ei ole mitään ylimääräistä täyteainetta.

Lapset pistelivät ilolla koko pannullisen tyhjäksi, eivätkä valittaneet edes siitä, että kastikkeessa oli sinappia tai vihreää yrttiä.

Lihaisat lihapullat

4-6 hengelle
gluteeniton, vhh

Lihapullat (n. 20 kpl):


  • 800 g paistijauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl voita
  • 3 kpl valkosipulinkynsiä
  • 1 tl yrttisuolaa
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 1 maustemitta mustapippuria
  • 1 maustemitta maustepippuria
  • n. 1/3 tl merisuolaa
  • 1 kpl kananmunaa
  • tuoretta timjamia
  • rasvaa paistamiseen


Kastike:



  • 2 dl kuohukermaa
  • 1-2 rkl Dijon sinappia
  • (50 g sulatejuustoa)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • timjamia



Freesaa pannulla voin kera pieneksi kuutioitu sipuli pehmeäksi. Lisää lopuksi valkosipuli pienittynä, sekä yrttisuola ja paprikajauhe.
Kaada pehmeä sipuliseos sekoituskulhoon ja lisää loput mausteet ja pieneksi silputtua timjamia maun mukaan. Sekoita jauheliha ja kananmuna sekaan, Anna makujen tasautua n. 15 min.

Pyörittele massasta isoja lihapullia n. 20 kpl.
Paista lihapullat pannulla rasvassa kieputellen kypsiksi muutamassa erässä.
Voit myös ottaa värin pannulla ja laittaa pullat uuniin paistumaan 225 asteeseen n. 10 minuutiksi.
Huuhtele pannu paistojen välissä kuumalla vedellä, jotta pannuun ei tule karstaa.

Kun lihapullat on paistettu, kaada pannulle 2 dl kermaa, 1-2 rkl sinappia. Anna kiehua kokoon muutama minuutti lihapullat seassa. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamisilpulla. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa ilman suurusteita, lisää hieman sulatejuustoa joukkoon.



maanantai 15. helmikuuta 2016

Possua karppina


Tarkoitukseni oli tehdä stroganovia naudanlihasta, mutta naudan liha muuttuikin matkalla sianlihaksi, josta tehtiin vähän samantyylinen herkullinen pataruoka.
Resepti on tehty LCHF-ruokavaliota noudattavia silmällä pitäen, eli hiilihydraatteja on vähän ja rasvaa paljon. En käyttänyt kastikkeessa suurustetta, sillä mielestäni kastike on tarpeeksi tiukkaa kypsyttyään tarpeeksi kauan.
Seurakseen kastike sai voissa haudutettuja lanttukuutioita, jotka nekin kypsyvät samaan tahtiin kastikkeen kanssa mukavan pehmeiksi uunissa.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Avokadoa ja verisiä appelsiineja - sesonkiaamupala hetkessä



Nyt veriappelsiinin ja avokadon sesonkiaikaan, on ihanaa korvata tavallinen jogurtti aamupalalla vegaanisella sitrusvanukkaalla. Aikaa ei tämän tekemiseen kauaa mene, ja samalla tulee saatua paljon hyviä vitamiineja.Veriappelsiinissa C-vitamiinipitoisuudet ovat suuremmat kuin tavallisessa keltaisessa appelsiinissa ja avokadosta saa paljon mm. hyviä rasvoja.
Itse en käytä mitään makeutusta tässä ohjeessa, sillä hedelmien oma sokeri on mielestäni tarpeeksi, mutta pieni nokare hunajaa (huom. hunajaa ei lasketa vegaaniseksi) ei sekään ole pahitteeksi, jos makeammasta tykkää.

tiistai 2. helmikuuta 2016

Laskiaisleivoksia pullan inhoajille



Tänä vuonna kovaksi hitiksi nousseet Nutellalla täytetyt laskiaspullat täytyi testata ja pitää suorilta käsiltä todeta, että olipa pettymys!

Makuasioista ei tietysti voi kiistellä, mutta kardemummalla maustettu pulla ei hivellyt makunystöröitäni Nutellan kera ollenkaan.
Onneksi pakastimessa oli voitaikinalevyjä, joista teki nopeat leivokset suklaa- ja hilloversioina.
Jos malttia löytyy, itse tehty taikina lisäisi makunautintoa varmasti vielä lisää.

En tiedä oliko uutuuden kankeutta, että ei pulla ja Nutella mielestäni sopineet yhteen, mutta voitaikinan kanssa se upposi suuhun erittäin hyvin!