lauantai 16. huhtikuuta 2016

Mummon mureat



Mummoni tekee ihania possupihvejä porsaan ulkofileestä. Pitkään haudutettuna uunissa, niistä tulee  mureita ja suussa sulavia. Hän yleensä tekee kermaisen kastikkeen, joka suurustetaan vehnäjauholla ja seassa on myös sipulia.
Itse tein tällä kertaa hieman karpimman version ilman vehnäjauhoja ja annoin lihojen hautua pelkässä kermassa. Sinapin korvasin sinapinsiemenillä, ja ne  antavat mukavaa potkua possunlihalle. Kaiken kruunaa voissa haudutetut sipulisiivut.


Ylikypsät porsaanlihapihvit kermassa haudutettuna

4-6 hengelle
gluteeniton, vhh

  • n. 800 g porsaan ulkofileetä
  • voita paistamiseen
  • mustapippuria
  • 0,5 tl sinapinsiemeniä kevyesti murskattuna
  • yrttisuolaa
  • 2 dl kuohukermaa


Pinnalle:


  • 1 keltasipuli
  • 3 rkl voita

Siisti lihafileestä suurimmat kalvot. Leikkaa liha noin sentin viipaleiksi ja nuiji lihapalat ohuehkoksi lihanuijan avulla.
Jauha sinapinsiemenet kevyesti morttelissa tai muovipussissa nuijan tai kaulimen avulla.
Paista molemmin puolin ruskeaksi ja mausta yrttiisuolalla, pippurilla ja sinapinsiemenillä.
Nosta lihat vuokaan, kaada kerma päälle ja peitä foliolla.
Paista 175 asteessa n. 1,5 tuntia.
Kun liha on valmista, hauduta voissa sipulisiivuja kauniin ruskeaksi ja nosta ne lihan päälle.



maanantai 4. huhtikuuta 2016

Vappuleivonta: Suklaalla kuorrutetut munkerot



Vappu lähestyy kovaa vauhtia, joten olihan sitä kokeiltava jo vuoden ensimmäisiä vappuleivoksia. Taikinaan hain hieman rapsakkaanpaa olomuotoa, kuin donitseissa tai munkeissa ja mielestäni siinä onnistuin hyvin. Taikinaan ei tule hiivaa, joten nämä leivokset sopivat myös paremmin hiivasta oireita saaville. Munkit tehdään monesti hiivataikinasta ja leivinjauheella kohotettavat donitsit taas ovat renkaan muotoisia, joten ristimme nämä hypridit lasten kanssa munkeroiksi.

Vappumunkerot


n. 15 kpl

Taikina:

  • 1 kpl kananmunaa
  • 2 dl maitoa
  • 0,5 dl taloussokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • n. 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100 g voisulaa

Paistamiseen:


  • 500 g kookos- tai munkkirasvaa

Kuorrute:


  • 0,65 dl lämmitä vettä tai kermaa
  • (1 tl pikakahvijauhetta)
  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 rkl voita
  • nonparelleja tai confetteja


Riko kananmunan rakenne rikki ja lisää kaikki muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Anna taikinan levätä n. 10 min ja kaulitse se n. 5 mm paksuiseksi levyksi pienen jauhomäärän avulla. Painele muotilla ympyröitä taikinasta ja paista ne n. 170 asteisessa paistorasvassa ruskeiksi molemmin puolin ja anna jäähtyä.

Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi kattilassa ja nosta se pois levyltä.
Lisää suklaa paloina lämpimään veteen/kermaan. Lisää myös voi ja pikakahvijauhe ja sekoittele kunnes seos muuttuu tasaiseksi. Anna suklaakuorrutteen hieman jäähtyä ja dippaa munkit suklaaseen. Koristele nonparelleilla.