Hortoilu jatkuu - gluteenittomat nokkosletut



Hortoilu tutun ja turvallisen nokkosen kanssa jatkuu. Tällä kertaa pihan vihuliaiset nokkoset päätyivät gluteenittomiin lettuihin, jotka maistuvat hyviltä puolukkahillon kera pinaattiletun tapaan.
Nuoria, puhtaita nokkosia en ole ryöpännyt, vaan lettutaikinaan menevät nokkoset olen pehmittänyt voinokareen kanssa pannulla.


Nokkosletut

8-10 kpl
gluteeniton

  • 4 kpl kananmunia
  • 4 dl täysmaitoa
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 0,5 tl suolaa
  • 40 g voisulaa


  • 1 litra nokkosia ilmavasti kerättynä
  • 2 rkl voita


  • voita paistamiseen


Riko kananmunien rakenne kulhossa ja lisää maito. Vatkaa vispilällä sekaan muut aineet ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin puolituntia.
Huuhtele nokkoset ja silppua ne saksien avulla kulhossa pieneksi.
Kuumenna pannu ja kääntele nokkosia voinokareen kanssa muutama minuuttti niin että pehmenevät hieman.
Lisää pehmenneet nokkoset taikinan sekaan.
Paista pannulla voin kanssa molemmin puolin.


Pekonia ja nokkosta



Täällä olen jo muutamaan otteeseen tainnut hehkuttaa, kuinka meillä syödään paljon kananmunaruokia aamiaiseksi. Ne ovat niin helppoja, nopeita ja ravitsevia annoksia, että miksipä ei päiväänsä alottaisi munakkaalla.

Juhlan kunniaksi - kinkkupiirakka



Meillä on ollut tapahtumarikkaita päiviä tässä lähiaikoina. Reilu viikko sitten meille syntyi potra poju ja onneksemme kaikki meni hyvin. Pääsimme jo saman päivän aikana kotiin muistelemaan, mitä se vauva-arki olikaan.
Vappuna saapui vieraita katsomaan vauvaa ja juhlan kunniaksi leivoin ruokaisaa kinkkupiirakkaa tarjottavaksi. Piiras on quiche-tyylinen, korkeareunainen ja paljon täytettä sisältävä, joten siitä riittää monelle ruokailijalle.
Simaa tai munkkeja en sattuneesta syystä jaksanut tänä vuonna tehdä, joten tyydyimme kaupan tarjontaan.
Mielenkiinnosta ostin kokeeksi muutamaa eri merkkiä ja täytyy myöntää, että makuerot olivat huimia. Jossain lehdessä oli sima-arvostelu, jossa jostain kumman syystä olivat parhaiten pärjännet halvimmat ja suurimmat ainesosaluettelot sisältäneet "simat". Jumboksi jääneet olivat vähemmistä raaka-aineista valmistettuja simoja, joihin oli käytetty myös hiivaa ja fariinisokeria.
Omasta mielestäni juuri nämä vähiten pisteitä saaneet maistuivat oikealle simalle, kun taas ylempien pisteiden juomat olivat lähinnä esanssilimsoja. Omaksi suosikiksi nousi Vanhan Porvoon Fabriikin sima. Täytyy painaa tuo merkki mieleen, jos ensi vuonna syystä tai toisesta ei kerkeä omia simoja tehdä.

Näitä juhlan aiheita kun tässä riittää lähes joka sormelle, niin toivotan kaikille myös ihanaa tulevaa äitienpäivää! <3




Kinkkupiirakka

8-12 hengelle

Pohja:

  • 150 g pehmeää voita
  • ripaus suolaa
  • n. 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • voita vuoan voiteluun


Täyte:

  • 300 g palvikinkkukuutiota
  • 150g paprikakuutiota
  • 1 pieni sipuli kuutiona
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl voita 
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • persiljaa
  • 150 g kermajuustoa raasteena


Munamaito:

  • 2 dl kermaa
  • 2 dl maitoa
  • 4 kpl kananmunia
  • 0,75 tl suolaa
Nypi jauhot pehmeän voin sekaan. Lisää jauhoja niin, että taikina on murumaista. Riko kananmuna sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun irtopohjavuokaan reunoja myöten.
Paista 200 asteessa 10 min.

Kuutioi kinkku, paprika ja sipuli. Kuulota sipuli voin kanssa pannulla ja lisää lopuksi paprika ja kimkku sekaan. Mausta pippurilla ja paprikajauheella.
Kaada seos irtopohjavuokaan ja ripottele pinnalle raastettu juusto, sekä silputtu persilja.
Valmista munamaito sekoittamalla kananmunien rakenne rikki ja lisäämällä muut aineet sekaan. Kaada seos piirakan päälle ja paista 200 asteessa 1 h.