maanantai 27. kesäkuuta 2016

Haukikalaa



Saimme juhannuksena valmiiksi peratun hauen hyppysiimme, mikä juhannusiltana työnnettiin vielä uunin perälle kypsymään. Hauki ei ole mielestäni kaloista herkullisin, mutta pienehköistä vonkaleista saa vielä ihan maistuvaakin ruokaa. Jos taloudesta löytyy lihamyllyä tai kutteria, saa hauesta maistuvia pullia tai terriiniä.
Hauen liha on kuivaa ja mitä isommaksi se kasvaa, sen mutaisemmalta ja puisevammalta se maistuu.
Siksi tämä kala kannattaa hauduttaa runsaassa voissa tai kermassa. Paistopussi on hyvä apu tähän hommaan, niin kala ei pääse kuivumaan ja pussia käännellessä valelukin hoituu lähes itsestään. Pussin pohjalle jäänyt liemi maistuu uusien perunoiden kanssa tuoreella tillillä höystettynä.
Jos kalan perkaa itse, kannattaa se suomustaa, jotta nahan läpi pääsee suola imeytymään paremmin ja kuka nyt muutenkaan suomuja söisi.
Kidukset on myös hyvä leikata pois, sillä ne sisältävät paljon bakteereja.




Voissa haudutettu uunihauki

  • perattu hauki (1 kg)
  • 1 kevätsipuli tai puoli punttia ruohosipulia
  • tilliä
  • persiljaa
  • n. 2 tl suolaa tai maun mukaan
  • mustapippuria
  • 150 g voita
  • (1 kpl sitruunaa lohkoina)

Lisäksi:

  • uusia perunoita
  • tillisilppua
  • kalan paistolientä


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Huuhtele ja kuivaa hauki. Hiero suolaa ja pippuria kalan pintaan sekä vatsan sisään.
Täytä kalan vatsa persiljalla, tillillä ja voilla. On makuasia käyttääkö kokonaisia yrttitupsuja vai silppua. Osan yrteistä ja sitruunalohkot voi laittaa myös paistopussin pohjalle.
Sulje pussi ja aseta se reunalliseen paistovuokaan tai peltiin. Tee pieni reikä pussin kulmaan, josta paistohöyryt pääsevät pois.
Paista n. 30 min ja huljuttele sen jälkeen pussia niin, että voisula valelee kalaa kauttaaltaan.
Pienennä uuni 175 aasteeseen ja paista vielä n. 30 min hauen koosta riippuen. Kala on valmista kun ruodot irtoavat helposti.
Keitä uudet perunat mieluiten höyryssä. Näin ne eivät vetisty niin helposti. Nosta perunat tarjoilukulhoon ja kaada päälle kalapussin lientä sekä tuoretta tillisilppua.


tiistai 21. kesäkuuta 2016

Kesäinen kahvikakku



Mehevä aprikoosi-kookoskahvikakku on maukas, eikä tarvitse edes kahvia kyytipojaksi. Kakku tehdään isoon vuokaan, joten tästä riittää monelle tarjottavaa. Voit myös pakastaa kakun viipaleina ja sulattaa aina muutaman palan tarpeen mukaan.
Ohjeeseen on käytetty aprikoosia säilykkeenä, ja taikinaan lisätään myös purkin mehuliemi makua antamaan.


Aprikoosi-kookoskahvikakku

(2,4 litran vuokaan)

6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,75 dl hienoa sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
1,5 dl aprikoosisäilykkeen mehulientä
3 kpl kananmunia
175 g voisulaa
1,5 dl kookoshiutaleita
235 g säilykeaprikooseja (liemineen 410 g purkki)
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja lisää nesteet ja pieneksi kuutioidut aprikoosit joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa n. 1 tunti.
Anna jäähtyä ja kumoa varovasti.



maanantai 13. kesäkuuta 2016

Tomaattimarinoitua broileria grillistä



Grilliä ei voi käyttää liikaa kesäaikaan. Lihat voi laittaa illalla jääkaappiin maustumaan ja seuraavana päivänä se onkin jo valmista kuuman grillin uumeniin. Ohuet broilerin fileeleikkeet ovat suoranaista pikaruokaa, sillä se ei kauaa aikaa vie kypsyessään.
Fileet voi paistaa ilman marinadiakin, mutta jos hieman jaksaa nähdä vaivaa lihan maustamisessa edellisenä päivänä, on liha taatusti maistuvanpaa ruokapöydässä.

Kasvikset eivät pilkkomista kummempaa esivalmistelua tarvitse ja makuvariaatioita voit tehdä eri yrtein tai maustein maustetuilla voisulilla, joka valellaan paiston loppuvaiheessa kasvisten päälle.



Tomaattimarinoidut broilerin fileet



  • 650 g broilerin ohut fileeleikkeitä (rintafileitä, jotka puolitettu ohueksi)

Maustetahna


  • 1 tl Srirachaa
  • 2 rkl Worcester kastiketta
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl sipulijauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 rkl muscovadosiirappia
  • 1 tl valkoviinietikkaa


Lisäksi

  • 500 g kesäkurpitsaa
  • 4 kpl kevätsipuleita
  • 200 g herkkusieniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 50 g voita
  • 4 kpl valkosipulinkynsiä

Sekoita kaikki marinaditahnan aineet keskenään sa kieputa broilerin fileet siinä. Anna maustua tiiviissä astiassa tai elintarvikemuovipussissa jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Grillaa molemmin puolin kypsäksi keskilämmöllä ja ripauta pintaan tarvittaessa lisää suolaa.

Viipaloi kesäkurpitsa vajaan sentin paksuisiksi kiekoiksi, puolita herkkusienet. Leikkaa sipuleiden vihreää vartta ohuiksi renkaiksi varren puoliväliin saakka. Säästä renkaat tarjoiluun. Halkaise jäljelle jääneet sipulit varrentynkineen puoliksi pituussuunnassa. Grillaa kasviksia muutama minuutti molemmin puolin ja nosta tarjoiluastiaan. Sulata voi pienessä kasarissa grillissä ja lisää valkosipuli murskana sekaan. Kaada voisula kasvisten päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos kasaria ei löydy, lisää voinokareet suoraan grillin parilalle valkosipulimurskan kera, ja kiepauta kasvikset sekaisin muutaman kerran.

Yhdistä lihat ja kasvikset ja ripottele pintaan sipulinvarsirenkaat.



keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Raparperiunelma



Tänä vuonna raparperia on tullut aivan tajuttomat määrät, joten siitä tehtyjä hilloja voi käyttää vaikka ihanan makeaan pavlovaan. Kookos sopii raparperin pariksi hyvin, joten se antaa omaa makuaan myös kyseisen reseptin marenkipohjassa.

Raparperi pavlova

kuudelle
gluteeniton

Pohja:

  • 3 kpl kananmunan valkuaisia
  • 2 dl tomusokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 2 mm leivinjauhetta
  • 4 rkl kookoshiutaleita

Täyte:

Raparperihillo

  • 2 keskikokoista raparperin vartta
  • 0,5 dl vettä
  • 2 dl hillosokeria

Lisäksi

  • 2 dl vispikermaa
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl kookoshiutaleita
  • tummaa suklaata



Mittaa puhtaaseen ja kuivaan vatkauskulhoon valkuaiset. Varo ettei sekaan pääse yhtään keltuaista, sillä muuten kova valkuaisvaahto ei onnistu. Aloita vatkaaminen ja lisää hiljalleen tomu- ja vaniljasokeri. Kun vaahto kiinteytyy, mittaa joukkoon myös leivinjauhe. Kun vaahto pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin, on se valmista. Nostele joukkoon kookoshiutaleet ja lusikoi massa leivinpaperille pyöreäksi levyksi (halkaisija n. 25-30 cm).
Paista 150 asteessa n. 1,5 tuntia.  Pohja voi jäädä keskeltä hieman nahkeaksi, kunhan vain saat sen irroitettua leivinpaperista.

Keitä raparperihillo sillä aikaa, kun marenkipohja on uunissa. Pilko raparperi ja lisää kattilaan hillosokerin ja veden kera. Keitä hiljalleen n. 10 minuuttia ja jäähdytä sen jälkeen.
Kun marenkipohja on valmis ja hillo jäähtynyt, vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Lusikoi kermaa ja hilloa marenkipohjan päälle ja koristele kookoshiutaleilla ja suklaahipuilla.




torstai 2. kesäkuuta 2016

Grillikausi avattu - nostalgiaa ja uusia makuykkösiä



Sain arvostelukappaleen Sari ja Patrik Spåran Suuresta grillikirjasta. Kirja sisältää huiman määrän ohjeita grillihirmuille ja antaa varmasti koko kesäksi inspiraatiota. Reseptejä löytyy laidasta laitaan, aina klassisista herkuista uudempiin ja mukavaa plussaa on erilaiset lisukkeet ja jälkiruoat, jotka nekin valmistuvat moni grillaten. Kirjasta löytyy myös hyvää perustietoa grillaamisesta, joten aloittelijallakaan ei mene sormi suuhun grilliruoan kanssa.

Eräs päivä kokeilin kirjan Texas style-bbq-kastiketta ja täytyy todeta, että oli kokeilemisen arvoinen. Käytin kastiketta broilerinkoipien marinoimiseen ja paistamiseen.
Tein koivet uunissa grillin vielä ollessa talviteloilla, mutta kastike toimi myös näinkin ihan hyvin. 

Seuraavaksi olikin aika kaivaa grilli esille ja avata kesä kauniissa säässä.
Grillikirjan eräästä klassisesta reseptistä innostuneena tein pekoniin käärittyjä herkkusieniä, joihin tutustuin jo lapsena mummolassa, kun enoni grillasi niitä eräs juhannus.
Minulle sienien oikea täyte on viherpippurisulatejuusto, joka antaa mukavaa potkua, mutta on silti sopivan pehmeä ja pyöreä maultaan.
Sienet voi tehdä valmiiksi jääkaappiin odottamaan ruokahetkeä jo aiemmin, joten mitään ylimääräistä ei tarvitse häärätä, kun grillaamisen aika koittaa.

Facebookissa on pyörinyt villityksenä pekoniin käärityt sipulirenkaat, joten pakkohan näitäkin oli kokeilla samalla kertaa.
Tämä maailman helppoin resepti toimi niin hyvin, että luultavasti joka kerta kun grillataan, kääräistään muutama pekoni-sipulirengas myös paistumaan. 



Pekoniin käärityt sienet

6 kpl
gluteeniton, vhh

  • 6 kpl isoja herkkusieniä
  • n. 120 g viherpippurituorejuustoa
  • 170 g pekonia
  • (hammas- tai grillitikkuja)


Poista sienistä kannat varovasti ja laita sulatejuustoa jokaisen sienen keskelle 1-2 ruokalusikallista.
Kieputa sienen koosta riippuen  1-2 pekoniviipaletta ja kiinnitä tarvittaessa hammas- tai grillitikulla.
Grillaa ensin alassuin, ennen kuin juusto ehtii sulaa ja valua grilliin (n. 5 min) ja käännä sitten ympäri ja paista myös toinen puoli kypsäksi.


Pekoniin käärityt sipulirenkaat

n. 6 kpl
gluteeniton, vhh

  • 1 iso sipuli
  • n. 6 siivua pekonia


Viipaloi sipuli n. vajaan sentin paksuisiksi renkaiksi. Irroita renkaat toisistaan ja ota isoimmat renkaat käyttöön. Pienemmät voit käyttää muussa ruoanlaitossa.
Kieputa jokaisen renkaan ympäri pekoniviipale ja grillaa molemmin puolin rapeaksi.