Maailman söpöin savustin ja juhannusfiiliksiä

Ostin muutama vuosi sitten söpön retro-savustimen joltain kierrätyssivulta. En valitettavasti enää muista, mistä tarkalleen sen hankin. Etsiskelin pientä savustuslaatikkoa ja silmiini osui kasarin näköinen, punakantinen kapistus teak-kahvoineen. Olin aivan myyty.

Kapine oli hyväkuntoinen ja myyntitekstissä kerrottiin kyseessä olevan Arabia Wärtsilän savustin, jolla voisi kai jopa grillatakin. Alunperin tämä tuote on kai suunniteltu kaasulle tai spriikeittimelle, mutta nyt muutaman vuoden jälkeen uskaltauduin kokeilemaan tätä keraamisella liedellä.

Sirottelin pohjalle leppälastuja ja asetin lohen ritilän päälle. Suljin kannen ja säädin kannen kahvassa olevan ilma reiän niin, että savu pääsi siitä ulos.

Savustimen pohjassa on myös ilmareikä, jonka kautta lämpö pääsee paremmin pannun sisään ja ilmeisesti ilma saa puulastut myös paremmin savuamaan.

Aluksi pidin lieden täysillä, kunnes savu alkoi nousemaan kannen ilmareiästä. Tämän jälkeen käänsin lämpötilaa hieman pienemmälle ja annoin kalan hautua savussa reilu kaksikymmentä minuuttia.

Liesituuletin oli täysillä, eikä savua tullut mitenkään häiritsevästi muualle taloon, vaikka se eniten jännittikin etukäteen sisällä savustamisessa.

Minulta kyseltiin mistä tälläisiä vielä löytäisi, ja äkkä nettiä selailtua ainakin löytyy kattilasavustin -hakusanalla jotain vastaavanlaisia uutena. Jos aivan samanlaisen haluaa, kannattaa kiertää kirpputoreja ja selailla nettikierrätyssivujen tarjontaa.

Olen yleensä suolannut kalat ennen savustamista, mutta nyt päätin kokeilla tehdä sen vasta paiston jälkeen.

Kun kalapala oli kypsä, upotin sen aiemmin keittämääni, jäähdytettyyn suolaliemeen 30 minuutiksi. Koska kalapala oli isohko ja meni kylmään juhannuksen lohisalaattiin, oli liemikin siksi kylmää. Jos kala syödään heti, tai kalat ovat pieniä, kannattaa käyttää suolaukseen kuumaa suolavettä.

Paras suolan suhde on 1 dl vesilitraa kohden. Vesi ja suola kiehautettiin yhdessä, jolloin suola liukenee veteen paremmin ja mahdolliset basillit kuolevat samalla.

Kaloja ei siis tarvitse suolata etukäteen, vaan sen voi tehdä vasta savustamisessa jälkeen. Suolausaika vaihtelee kalapalojen koosta riippuen, mutta liian pitkäksi aikaa niitä ei kannata suolaan unohtaa. Pienille muikuille riittää esimerkiksi pelkkä suolavedessä kastaminen muutamaksi minuutiksi. Kalan suolaus savustamisen jälkeen suolaliemessä pehmentää savun makua ja suolaus tulee tasaisesti. Tykkäsin tästä tekniikasta, joten seuraavaksi taitavat pienet muikut saada saman kohtelun savustamisen jälkeen.


Juhannusviikonloppu meni meillä todella nopeasti. Olimme aaton kotona leppoisasti ilman suurempia ohjelmia. Keräsimme kesäkukkia, kokkailimme ja saunoimme pihasaunassa. Oli ihanaa vaan olla ja syödä rennosti kesäisiä salaatteja ja grillattua lihaa.

Muille päiville riitti myös ohjelmaa, muun muassa syntymäpäivät ja tutustuimme myös muutamaan pieneen vauvaankin. Tuntuipa ne söpöläiset pieniltä, kun vertasi meidän yksivuotiaaseen taaperoon. Kuten yleensä, vauvavuosi on mennyt niin vauhdilla ja vastasyntyneen pieni koko unohtuu äkkiä, kun lapsi kasvaa niin nopeasti - mutta silti niin huomaamatta.

Tänä kesänä on ollut ihmeellisen paljon tapahtumaa ja menoa, kun yleensä tähän aikaan kesästä olen alkanut vasta miettimään, että mitähän sitä tekisi. Olemme kerenneet jopa kaksiin häihinkin, joista toiset olivat vieläpä yllätys kaikille vieraille siihen saakka, kunnes vihkiminen alkoi.

Olen ollut ihan fiiliksissä jo tästä alkukesästä, mutta vielä on kesää jäljellä. Toivottavasti kaikkea jännää on vielä loppukesäänkin luvassa!Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogin suosituimpia