Vihreä kuula -piparkakut



Taidan jo hieman toistaa itseäni, sillä taas kirjoitan vihreistä kuulista. Viimeksi kun tein mutakakun niistä, jäi mieleeni kytemään myös marmeladipallojen kokeilu piparkakkujen kanssa.

Taikinana käytin omaksi suosikikseni muovautunutta ohjetta. Taikina määrä on sen verran iso, että toinen osa siitä kannattaa vaikka pakastaa seuraavaa leivontakertaa varten.




Vihreä kuula -piparkakut

n. 40 kpl

Taikina:

(tarvitset tästä taikinasta puolet)

  • 250 g tummaa siirappia

  • 1 dl taloussokeria

  • 1 tl jauhettua inkivääriä

  • 1 mm jauhettua mustapippuria

  • 1 mm jauhettua maustepippuria

  • 1 tl jauhettua neilikkaa

  • 0,75 tl jauhettua pomeranssinkuorta

  • 1 rkl hienoa kardemummaa

  • 2 rkl jauhettua kanelia

  • 200 g voita (laktoositon)

  • 0,5 dl kuohukermaa (laktoositon)

  • 1 kpl kananmunaa

  • 1,5 tl ruokasoodaa

  • 9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

  • jauhoja leivontaan

Lisäksi tarvitset:



  • 500 g (20 kpl) Vihreitä kuulia
  • tomusokeria 


Mittaa siirappi, mausteet, voi ja kerma isoon kattilaan. Kiehauta ja nosta jäähtymään. Kun seos on lähes huoneenlämpöinen, vatkaa sekaan kananmuna ja ruokasooda. Lisää lopuksi jauhot kahdessa tai kolmessa erässä puuhaarukalla sekoittaen.

Jaa taikina kahteen osaan ja painele n. 1 cm paksuisiksi levyiksi leivinpapereiden välissä. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi vuorokaudeksi. Puolikkaasta taikina määrästä valmistat n. 40 kpl vihreä kuula -pipareita. 

Nosta taikina noin puolituntia ennen leivontaa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leivo piparkakut jauhoja apuna käyttäen, aseta jokaisen piparin keskelle puolikas vihreä kuula ja paista n. 5 min uunin keskitasolla. Sirottele pinnalle tomusokeria. 



Ei kommentteja