Mausteinen piparkakkutaikina


Piparkakkutaikinaa kaulittuna pöydällä.

Rakastan piparkakkuja! Varsinkin ohuet ja rapsakat piparkakut, missä mausteita ei ole säästelty, ovat suuri heikkouteni. Toisaalta, voiko täydellisten piparkakkujen syömistä edes kutsua heikkoudeksi?





Viime vuonna kehitin mielestäni hyvän taikinan tehdessäni Joutsan Marttojen Pötyä pöytään -näyttelyyn piparkakkuja. Versio oli hyvä sellaisenaan, musta- ja maustepippurin antaessa potkua, mutta muovasin reseptiä vielä hieman tiukemman maun saamiseksi.

Piparkakku-ukkojen käsissä on mantelit.

Mausteiset piparkakut

  • 250 g tummaa siirappia

  • 1 dl taloussokeria

  • 1 tl jauhettua inkivääriä

  • 1 mm jauhettua mustapippuria

  • 1 mm jauhettua maustepippuria

  • 1 tl jauhettua neilikkaa

  • 0,75 tl jauhettua pomeranssinkuorta

  • 1 rkl hienoa kardemummaa

  • 2 rkl jauhettua kanelia

  • 200 g voita (laktoositon)

  • 0,5 dl kuohukermaa (laktoositon)

  • 1 kpl kananmunaa

  • 1,5 tl ruokasoodaa

  • 9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

  • jauhoja leivontaan


Mittaa siirappi, mausteet, voi ja kerma isoon kattilaan. Kiehauta ja nosta jäähtymään. Kun seos on lähes huoneenlämpöinen, vatkaa sekaan kananmuna ja ruokasooda. Lisää lopuksi jauhot kahdessa tai kolmessa erässä puuhaarukalla sekoittaen.

Jaa taikina kahteen osaan ja painele n. 1 cm paksuisiksi levyiksi leivinpapereiden välissä. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi vuorokaudeksi.

Nosta taikina noin puolituntia ennen leivontaa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leivo piparkakut jauhoja apuna käyttäen ja paista n. 5 min uunin keskitasolla.

Katso myös muut piparkakkureseptit tästä linkistä.

Ei kommentteja