Näin teet pitkään hyvänä pysyvät joulukukka-asetelmat

joulukukka-asetelma


Rakastan tehdä erilaisia joulukukka-asetelmia! Jouluistutusten tekemisen makuun pääsin jo pienenä tyttönä, kun osallistuin Joutsan kansalaisopiston joulukukkakurssille.

Näyttäviä asetelmia saa aikaiseksi käyttämällä esimerkiksi vanhoja emalisia kattiloita ja vateja. Riippuen astiasta, se kannattaa vuorata varmuudeksi muovipussilla, ja leikata ylimääräiset reunat pois. Jos mahdollista, pohjimmaiseksi on hyvä laittaa pieni kerros soraa ja pieniä kiviä salaojaksi. Tämän päälle kaadetaan kukkamultaa, mihin kukat istutetaan.


joulukukka-asetelma


Kukat voi valita mieleisensä mukaan, mutta itse valitsen yleensä yhden vihreän ja yhden tai pari värikästä kukkaa. Vihreänä toimii hyvin esimerkiksi pieni valesypressi tai kuusentaimi. Kukkina joulutähti ja hyasintti ovat ne klassisimmat, mutta tulilatvat ovat myös erittäin kestäviä ja pitkään kukkivia.


Sipulikukissa on huonona puolena se, että ryhmäistutuksissa ne tahtovat kukkia nopeasti ennen aikojaan. Sipulikukat saavat monesti myös liikaa vettä, jolloin ne kasvavat hurjan pitkiksi. Tähän minulla on yksi pieni kikka, millä saat joulukukka-asetelman pysymään freesinä koko joulukuun.
Ratkaisu on oma, erillinen istutusosio ryhmäistutuksessa. Tälläisen saa helposti tehtyä tyhjästä, hieman isommasta kannellisessa jogurttipurkista.

Kukkineet sipulikukat on helppo vaihtaa uusiin ilman suurempia toimenpiteitä, tai vaihtoehtoisesti peittää kolon kannella ja sammaleella. Samalla muita ryhmäistutuksen kukkia voi huoletta kastella, joten tällä tavoin toteutettu istutus on erittäin pitkäikäinen.

Tällä kertaa tein asetelman Lidlin kukista. Ostin yhden jouluruusun ja hyasintin lasisessa kipossa. Lasikiposta saa kivan tuikun laittamalla sen sisään paristolla toimivan led-kynttilän.



Jouluinen kukkaistutus erillisellä sipulikukkakaukalolla

Kukkaistutukseen tarvitset:

  • iso istutusastia, esim. vanha vati tai kattila
  • muovipussi astian pohjalle
  • hieman soraa tai sepeliä ruukin pohjalle (ei välttämätön)
  • kukkamultaa
  • isohko kannellinen jogurttipurkki
  • kaksi tai kolme kauemmin kukkivaa kasvia, esim. jouluruusu, joulutähti tai tulilatva. Yksi kasveista voi olla vihreä,  esim. valesypressi tai kuusentaimi.
  • sammalta tai askartelukaupoista saatavaa meriheinää
  • pieni tuikkukippo led-tuikulla tai pieni paristoilla toimiva led-valonauha
  • koristeita, esim. käpyjä, joulukuusen koristeita
  • (lumi-, kulta- tai kimallesprayta)

Vuoraa istutusastia muovilla ja kaada pohjalle soraa. Täytä sen jälkeen puoliksi mullalla.
Aseta kukat ja kannellinen jogurttipurkki haluamasille paikoille. Sipulikukka (esim. hyasintti) tulee myöhemmin siis tähän erilliseen jogurttipurkkiin.
Pikkupurkin reunoja on hyvä jättää muutama milli kannen lisäksi mullan yläpuolelle.



Kaada lisää multaa kukkien multatasolle saakka, niin että muutama sentti istutusvadin reunoja jää vielä jäljelle. Aseta mullan päälle sammalta tai askartelukaupasta saatavaa meriheinää.
Avaa jogurttipurkin kansi ja kaada tarvittaessa hieman hiekkaa tai multaa pohjalle, jotta saat sipulikukan oikealle korkeudelle.

Jogurttipurkin reunoja on hyvä jättää hieman näkyviin ennen sammaleen laittoa.

Jogurttipurkki jää sammaleen kanssa samalle tasolle.


Aseta kukka jogurttipurkkiin ja peitä reunoja sammaleella tai meriheinällä tarvittaessa. Nyt sipulikukka ei saa liikaa vettä ja se on helppo vaihtaa uuteen vanhan lakastuessa. Halutessasi voit kukkimisen jälkeen myös sulkea kolon kannella ja piilottaa sen sammaleen tai heinän alle, jolloin kuihtunut kukka ei häiritse istutuksessa.

Katso tästä video aiheesta:



Hyasintti omassa istutuskaukalossaan.

Hyasintti poistettu ja kolo suljettu kannella.


Ei kommentteja