Pikkujoulukausi lähestyy! Perunamuusin jämistä valmistuu herkullisen mehevän poropiirakan täyte, joten muista tämä ohje seuraavan kerran, kun lounaalta jää yli muusia. Vaikka täytteet vaikuttavatkin hieman askeettisilta, maistuvat ne yhdessä loistavasti.
Kirpakat puolukat tuovat pinnalle ripoteltuna pientä potkua ja korostavat samalla metsäisiä makuja.
Syksyiset piiraat sopivat hyvin myös kasvissosekeittojen kaveriksi. Bongasin ihananat myskikurpitsakeitot Dinner with Reeta ja Kokkaavan isin ruokablogista. Katso myös oma versioni, lämmin myskikurpitsakeitto.
Savuporopiirakka
28 cm piirakkavuoka6-8 hengelle
Suolainen piirakkapohja:
- 1 rkl rasvaa vuoan voiteluun
- 100 g pehmeää voita
- ripaus suolaa
- 1 kpl kananmunaa
- 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 dl ruisjauhoja
Voitele vuoka. Nypi kaikki loput aineet sekaisin ja painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle tasaisesti. Paista pohjaa 200 asteessa n. 8-10 min. Jos käytät metallista piirakkavuokaa, esipaisto ei ole välttämätön.
Savuporotäyte:
- 200 g perunamuusia (esimerkiksi jäähdytetyt jämät edelliseltä ruoalta)
- 150 g kylmäsavupororouhetta
- 2 kpl sipulia
- 2 rkl voita
- 100 g kermajuustoraastetta
Lusikoi perunamuusi esipaistetun piirakkapohjan päälle. Ripottele kylmäsavupororouhe myös vuokaan. Kuulota sipuli voissa hieman ruskeaksi ja kumoa sekin vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Muna-smetanaseos:
- 200g smetanaa
- 1 dl maitoa
- 3 kpl kananmunaa
- 1/3 tl suolaa
- ripaus maustepippuria
- ripaus mustapippuria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada piirakkavuokaan.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä.
Pinnalle paiston jälkeen:
- 1 dl puolukoita
Tarjoa savuporopiirakka jäisten puolukoiden kera.
Ei kommentteja