perjantai 13. huhtikuuta 2012

Donitsit



Haeskelin netistä donitsien ohjetta, ja kaikki olivat lähes yksi ja sama ohje. Joihinkin kyllä tuli kaardemummaa, mutta itse laitoin pelkkää vaniljaa, niin mausta tuli hieman keveämpi.

N. 20 kpl

2 kpl kananmunia
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
2 dl kermaa tai maitoa
2,5 tl leivinjauhetta
n.6,5 dl vehnäjauhoja

40 g sulaa voita

1 litra rypsiöljyä paistamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan kuivat aineet ja nesteet. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan levätä kymmenisen minuttia kulhossa.
Kauli se sitten leivinpaperin päällä vajaan senttimetrin paksuiseksi levyksi ja painele juomalasin avulla ympyröitä, joiden keskelle reiän saa näppärästi vaikkapa pullonkorkilla.



Kuumenna öljy n. 170 asteiseksi. Jos ei ole mittaria, niin kokeile pienellä palalla taikinaa onko rasva tarpeeksi kuumaa. Kun taikina alkaa heti porista öljyssä ja ruskettua, on se sopivan kuumaa. Varo kuitenkin kuumentamasta öljyä liian kuumaksi, ettei se syty palamaan!

Reikäkauha olisi tässä touhussa hyvä, mutta itselläni ei sellaista ollut. Metallinen salaattihaarukka ja paistinlasta toimivat ihan suht hyvin tässä myös.
Paista molemmin puolin muutama minutti ja nosta leivinpaperin päälle hetkeksi valumaan.

Kun donitsit ovat jäähtyneet, voit dipata ne sulaan suklaaseen tai tehdä sokerikuorrutetta paketin ohjeen mukaan - mielikuvitus on rajana!


tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pasha lähes joka makuun



Vinkki: Kokeile kesällä mansikoiden ja muiden marjojen kera! Toimii! :)


Päätin tehdä pashaa joka sopisi mahdollisimman monelle maistelijalle. Joku tykkää syödä sen rusinoiden kera, joku sukaatti-palojen ja mantelirouheen kera.
Pashaa on monen moista versiota ja useissa ohjeissa on kananmunaa. Joissain ohjeissa kananmuna lisätään massaan raakana ja toisissa työläämmissä massaa keitellään ja jäähdytellään.
Itselläni ajatus raa'asta kananmunasta tässä herkussa vie pisteitä ja muu perhe ei pidä rusinoista, joten päätinpä tehdä hyvin yksinkertaisen pashan ilman munia, rusinoita ja mantelirouheita.
Jokainen voi sitten itse lisäillä annokseensa mitä haluaa.

Jos oikein ronkeliksi haluaa ruveta, niin halutessaan voi jättää myös sitruunan pois ja lisätä vaniljasokeria 1 tl, niin saat vaniljaista pashaa.
Kokeilemisen arvoinen ohje myös kesällä makeiden mansikoiden kera!

Tästä massasta saat yhden 1/4 kahvinsuodatinpussin verran valmista tuotosta.

Pasha lähes joka makuun


  • 2,5 dl kuohukermaa
  • 100 g pehmyttä suolatonta voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g rahkaa (itse suosin pehmeämpiä ja rasvaisia Andechser NATUR-rahkoja tai Rainbow kermarahkaa)
  • 1-2 rkl sitruunanmehua
  • ripaus sitruunan raastettua kuorta



Vatkaa kerma vaahdoksi ja sen jälkeen myös pehmyt voi ja sokerit toisessa kulhossa.
Lisää voi-seokseen myös rahka ja sitruunan mehua ja kuorta.
Viimeisenä sekaan aiemmin vatkattu kerma.
Kaada pasha-massa suodatinpaperilla vuorattuun pieneen siivilään, kahvisuodattimeen tai pashamuottiin ja peitä kelmulla. Aseta alle syvä lautanen, ettei jääkaappi likaannu.
Massa saa valua jääkaapissa puoli vuorokautta ja on valmis kumottavaksi.
Nautiskele makusi mukaan esim. tuoreiden hedelmien tai perinteisesti rusinoiden kanssa.