Monien juhlien suolainen tarjottava on voileipäkakku, ja en kyllä ihmettele yhtään että miksi. Kakkumuodossa leipä on ruokaisampi ja koristeellisempi, joten sitäkin kautta se tuo juhlapöytään oman lisänsä.
Perusmakuina on yleensä tarjolla liha- tai kala, ja pääraaka-aineena kinkku ja lohi taitavat olla niitä ikisuosikkeja. Itse päädyin tekemään ristiäisiin vain lihavioleipäkakun ja seurakseen se sai vuohenjuustopiirakan, joka kelpasi niille, jotka eivät lihaa syöneet.
Perinteisen kinkun tilalle valitsin maukkaan suolalihan, joka ei nimenä ehkä ole niin houkutteleva, mutta maultaan juuri loistava voileipäkakkuun. Suolalihasta on monenlaisia versioita, enkä tässä siis tarkoita sellaista tönkkösuolattua kuivalihaa, vaan kauppojen leikkeleosastolta saatavaa naudan paistilihaleikkelettä.
Itse valmistan voileipäkakut monesti tavallisista paahtoleivistä, joista poistan kovat reunat ensin veitsellä. Leivät ladotaan vieri viereen ja mehevä täyte hoitaa samalla myös kostutuksen, joten erikseen sitä ei tarvitse tehdä lihaliemillä tai muilla nesteillä.
Parhain ja kaunein voileipäkakun kuorrutus tulee mielestäni tuorejuustosta ja vispistä. Sekoitussuhteena käytän purkki/per purkki, eli n. 200 g tuorejuustoa ja 2 dl vispiä. Tästä saa kauniin kermamaisen massan, jota voi myös pursottaa.
Erilaiset salaatit ja yrtit sopivat kakkujen päälle ja tuovat raikkautta ja väriä. Vihannesosastolta saa nykyisin erilaisia salaattiamixejä, joita käyttää vaivattomasti myös voileipäkakun koristeluun.
Monesti ohjeissa kerrotaan, että kakkua pitää varata sentti tai pari per vierailija, mutta kakkua tehdessä tämä tuottaa päänvaivaa, kun ei hahmota kuinka monta leipää pitää ostaa. Itse olen laskenut jokaista vierasta kohden yhden leipäviipaleen, ja kakusta on tullut riittävä, sillä tuhdit täytteet lisäävät ruokaisuutta.
Lihavoileipäkakku naudanlihasta
n. 30 henkilölle
- 700 g paahtoleipää
- 700 g ruispaahtoleipää
Täyte 1
- 500 g tuorekurkkua
- 1 tl suolaa
- 500 g kreikkalaista jogurttia
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- mustapippuria
- minttua
Täyte 2
- 340 g suolalihaa
- 3-4 kpl kevätsipulia
- 250 g maustekurkkukuutiota
- 3 dl majoneesia
- 300 g creme fraichea
- suolaa
- mustapippuria
- puoli punttia persiljaa
Kuorrute
- 4 dl vispiä
- 400 g tuorejuustoa
Koristelu
- suolalihaa
- salaattia, herneenversoja
- viinirypäleitä
- kurkkua
Poista leivistä reunat. Valmista kurkkutäyte raastamalla kurkut ja ripottelemalla raasteen sekaan suola. Suola itkettää kurkusta nestettä pois, jolloin täytteestä ei tule niin vetinen. Laita kurkkuraaste valumaan keittiöpyyhkeellä vuorattuun siivilään n. 30 minuutiksi. Puristele vielä keittiöpyyhkeen sisässä kurkuista suurimmat mehut pois.
Sekoita itketetty kurkkuraaste paksuun kreikkalaiseen jogurttiin, johon on lisätty valkosipulimurskaa, ja ripaus minttua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Hienonna lihatäytteen lihat veitsellä pieneksi. Silppua kevätsipulit ohueksi siivuksi ja yhdistä liha, sipuli ja maustekurkkukuutiot majoneesin ja creme fraichen kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sekaan persiljasilppua.
Lado leipäviipaleista (vaaleaa) 1/4 tarjoiluvadille. Leipäkerroksia tulee kakkuun neljä ja täytekerroksia kolme.
Kaada puolet lihatäytteestä leipien päälle ja levitä tasaiseksi. Lado toinen kerros leipiä päälle (tummaa).
Kaada niiden päälle kurkkutäyte ja lado kolmas kerros leipää päälle (vaalea).
Lusikoi loput lihatäytteestä päälle ja aseta viimeiset leivät tämän päälle. Kiedo kakun päälle tuorekelmua ja aseta se jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tekeytymään. Käytä peltiä tai isoja kirjoja kakun päällä painoa, jolloin kakusta tulee tasaisempi.
Koristelu
Vatkaa tuorejuusto ja vispi yhdessä vaahdoksi. Poista kakku kelmuista ja leikkaa kakun reunat tasaiseksi veitsellä.
Levitä osa tuorejuustovaahdosta kakunpäälle lastan avulla. Käytä loppuosa pursotuksiin. Koristele suolaliharullilla, salaatilla, yrteillä ja viinirypäleillä.
Ompa kaunis voileipäkakku! :)
VastaaPoistaHerkullisen näköinen voileipäkakku! ?
VastaaPoistaKiitos ihanat! <3 :)
VastaaPoistaMinkä kokoinen tämä on suurinpiirtein?
VastaaPoistaAjattelin tehdä tämän synttäreille. Neliövuokaan.
Suurinpiirtein n. 37 cm x 28 cm. Reunoista hieman pyöristetty tuossa minun tarjottimella. :)
VastaaPoistaKiitos vastauksesta! Tuo auttaakin paljon <3
VastaaPoistaTämä se taitaa olla :-), herkullisen näköinen ja hyvät täyttet. Onkos kalavaihtoehtoa :-)?
VastaaPoistaTäytyykin ottaa asiaksi tehdä kalaresepti myös joku kerta. :)
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaTämä voileipäkakku on tullut tehtyä jo parikin kertaa ja tästä on tullut suosikki voileipäkakku ohje. Vielä kävi niin, että minulta tilattiin kyseinen voileipäkakku.
Mutta tässä tuli mieleen sellainen, että miten teen tästä vähälaktoosittoman tai laktoosittoman?
Hei Heidi ja ihana kuulla kivaa palautetta! :)
VastaaPoistaEn ole laktoositonta kreikkalaista jogua nähnyt, mutta Lidhal turkkilaista kylläkin. Se on myös paksua ja maku ei niin paljoa eroa, etteikö sitä voisi käyttää korvaavana. http://www.lindahlsab.dk/tuotteet/jogurtti/turkkilainen-jogurtti-laktoositon-500-g.aspx
Oma tuorejuustosuosikkini on Philadelphia, ja sitäkin löytyy nykyisin laktoositon versio.
Creme franchise, esimerkiksi laktoositonta Arla Lempiä,https://www.arla.fi/tuotteet/arla-lempi/creme-fraiche-28-pct-laktoositon-200g-466972/
Ja vispikerma toki myös luonnollisesti vaihdettava laktoosittomaan.
Toivottavasti tästä oli apua. :)
Ja Felixin kruunumajoneesi taitaa olla laktoositon?
VastaaPoistavastauksesi auttoi todella paljon.
Joo, se on maidoton/laktoositon. :)
VastaaPoistaKiitos vielä, että olet jaksanut minua auttaa, kun olen esittänyt kysymyksiä. Pakko vielä hehkuttaa, että olet osannut todella herkullisen hyvää voileipäkakkua tehdä. Ja tätä on kehuneet monet muutkin, jopa sellaiset, jotka eivät tykkää voileipäkakuista!
VastaaPoistahttp://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2017/04/kakkuja-kakkuja-kakkuja-tilaustyo.html
Kiva että olen voinut olla avuksi ja tosi kiva kuulla palautetta. <3 Hyvää vappua! :)
VastaaPoistaIhanan näköinen voileipäkakku,yritän seuraavalla kerralla ihan ite samaan.T Lapin mies
VastaaPoistaTarvitseeko kostuttaa mitenkään?
VastaaPoistaEi tarvitse kostuttaa. Täytteistä tulee tarpeeksi kosteutta leipiin kun antaa kakun mehevöityä yön yli jääkaapissa täytön jälkeen.
Poista