Suklaiset mämmikakut


Suklaiset mämmikakkut


n. 16 kpl muffinivuoissa, n. 8 kpl paistonkestävissä annosvuoissa tai 1 kakku irtopohjavuoassa (halkaisija n. 24 cm)

150 g voita
200 g tummaa suklaata
3 kpl kananmunaa
0,75 dl sokeria
250 g mämmiä
puolikkaan appelsiinin mehu
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata voi ja lisää pienitty suklaa sekaan. Anna sulaa sillä aikaa kun vatkaat munat ja sokerit toisessa kulhossa vaahdoksi.
Mittaa toiseen isoon kulhoon mämmi, appelsiinimehu, jauho ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
Kaada mämmiseoksen joukkoon n. 1/3 munavaahdosta ja sekoita varoen seos sileäksi.
Lisää sitten loput munavaahdosta ja sula suklaaseos mämmin joukkoon ja kääntele varovasti taikina tasaiseksi.
Älä sekoita tai vaivaa liikaa, vaan nostele ilmavasti kumilastalla.
Annostele taikina muffinivuokiin n. 16 kpl tai voitele 8 uuninkestävää annosvuokaa (n.3 dl vetoisia).
Taikinaa voi laittaa aika paljon, ainakin 2/3 vuoasta, sillä nämä eivät turpoa niin paljoa kun muffinit.
Voit halutessasi kelmuttaa kupit ja laittaa jääkaappiin odottamaan ruokailua, sillä nämä ovat parhaita vielä lämpimänä. Voit myös pakastaa kupit.

Ota huomioon, että kylmäsäilytyksestä uuniin laitettaessa paistoaika pitenee muutamalla minutilla.

Paistoajat:

Mutakakun kanssa paistoajat ovat aika uuni- ja makukohtaisia. Jos et pidä niin löysähköstä keskustasta, paista hieman pidempään. Puinen cocktailtikku on hyvä apuväline kypsyyttä kokeiltaessa. Uuni 200 astettaMuffinivuoat n. 15 min, keskitasollaKeraamiset annosvuoat n. 20 min, hieman keskitasoa alempanaKakku n. 35 min, alatasolla
Kun tulee paiston aika, lämmitä uuni 200 asteeseen.
Paista keskitasolla n. 15 minuuttia pieniä muffinivuokia tai n. 20 min pienissä annosuunivuoissa.
Taikina on pehmeää kypsyttyäänkin, joten älä turhaan korvenna kakkusia liian kauan ettei suklaa pala.
Tarjoa appelsiinilla höystetyn mascarponevaahdon kanssa tai vanilja- tai tiikerijäätelön kera.

Kakun voi tehdä myös yhdeksi isoksi esim. irtopohjavuoassa. Paistoaika on silloin n. 35 min.
Jos kakku alkaa tummumaan liikaa paiston aikana, peitä se leivinpaperilla.

Mascarponevaahto

2 dl vispikermaa
250 g mascarpone-tuorejuustoa (paremman puutteessa kelpaa myös Philadelphia-tuorejuusto)
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vatkaa vaahdoksi.Oman maun mukaan voi jättää hieman löysähköksi, tai vatkata hieman paksummaksi
Appelsiini kannattaa raastaa hienoimmalla terällä. Laita raastimen pintaa vasten tuorekelmu, niin raastettu hieno kuori on helpompi saada pois teristä.
Anna vaahdon tekeytyä jääkaapissa mielellään noin puolituntia.


Ei kommentteja