Runo syötävässä muodossa - Jäätynyt Runeberg


Kohta on taas suomalaisen runouden isän juhlapäivä ja sain ajatuksen Runebegin tortun tuunaamisesta. Tämä resepti kihisi takaraivossani monta päivää, ja täytyy sanoa että loputulos miellytti. Tätä "runoa syötävässä muodossa" täytyy tehdä vielä toinenkin tällä viikolla.



Pohjan tein gluteenittomista mantelijauhosta, joita löytyy nykyisin melkein kaikista päivittäistavarakaupoista. Vaihtoehtoisesti voit oikaista ja murentaa 2-3 valmista torttua murumassaksi ja painella sen vuoan pohjalle.
Kakun voi tehdä pakastimeen etukäteen, ja kun on syömisen aika, muistaa nostaa kakun noin puolituntia ennen huoneenlämpöön pehmentymään. Koristeet kannattaa myös laittaa vasta ennen tarjoilua.
Käytin kokoamiseen pientä 18 cm kokoista irtopohjavuokaa. Isompaakin vuokaa voi toki käyttää, mutta kakusta tulee litteämpi ja pohjan paistoaika voi olla lyhyempi.
Vadelmakastike suurustetaan hieman psylliumjauheella, joka hyytelöytyy itsestään, kun antaa nesteen seistä n. 10 min. Psyllium on ratamonsiemenistä tehtyä, erittäin kuiturikasta ja mautonta jauhetta, jota voi käyttää kuitulisänä päivittäin esim. jugurteissa, puuroissa ym ja parantamaan gluteenittomien leivonnaisten rakennetta. Tätäkin löydät monista päivittäistavarakaupoista.




Jäätynyt Runeberg - jäätelökakku

Gluteeniton

18 cm irtopohjavuoka, 6-10 hengelle


Pohja

  • 75 g pehmeää voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 kananmuna
  • 1, 5 dl mantelijauhoa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl kardemummaa jauhettuna
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua vaniljaa


Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri sekaisin. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki.
Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
Lusikoi taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan esim. pitkulainen leipävuoka tai pyöreä irtopohjavuoka.
Paista 175 asteessa n. 20-25 min. Jäähdytä.

Kakkupohjan kostutus

  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl arrakkipunssia tai rommia
  • 1 tl sokeria


Runebergin jäätelö


  • 1 prk (304ml) kondensoitua maitoa/sokeroitua maitotiivistettä
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus vaniljaa
  • ripaus kanelia
  • 0, 5 tl jauhettua kardemummaa


Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vatkaa vaahdoksi kerman tapaan.

Vadelmakastike


  • 2 dl vadelmasosetta, esim. Bonne (mielellään ilman siemeniä, eli paseerattua)
  • 0,5 dl tomusokeria
  • 4 rkl arrakkipunssia tai rommia
  • 0,5-1 tl psylliumjauhetta


Sekoita vadelmasoseen sekaan kaikki aineet ja anna seisahtaa n. 10 min. Varaa tästä määrästä reilu 1 dl jäätelömassan sekaan raidoiksi ja loput vajaa desi kakun koristeluun.

Koristeluun

  • 2 dl vispikermaa
  • loput vadelmakastikkeesta
  • marenkeja
  • manteleita
  • vadelmia


Kasaaminen


  1. Aloita jäätelökakun tekeminen kakkupohjasta. Kun kakku on paistettu, kostuta se vesi-arrakkipunssiseoksella ja anna jäähtyä. Vaihtoehtoisesti korvaa kakkupohja 2-3 kpl valmiita torttuja, jotka murennat ja painelet leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
  2. Valmista jäätelömassa ja vadelmakastike. Kaada n. reilu desi vadelmakastiketta jäätelömassan sekaan ja lusikoi seos kakkupohjan päälle. Säästä loput kastikkeesta koristeluun. Raidat tulevat esiin leikatessa, kun et enää pahemmin sekoittele jäätelömassaa, kun olet vadelmakastikkeen kaatanut sekaan kulhoon. Pakasta yön yli.
  3. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön pehmenemään (20-30 min ennen). Kun kakku on pehmennyt, on se helpompi irroittaa vuoasta.
  4. Lusikoi reunoille valumaan vadelmakastiketta. Keskelle kermavaahtoa ja päälle marenkeja ja vadelmia, sekä manteleita. Kermaa ei kannata makeuttaa sillä marengit ja jäätelökakku itse ovat tarpeeksi imeliä.


Jäätelömassa on helppo valmistaa.

Lusikoi jäätelömassa ja vadelmakastike kakkuvuokaan.








Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos. :) Marengeilla, tuoreilla marjoilla ja kakkupitsillä saa ihmeitä aikaan. :D Mulla jäi yli eräästä kakuntekeleestä tuota kultaista pitsiä ja nyt olen vähän joka jälkiruokaan sitä pieninä paloina tökkinyt koristeeksi. :)

      Poista
  2. "Kaikista upein jäätelökakku mitä olen ikinä nähnyt, eihän tuota raaski edes syödä!" Tuumaa 5v tyttäreni. Oikeassa taisi olla :) tätä täytyykin kokeilla (oikaistuna versiona, enkä noin upeasta ulkomuodostakaan mene kyllä takuuseen ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sydämeni sulattava kommentti, kiitos. :) <3

      Poista
  3. Onpa hauska idea ja mielettömän makee Runeberg- kakku. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. :) <3 Tämä jätskiversio vie kyllä maistuu mulle paremmin kuin se tavallinen leivos. :)

      Poista
    2. Mikähän tuo vie tuolla välissä oli... :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit