Siskot kokkailee ja tulos on tämä

Perunaraaste ja pekoni tuovat  sienipiirakkaan ruokaisuutta. 

Olen lasten kanssa ollut tässä jo muutaman päivän talvilomareissulla Keski-Suomessa tapaamassa ystäviä ja sukulaisia. Täytyy sanoa,  että pienten vilperttejen kanssa isomummolla kyläily pitää äidin ainakin liikkeellä,  sillä vanha talo kaappeineen,  lasiesineineen ym. tavaroineen inspiroi lapsia ihan kiitettävästi.




Tänään käväisimme siskoni luona (joka myös on kokki) kylässä ja tekaisimme suolaisen piirakan kahvin seuraksi. Pakastimesta kaivetut isän keräämät kantarellit saivat seurakseen pekonia ja perunaa ruokaisuutta lisäämään.

Naputtelen tätä tekstiä kännykällä, kun en kannettavaa viitsinyt mukaan ottaa. Ulkoasu ja kuvat ovat siis tämän pienen luurin aikaansaannoksia tällä kertaa.

Kantarelli-pekonipiirakka


Pohja:

100 g pehmyttä voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl vettä

Täytteet:

170 g pekonia pienittynä
n. 0.5 l kantarelleja
1 pieni sipuli kuutioituna
3-4 kpl keskikokoisia jauhoisia perunoita raasteena
n. 0,5 dl persiljasilppua
0,5 dl parmesaaniraastetta

Muna-kerma piirakan päälle:

3 kananmunaa
150 g ranskankermaa
1 dl kermaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Nypi kaikki pohjan aineet, paitsi vesi sekaisin. Viimeisenä kykmä vesi sekaan ja nosta taikina hetkeksi jääkaappiin. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Painele taikina pyöreään vuokaan, painele haarukalla taikinaan  muutama reikä ja paista 10 min. keskitasolla.

Valmista sillä välin täytteet. Kuori ja raasta perunat,  pilko sipuli. Huuhtele/putsaa ja pieni kantarellit tarvittaessa.

Kaada sienet kuumalle,  kuivalle pannulle ja haihduta niistä nestettä pois n. 10 min. Kaada sienet sivuun odottamaan ja paista seuraavana pannulla pekonosilppu. Kun pekonit kypsiä, nostele ne sienien kanssa sivuun.

Älä kaada pekonista tullutta rasvaa pois, vaan kiepauta sipulikuutiot ja perunaraaste siihen. Kypsennä n. 5 min ja mausta suolalla ja pippurilla.

Nosta taikinavuoka uunista ja kaada sieni-pekoni ja perunaseokset sen päälle.
Ripottele pintaan parmesaaniraasteetta ja persilkasilppua.

Valmista muna-kermaseos. Sekoita munien rakenne rikki ja lisää muut aineet. Kaada piirakan päälle ja paista uunin alimmalla tai toisiksi alimmalla tasolla uunista ja vuoasta riippuen n. 30 min.



4 kommenttia

  1. Niin ihanan näköistä.:) Täällä yksi sienifani, ja erityisesti kantarellit... Nam!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä kantatellipiirakkaa kehtaa tarjoilla vieraillekkin. :) Itse tykkään sienien mausta, mutta rakenteen sietämisessä on vielä opettelua. Piirakassa erityisesti nuo kantarellit ovat huippuja, koska eivät ole niin limaisia kuten jotkut muut sienilajikkeet. :)

      Poista
  2. Oih,kantarelleja! Täältä saa hyvin vaikka minkälaisia sieniä(kasvatettuja tietenkin) mutta jos vielä sais kantarellejakin...namin näköinen piirakka.

    VastaaPoista