Mansikkaa makeaa - vinkkejä mansikkakauteen



Olimme reilun viikon Keski-Suomessa kotikonnuillani käymässä. Säät sattuivat hyvin kohdilleen ja saimme nauttia auringosta ja lämmöstä riittämiin. Kun lämpöä piisasi, kypsyivät myös mansikat hurjaa tahtia.

Isäni oli tehnyt mansikkatunnelin muovisista sähköputkista, joiden päälle oli viritetty marjaverkkoa. Todella kätevä ratkaisu suojata marjat linnuilta ja tunneli oli sen verran iso, että sinne mahtui hyvin myös poimimaan marjat verkkoa purkamatta.
Mansikat säilyvät linnuilta koskemattomina "mansikkatunnelissa" ja poimimaankin mahtuu hyvin.

Omat marjani ovat olleet ilman verkkoa ja vikkelät linnut kerkeävät aina syödä puolet sadosta, vaikka olenkin niitä koittanut hämätä punaiseksi maalatuilla kivillä. Punaiset kivet eivät saa lojua marjamaalla koko kesää, vaan niiden laitto on osattava ajoittaa siihen hetkeen, juuri ennen kuin ensimmäiset mansikat kypsyvät. Tämän kikan toimivuus on hieman vaihteleva, sillä varikset ovat ainakin sen verran fiksuja kavereita, että oppivat nopeasti erottamaan kaukaakin, mikä on kivi ja mikä oikea mansikka.

Mummon pakastimeen sujahti myös muutamat mansikat talven varalle, ja viipaloinnin hoitivat reippaasti pienemmät apurit kananmunansiivutinta apuna käyttäen. Mansikoita meni monta litraa pakkaseen leikin varjolla, ja lapsille meinasi jopa tulla riitaa siitä, kuka saa milloinkin siivuttaa. Kaksivuotiaskin sai hienosti viipaloitua siivuttimella, ja mikä parasta, ei ole pelkoa haavoista, kun veitsiä ei tarvita.

Alla pieni viedeopätkä siitä, kuinka isomummon luona mansikat saatiin pakastuskuntoon.







Kesä ei ole mitään ilman mansikkakakkua. Niinpä teimmekin eräs päivä keksipohjaisen kakun, jossa oli tuorejuustotäyte ja pinnalla tuoreita mansikoita kiilteen kera.
Rakastan pehmeitä kakkutäytteitä, joten liivatetta en käyttänyt kuin sen verran, että kakku pysyi kasassa. Jos haluaa jämäkämmän rakenteen, kannattaa reseptiin lisätä vielä yksi liivatelehti.





Mansikka-juustokakku

Pohja:

  • 350 g kaakaotäytekeksejä (esim. Domino tai Oreo)

  • 60 g voisulaa

Juustotäyte:

  • 175 g tuorejuustoa

  • 2 dl vispiä

  • 0,5 dl sokeria

  • 0,5 tl vaniljasokeria

  • 100 g valkosuklaata

  • 3 liivatetta

  • 1 rkl vettä

Mansikkapäällys:

  • n. 2 litraa mansikoita

  • 3 dl vettä

  • 1,5 dl hyytelösokeria

  • 0,5 tl vaniljasokeria

Koristeluun:

  • valkosuklaata

Murenna keksit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimen avulla pieneksi muruksi. Lisää sula voi ja sekoita.

Painele massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmista täytteen.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Sulata suklaa sulatuslämmöllä mikrossa tai uuninkestävässä astiassa 50 asteisessa uunissa.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sen jälkeen sekoita samoilla vispilöillä tuorejuusto valkosuklaaseen. Puristele liivatteet liotusvedestä ja kiehauta 1 rkl vettä ja lisää liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana valkosuklaa-tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Nostele kermavaahto parissa erässä joukkoon.

Kaada juustomassa keksimurupohjan päälle ja nosta takaisin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Viipaloi mansikat jähmettyneen kakun päälle.

Tee kiille. Kiehauta vesi, lisää hyytelösokeri ja vaniljasokeri. Sekoita ja kiehauta uudelleen. Nosta jäähtymään pois liedeltä. Seos on valmis kaadettavaksi, kun se alkaa hieman sakenemaan kattilassa. Liian kuumana ja ohuena lientä ei kannata kaataa marjojen päälle, sillä muuten se ei pysy mansikoiden pinnassa ja saattaa valua kokonaan pois vuoasta.

Anna seistä vielä tunti jääkaapissa. Ennen tarjoilua poista vuoasta ja koristele valkosuklaalla.


4 kommenttia

  1. Oi, nam ! Näyttääpä hyvältä. ? Mansikat ovat kyllä niin hyviä, että täytyypä kokeilla reseptiä!

    VastaaPoista
  2. Upea mansikkatunneli ja herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
  3. Mansikat on kyllä parasta tuoreena, myös kakun päällä. <3 :)

    VastaaPoista
  4. Hih, eikö olekin näpsäkkä tunneli. :D

    VastaaPoista