Jouluinen pullapiirakka



 

Piparipullat ovat monelle tuttu jouluherkku, ja tämän perinteen pohjalta syntyikin pullapiirakka, minkä pintaa koristaa pienet piparkakut. Pullapohjaan käytetään kardemumman lisäksi ripaus pomeranssinkuorta ja täytteessä maistuu appelsiini.

 

Jouluinen pullapiirakka


2 kpl halkaisijaltaan 32 cm vuoissa

Pohja:



  • 2,5 dl täysmaitoa

  • 0,75 dl taloussokeria

  • 2 tl kardemummaa

  • 0,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta

  • 1 pss (11g) kuivahiivaa

  • 1/5 tl suolaa

  • 120 g pehmyttä voita

  • 1 kpl kananmunaa

  • n. 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja


Täyte:



  • 3 dl appelsiinitäysmehua

  • 1 dl paistonkestävää kreemijauhetta

  • 1/3 tl jauhettua kanelia


Lisäksi:



  • 200 g piparkakkutaikinaa

  • voita vuokien voiteluun

  • kananmunaa voiteluun


 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää sokeri, mausteet, puolet jauhoista hiivan kera, ja sekoita. Lisää kananmuna ja pehmyt voi, sekä loput jauhot. Vaivaa n. 10 min, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta, eikä ole enää tahmeaa.

Jaa taikina kolmeen samankokoiseen osaan. Kahdesta tulee pohjat ja yksi pala käytetään koristeluun.

Kaulitse kaksi taikinapalaa ohuiksi ympyröiksi ja asettele ne kukin omaan voideltuun piirakkavuokaan.

Sekoita appelsiinimehu, kaneli ja kreemijauhe ja vatkaa massaa n. 5 min. Levitä molempien piirakoiden päälle (puolet ja puolet).

Kaulitse piparkakkutaikina ja painele siitä pieniä piparkakkuja muotin avulla. Asettele ne piirakoiden päälle.

Muovaa yli jääneet piparkakkutaikinan rippeet kahdeksi pitkäksi pötköksi (vuoan ympärysmitta)

Jaa viimeinen taikinapallo kahtia ja tee molemmista pitkät taikinatangot. Pituus on oltava kaksi kertaa piirkkavuoan ympärysmitta. Taita pullatangot kahtia ja kieputa piparkakkutaikinatankojen kanssa kierteelle. Asettele pötköt kiertämään piirakan reunaa.

Anna piirakoiden levähtää liinan alla vielä n. 10-15 min.

Voitele kananmunalla ja paista 175 asteessa n. 25 min.

 





 

 

Ei kommentteja