Pehmeät kahden sipulin sämpylät





Sämpylät ovat ihania. Ne maistuvat aamiaisella, välipalana, iltapalana, lounaalla ruoan kanssa... Oma suosikkini tällä hetkellä on vaalea vehnätaikina, johon lisään makuja tilanteen mukaan. Pieni tilkka täysmaitoa taikinapohjassa antaa hieman pehmeämmän maun ja rakenteen, joten se kannattaa lisätä, jos maitoa pystyy käyttämään, mutta maidon voi toki korvata myös vedellä tai oluella.
Vaaleaa perustaikinapohjaa on helppo varioida eri mausteilla ja yrteillä.

Olen leiponut taikinan suoraan sämpylöiksi vaivaamisen jälkeen, joten välikohotuksen pois jättäminen nopeuttaa myös sämpylöiden valmistumista.


Kahden sipulin sämpylät


n. 30 kpl

 

  • 4 dl kädenlämmintä vettä

  • 1 dl kädenlämmintä täysmaitoa

  • 0,5 rkl merisuolaa

  • 2 rkl hunajaa

  • 1 tl sipulijauhetta

  • 1 tl valkosipulijauhetta

  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa tai tuoretta maun mukaan

  • 3 rkl öljyä

  • 1 pss kuivahiivaa

  • n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja


 

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Kaada lämmin vesiseos yleiskoneen kulhon pohjalle, jossa on valmiiksi mitattuna, hunaja, suola, sipulijauheet, persilja ja öljy.

Sekoita kuivahiiva 1/3 jauhoja ja lisää se nesteen sekaan. Sekoita hetki ja lisää sitten loput jauhot. Vaivaa taikinakoukuila n. 15 min.

Kaada taikina pöydälle. Voit käyttää apuna pienen ripauksen jauhoja, kun muotoilet taikinan pitkäksi tangoksi ja leikkaa se n. 30 samankokoiseen osaan.

Kohota leivin liinan alla n. 30 min lämpimässä paikassa. paista reilussa 200 asteessa (n.210 C) n. 10 min. Jäähdytä leivinliinan alla, niin saat pehmeitä sämpylöitä.

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit