Menneen ajan joulumarkkinat, Lohja



Tänä vuonna (2017) 23. kerran järjestettävät menneen ajan joulumarkkinat pidetään Lohjan keskiaikaisella kirkonmäellä. Tapahtuma on lauantaina 9.12. klo 10-16 ja sunnuntaina 10.12. klo 11-16 , joten sunnuntaina vielä kerkeää katsastamaan torin tarjontaa ja nauttia monesta ohjelmasta. Tuona aikana ohjelmaa järjestetään mm. Pyhän laurin kirkossa, pääkirjastossa, museolla ja Puu-Anttilassa.
Museolla emme kerenneet valitettavasti käymään, mutta tutustuimme itse markkinatoriin ja kävimme tapaamassa Joulupukkia Puu-Anttilan talossa.



Kaunis, vanha Puu-Anttilan talo sijaitsee keskeisellä paikalla Lohjaa, osoitteessa Suurlohjankatu 2.


Joulupukin postikonttori Puu-Anttilassa.

Väkeä riitti hyvin viimaisesta säästä huolimatta. Kun olimme kierrelleet kojut, menimme vielä katsastamaan Puu-Anttilan avoimet ovet. Paikalla on myös joulupukki,  lauantaina klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 sunnuntaina klo 11.00-12.00 ja 12.30-15.00




Torikauppiailla on tiettyjä kriteerejä, miten pukeutua ja naamioida myyntikojuaan menneen ajan tunnelmaan. Myynnissä ei ole mitä tahansa tusinakrääsää, vaan tuotteiden täytyy olla itsetehtyjä. Tarjolla on paljon ruokaa ja käsitöitä.
Torilla astellessa eteenpäin sieraimiin kantautuu ihania tuoksuja sieltä täältä. Vartaassa kypsyvä sika ja nuotion ympärille asetetut savulohilaudat valtaavat savuisella tuoksullaan koko torin tuulisen sään saattelemana.
Havukranssit ja muut jouluiset tuotteet saa kaikki ostettua näiltä markkinoilta, kunhan vain on ajoissa liikenteessä. Itse menin etsimään havuista tehtyä pukkia, mutta ne olivat valitettavasti jo loppuneet tältä päivältä, sillä saavuimme torille vasta klo 14 jälkeen, kun markkinat päättyvät klo 16.










Onneksi paikalla oli myös Vihtiläinen nahkarukkasia myyvä Käsinetori, jonka lastenrukkaset ovat aivan parhaita ulkokäsineitä mitä tiedän. Meidän pienimmäinen nukkuu monesti tälläiset nahkarukkaset käsissä ja sormet pysyvät lämpiminä. Nahka on hengittävä, mutta silti pitää hyvin myös kosteutta. Sisävuori on 30% merinovillaa ja 70 % teddyä (polyesteria), joten sormet pysyvät kuivina ja lämpiminä.
Aivan parhaat talvirukkaset lapselle. Kädet pysyvät lämpimänä ja rukkaset ovat pitkäikäiset.




Taontatupa Rautarepo esitteli taontaa vanhaan malliin.





Tunnelma kokonaisuudessaan oli ihanan jouluinen ja ihmiset olivat hyvällä tuulella. Oli hienoa, kun tusinakauppiaita ei tosiaan ollut ensimmäistäkään, ja paikanpäältä sai monenlaista käsin tehtyä, kuten esimerkiksi marinoituja valkosipulinkynsiä, hunajaa, palasaippuaa, neulottuja käsineitä, kransseja, piparkakkutaloja ja muita leivonnaisia.

Markkinatorin portit voisivat mukailla myös menneen ajan tunnelmaa?


Parkkipaikalta markkina-alueelle sisäänastellessa olisin ehkä hieman toivonut panostusta enemmän, sillä värikkäät ajoestepuomit eivät oikein sopineet kuvaan. Vanhat seipäät tai muut puiset portit olisivat käyneet teemaan paremmin ja toisivat menneen ajan tuntua enemmän . Tämä saattaisi houkuttaa ohikulkevaa väkeä jopa hieman lisää paikalle. Värikkäät, hieman kulahtaneet puomit toivat enemmänkin ehkä epämääräisen ensikuvan tapahtumasta. Onneksi markkinahumun sisään päästyä käsitys muuttui tyystin. 


Kahvila Liisa sijaitsee Puu-Anttilan pihapiirissä.

Kahvila Liisan tunnelmalliset vanhat ikkunat.


Paikallinen kahvipaahtimo Cafetoria.




Kirkonmäen miljöö luo erityistä menneen ajan tunnelmaa.




Kuokantalo tarjosi vartaassa paistettua sikaa.



Suosittelen käymään Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla, sillä jokaiselle löytyy jotakin. Oheisohjelmaa löytyy konserteista, tarinointiin, hevosajeluun ja kauneimpiin joululauluihin. Välissä voi piipahtaa glögille kojuun tai juoda kahvit Puu-Anttilan pihapiirissä sijaitsevassa kahvila Liisassa.

Menneen ajan joulumarkkinoiden Facebook-sivuilla on hyvin ajankohtaista tietoa, joten kannattaa kurkata sieltä aikatauluja ja ohjelmaa.






Lohjan kaupungin uudet jouluvalot.



Ei kommentteja