Kalkkunavoileipäkakku

Broilerivoileipäkakku



Voileipäkakun tekeminen aloitetaan jo ainakin päivää ennen tarjoilua. Paras tietenkin olisi, jos aikaa on varata jopa kaksi päivää kakun työstämiseen.
Ensimmäisenä päivänä valmistetaan täytteet ja ladotaan kerrokset.
Kasattu kakku annetaan tekeytyä jääkaapissa ainakin 12h pienen painon alla, jolloin rakenne tiivistyy, leipäkerrokset pehmenevät ja maut tekeytyvät.
Puoli vuorokautta kylmässä jähmettynyt kakkupohja on enää kuorrutetta ja koristeita vailla.


Oma tyylini koristeiden suhteen on rehevä, mutta hillitty tyyli toimii myös hyvin. Joillakin voileipäkakun koristelussa on ideologiana se, että se on helppo leikata ja jokaisella syöjällä on samat koristeet.
Itse ajattelen,  että enempi on parempi. Kun reunoille ja päälle käyttää paljon salaattiaineksia, saa ruokaisa voileipäkakku vielä enemmän ulottuvuuksia.
Toinen reuna on runsaampi ja toinen lähes koristuksista vapaa, jolloin jokainen voi ottaa mielensä mukaan palan voileipäkakkua, joko koristuksilla tai ilman.



Kalkkunavoileipäkakku

15-20 hengelle


Tarvitset :



  • pyöreä irtopohjavuoka (halkaisija n. 26 cm)



  • 1 paketti vaaleaa vehnäpaahtoleipää
  • 1 paketti tummaa ruispaahtoleipää
  • tai
  • irtopohjavuokaan itse leivottu leipä


Kalkkunatäyte:


  • 150 g creme fraiche
  • 0,75 dl majoneesia
  • 200 g savukalkkunaleikkelettä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • mustapippuria
  • savusuolaa
  • 1,5 dl kurkkusalaattia
  • ruohosipulia
  • persiljaa

Yhdistä majoneesi ja creme fraiche. Silppua kalkkunaleikkele ja lisää se seokseen muiden mausteiden, yrttien ja kurkkusalaatin kanssa.

Kurkkutäyte:

  • 300 g kurkkua
  • 0,5 tl suolaa kurkkujen itkettämiseen
  • 250 g paksua kreikkalaista jogurttia
  • 1 dl majoneesia
  • 1 kpl keltaista suippopaprikaa
  • mustapippuria
  • tuoretta minttua
  • suolaa


Kuori ja raasta kurkku. Ripottele siihen suola ja nosta raaste puhtaalla leivinliinalla vuorattuun siivilään. Siivilä kannattaa asentaa kattilaan, jonne ylimääräinen mehu valuu. Anna kurkun tekeytyä jääkaapissa n. 30 min.

Valuttamisen jälkeen purista kurkusta vielä lisää pois nestettä liinan avulla. Kaada liemi pois ja yhdistä kurkkuraaste jogurtin ja majoneesin kanssa.

Poista paprikasta kanta sekä siemenet ja kuutioi se myös sekaan.
Mausta mustapippurilla, mintulla ja pienityllä valkosipulinkynnellä. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.
Nosta jääkaappiin odottamaan.

Kasaaminen:

Leikkaa leivistä reunat pois. Osan leivistä leikataan keskeltä halki viistosti, jolloin tulee kolmioita, nämä on helpompi asetella vuoan muotoon.

Vuoraa pohja leivinpaperilla ja asettele ensimmäisen kerroksen vaaleat leivät tiiviisti pohjalle. Kaada puolet kurkkutäytteestä leipien päälle ja levitä se tasaisesti.
Lado tummia leipiä toinen kerros ensimmäisen kerroksen tavoin. Kaada sitten puolet kalkkunatäytteestä.
Lado sitten taas vaalea leipäkerros kurkkutäytteellä ja tumma kerros kalkkunalla. Täytekerroksia tulee yhteensä neljä.

Kieputa vuoan päälle ruokakelmua, jolloin kakku ei kuivetu. Aseta päällimmäiseksi esimerkiksi lautanen minkä päällä on sokeripussi tai muu vatsaava kevyt paino ja nosta kakku jääkaappiin ainakin 12 tunniksi.

Kuorrute:


  • 2,5 dl vispikermaa
  • 90 g tuorejuustoa
  • ripaus suolaa


Kun kakku on tekeytynyt kevyen painon alla puoli vuorokautta, poista se kelmusta ja siirrä tarjoiluvadille.

Valmista kuorrute vatkaamalla tuorejuusto ja vispikerma yhdessä jämäkäksi vaahdoksi. Mausta vatkauksen loppuvaiheessa ripauksella suolaa.

Levitä ohut kerros (2/3 määrästä)  kuorrutetta kauttaaltaan kakun pintaan. Lusikoi loppu massa pursotinpussiin ja pursota muutama täytepallo kakun pintaan, mihin saat upotettua koristeita helposti.
Myös kakun alaosaan voi pursottaa kuorrutehelmijonon koko reunan täydeltä, jolloin siihen saa aseteltua salaatinlehtiä ym. vihreitä helposti.

Koristeluun:

  • erilaisia salaatteja (esim. rucola, punjuurikkaan lehti, suolaheinä)
  • persiljaa
  • timjamia
  • rosmariinia
  • savustettua kalkkunaleikkelettä
  • kurkkua
  • viikunaa
  • suippopaprikaa
  • punaisia viinirypäleitä
  • Punasipulikukka:
  • 1 punasipuli
  • 1 tl öljyä
  • ripaus suolaa
Kuori punasipuli, leikkaa sipulin kanta varovasti, niin että se pysyy pystyssä.
Aloita sitten leikkaamaan sipuliin sektoreita niin, että et leikkaa niitä kokonaan pohjaan saakka, vaan sipulilohkot jäävät muutaman millin leikkaamatta pohjasta.
Leikkaa ensin siis sipuli ylhäältä pöin puoliksi jättäen siis hieman leikkaamatta alhaalta. Leikaa sitten samanlailla ristiin, eli sipuliin muodostuu neljä lohkoa.
Puolita vielä nämä lohkot kerran tai kaksi.
Valuta öljyä varovasti leikattuihin rakoihin.

Ripottele pinnalle suolaa ja paista 150 asteessa kiertoilmassa (tai 175 asteessa normaalissa uunissa)  n. 10 min.
Auo hieman terälehtiä uunista poistulon jälkeen tarvittaessa.
Jäähdytä jääkaappikylmäksi.


Ei kommentteja