kotiliesi

Boheemi vadelma-persikkamoussekakku


Täytekakun ei tarvitse koostua perinteisistä kakkupohjakerroksista, vaan se onnistuu myös charlotte russe -tyylillä. Vuoan reunat ladotaan täyteen ihanan pehmeää kääretorttua ja täyte piilotetaan niiden alle.
Jähmettynyt kakku kumotaan toisin päin ja kuorrutetaan jämäkällä vaahtokarkkikreemillä.

Koristeena voi käyttää mielikuvituksen mukaan ruusuja, marjoja ja macaron-leivoksia, eikä runsautta tarvitse pelätä. Pienet, kauniit yksityiskohdat sinne tänne puolihuolimattomasti asetellussa koristetulvassa tekevät kakusta syötävän boheemin.





Vadelma-persikkamoussekakku

15-20 henkeä
n. 28 cm irtopohjavuokaan

Kääretorttupohja


  • 4 kpl kananmunia
  • 1,5 dl hienoa sokeria
  • 0,75 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta



Väliin


  • 150 g aprikoosimarmeladia


Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää lopuksi kuivat aineet siivilöitynä joukkoon muutamassa erässä varovasti  nostellen.
Paista n. 8 min 200 asteessa.
Anna jäähtyä huoneenlämpöön, kumoa kakkulevy toiselle leivinpaperille ja poista päällimmäinen paperi. Levitä sitten marmeladi kauttaaltaan ja kieputa kääretortuksi. Nosta pötkö jääkaappiin leivinpaperiin käärittynä ainakin tunniksi jähmettymään muotoonsa.


Vaalea kakkupohja


  • 28 cm irtopohjavuoka
  • 2 kpl kananmunia
  • 0,75 dl hienoa sokeria
  • 0,75 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 0,25 dl perunajauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1-2 rkl punssia tai maitoa kostutukseen


Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon yhdistetyt ja siivilöidyt jauhot muutamassa erässä nuolijala tai lusikalla nostellen.

Paista pyöreässä irtopohjavuoassa n. 8 min.
Kostuta jäähtynyt kakkupohja tilkalla punssia.

Valkosuklaatäyte


  • 200 g valkosuklaata
  • 250 g maitorahkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl sokeria
  • 3,5 kpl liivatelehtiä
  • 2,5 dl vispiä
  • 1 prk säilykepersikoita sokeriliemessä
  • 3 rkl säilykepersikoiden lientä


Sulata suklaa kuivassa ja puhtaassa astiassa joko 50-asteisessa uunissa, tai mikrossa sulatuslämmöllä.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Kaada säilykepersikoiden liemi talteen.
Pilko persikat pieneksi silpuksi.
Vatkaa vispi lähes kovaksi vaahdoksi, mutta hieman löysähkö on parempi sekoittaa massan joukkoon.
Kiehauta muutama ruokalusikallinen säilykepersikoiden lientä ja lisää puristellut liivatteet joukkoon.
Yhdistä maitorahkaan sokeri ja vaniljasokeri, sekä valkosuklaa ja kaada liivateseos ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen. Nostele vispivaahto joukkoon.
Lisää persikkasilppu viimeiseksi.

Vadelmatäyte


  • 200 g kotimaisia pakastevadelmia
  • 1 dl sokeria
  • 195-200 g tuorejuustoa
  • 4,5 kpl liivatelehtiä
  • 3 rkl säilykepersikoiden lientä
  • 2 dl vispiä


Sulata ja soseuta kotimaiset vadelmat sokerin kera.  Paseeraa siemenet pois valuttamalla sose siivilän läpi. Nopeiten saat sen aikaan käyttämällä kauhan pohjaa, mitä kieputat siivilässä soseen päällä.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Yhdistä vadelmasose notkistetun tuorejuuston kanssa ja lisää siihen vielä kiehautettu säilykepersikkaliemi, mihin liivatteet on sulatettu.
Nostele lopuksi joukkoon vatkattu vispivaahto.

Kreemi


  • 1 prk marshmallow fluff - vaahtokarkkitahnaa
  • 200 g normaalisuolaista voita


Suklaakoristeet


  • 50 g tummaa suklaata


Sulata suklaa sulatuslämmöllä mikrossa.
Aseta uuninpellille leivinpaperi ja aseta vajaan ruokalusikallisen verranvsulaa suklaata kasaan. Vetäise sitten  lusikanpohjalla nopeasti suklaalle häntä.
Anna koristeiden jähmettyä hetki jääkaapissa tai viileässä huoneessa.

Valuva suklaareuna


  • 50 g tummaa suklaata
  • 20 g voita

Sulata voi ja suklaa sulatuslämmöllä mikrossa ja valuta seos kakun reunoille.

Lisäksi


  • kaakaojauhetta
  • tomusokeria
  • mansikoita
  • vadelmia
  • pensasmustikoita
  • ruusuja
  • macaron-leivoksia


Kokoaminen

Leivo kääretorttu ja nosta se jääkaappiin jähmettymään. Tee sen jälkeen ohut, vaalea kakkupohja irtopohjavuokaan ja irrota se vuoasta jäähdyttyään.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja suojaa reunat kakkukalvolla tai leivinpaperisuikaleilla. Reunasuojat pysyvät paremmin, kun sipaiset hieman rasvaa vuoan reunoille.

Leikkaa kääretortusta noin puolen sentin paksuisia viipaleita ja aseta ne vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista persikka-valkosuklaatäyte ja kaada se kääretorttupaloilla vuorattuun vuokaan. Nosta kakku jähmettymään jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat vadelmatäytteen.
Kaada sitten vadelmamousse vuokaan persikkatäytteen päälle ja aseta vaalea kakkupohja päällimmäiseksi. Kostuta kansi punssilla ja peitä vuoka sitten kelmulla.
Anna jähmettyä kylmässä ainakin 12 tuntia.

Valmista kreemi. Voi on hyvä ottaa huoneenlämpöön jo ainakin paria tuntia ennen vatkaamista.
Kumoa kakku ylösalaisin tarjoiluvadille ja levitä kreemi kakun päälle. Voit viimeistellä kakun pintaa kuumalla metallilastalla, jolloin pinta tasoittuu helpommin. Kasta lasta kuumaan veteen ja pyyhi se nopeasti liinaan kuivaksi, ennen kakkuun koskemista.
Suklaakoristeita saat helposti sulattamalla suklaata, lusikoi sitä sitten leivinpaperille pieniä kasojak mitkä vetäiset lusikalla nopeasti "töyhtöiksi" toisesta päästä. Anna jähmettyä viileässä.

Valmista suklaavaluman gannache ja valuta se osaan kakun reunoista.
Sirottele pinnalle kaakaojauhetta ja koristele marjoilla ym. Jos käytät ruusuja, kieputa varrentynkään foliota tai kelmua.
Viimeistele tekemilläsi suklaakoristeilla ja ripauksella tomusokeria.


Ei kommentteja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...